Kasteelvrouwe in Dirndl

Kasteelvrouwe in Dirndl

Een Dirndl is een traditioneel Beierse (Ober Bayern) klederdracht voor de vrouw. De dirndl is een traditioneel Beierse (Ober Bayern) klederdracht voor de vrouw. De Dirndl stamt uit 1870 en is van origine een eenvoudige werkjurk van stevig slijtvaste stof voor de dienstmeid. Geschikt voor het zware werk op het Beierse land. Later ontdekte de vrouwen van de stad München deze prachtige Bayrische jurk. De dirndl werd gemaakt in fellere kleuren en verschillende patronen.

Aanvankelijk werd klederdracht minder gedragen maar de laatste jaren is de dirndl weer helemaal hot.

En het Oktoberfest in München is één groot dirndlfeest.

De dirndl benadrukt de vrouwelijke vormen door haar ingesnoerde taille waardoor de boezem voller lijkt 🙂 En het benadrukt de ‘status’ van de draagster.

Niet alleen hoe mooier of duurder maar er zit ook een verborgen boodschap in de knoop van de schort. Draagt de draagster de knoop aan de rechterkant geeft dat aan de ze getrouwd, verloofd of op een andere wijze ‘vergeven’ is. Wordt de sleep links geknoopt is ze vrijgezel. En zit de knoop in het midden is de vrouw nog maagd. Een sleep aan de achterkant betekent dat de dame in kwestie weduwe is.

Nu is de dirndl verkrijgbaar in alle soorten, maten, lengtes en kleuren. Met of zonder zwarte of witte bloes, met hoge hakken, ballerina’s, laarzen of echte klederdrachtschoenen. Een dirndl wisselt zeer in prijs. Een standaard C&A dirndl heb je al voor 50 a 60 euro. Een mooie begint bij 200 euro tot…… In Pappenheim zit een echte klederdracht winkel met wonderschone dirndl’s maar ook drachtenbloesjes, hoedjes en lederhose voor dames en heren. Zeker de moeite waard om naar binnen te lopen. De lieve dames helpen je met veel kennis en plezier.

En jawel. Sinds gisteren ben ik de trotse bezitster (echt hé!) van een echte dirndl. Ben ik geen Witte Jonkvrouw heb ik me voorgenomen de rondleiding in dirndl te doen.

 

By | 2017-01-24T10:24:45+00:00 augustus 30th, 2014|Traveling|

Leave A Comment