Vertoning ‘Myrte en de demonen’ de film!

Mijn schoonmoeder is een filmster. ECHT. Toen zij 7 jaar oud was speelde zij de hoofdrol in de film ‘Myrte en de Demonen’. De film gebaseerd op het gelijknamige boek, geschreven en geregisseerd door haar vader Paul Bruno Schreiber is de eerste zwart/wit film na de 2e wereldoorlog. De film, opgenomen op ‘Huis het Manpad’ te Heemstede, gaat over goed en kwaad. Mijn schoonmoeder speelde Myrte (het goede) en de demonen (verkleed als sprookjesfiguren) speelde het kwaad. Camerawerk was van Bert Haanstra die met een geleende filmcamera aan het begin van zijn carrière stond. Hij wilde later nooit meer met de film geassocieerd worden vanwege zijn slechte camerawerk.

Paulida met haar vader Paul Bruno Schreiber

Begin dit jaar werden wij benaderd door Worm.org uit Rotterdam. Een instituut die zichzelf een volbloed bastaardkind met een onmogelijke liefde voor avant-gardistische recreatie noemt. Die met een vlijmscherp mes het culturele kaf van het artistieke koren filtert met een bont verzameling van concerten, filmvertoningen, lezingen, parties, workshops, seminars en publicaties. Hatschikideee….

De filmprogrammeur van Worm kwam bij ons terecht omdat hij een groot liefhebber van de film ‘Myrte en de demonen’ is. SMELT. Eigenlijk waren we toen al om.

En, nu komt het, hij wil deze komend seizoen in de bioscoop vertonen. Tralalala. Wij moesten op zoek naar de originele 35MM filmband die ergens in ons kasteel stond. Na wat struinwerk vonden wij de banden gewoon in een hoekje van de lange gang.
Afgelopen week zijn de banden overgedragen aan Worm. Op dit moment wordt het materiaal bekeken en de eerste reactie is ‘zo van buitenaf is de film in redelijke vertoonbare staat’. Vanwege IFFR hebben ze nog niet kunnen testen maar dat gebeurt volgende week. Ze liggen veilig in de archiefkast van het gebouw. Als alles goed gaat wordt de film begin mei uitgezonden. Is dat niet TE GEK!

Dus alle artistiekelingen, avantgardisten, cultfilm en Bert Haanstra liefhebbers maar ook gewone nieuwsgierige zielen zoals jij en ik opgelet.

De film ‘Myrte en de demonen’ krijgt de plek waar hij hoort nl in een echte Bioscoop!

Meer info volgt. Eigenlijk mag ik nog niet zeggen maar hou voor de zekerheid de 11e mei vrij 😉

35mm filmband Myrte en de demonen
Horibos Film Myrte en de demonen
By | 2017-01-24T10:22:20+00:00 februari 1st, 2016|Lente|

Leave A Comment