WEEKENDJE WEG NAAR

LEIPZIG

 

24 UUR LEIPZIG

Wij (@N-tronics@SchlossMoehren) knijpen er af en toe eventjes tussenuit. Niet echt veel langer dan 24 uur omdat wij de senior Schloss heer en dame niet te lange willen belasten met met onze drie druktemaaksters. Daarom Leipzig in 24 uur.

Weekendje Leipzig

WAAROM LEIPZIG ONS ZO AANTREKT

Leipzig stad van het voormalig DDR (na Berlijn de grootste stad van voormalig Oost Duitsland), stad van Bach, Mendelsohn en Goethe. Universiteitsstad met bijbehorende studenten die de stad extra sfeer geven. De late 18e en begin 19e eeuwse architectuur en de ‘mooi door lelijkheid’ zijnde Pattenbau. En omdat de stad ‘nog’ niet zo duur is al Berlijn een magneet voor kunstenaars. De stad die ook wel klein Parijs of het nieuwe Berlijn wordt genoemd. Hip door de mix van oost en west. Een cultuurmetropool. Must see. En maar 3 uurtjes rijden van ons Schloss.

Weekendje Leipzig
Weekendje Leipzig

KOPSTATION LEIPZIG

Leipzig is het grootste kopstation van Europa. Net als Zandvoort kunnen treinen die dit type station binnenrijden, het station alleen in de tegenovergestelde richting weer verlaten (dus in dezelfde richting waar de trein vandaan kwam). Het station is niet alleen prachtig maar vind er ook altijd zo’n bijzondere sfeer heersen. Iets klassiek avontuurlijk, romantisch en dromerig. Of je zo een oude film binnenloopt.

KOPSTATION LEIPZIG

CENTRUM LEIPZIG

De Johan Sebastian Bach | Thomas kirche hebben we met een lange rij voor de kerkdeur lekker overgeslagen. Ik geloofde het zo ook wel. Het centrum is heerlijk en een shopping walhalla. De H&M, Zara en noem maar op. Alleen had ik gehoopt op gekke, stoffige, eigenwijze, antiek, muziek en design winkeltjes. Die hebben we zo 123 niet gevonden. Ook niet net buiten het centrum waar we heerlijk doorheen zijn gedwaald. Misschien wisten we toch niet de juiste plekjes of zijn ze er gewoon niet.

WEEKENDJE LEIPZIG

Leipzig barst van de prachtige oude panden. Na de Wende is er veel belastinggeld in gestoken. Als ik vertel dat Leipzig zo mooi is, is dat is ook het eerste wat onze Duitse vrienden ook zeggen. Dat mag ook wel, daar is genoeg van ons belastinggeld heen gegaan. Ik ben een bevoorrecht mens dat ik, niet belast met deze geschiedenis, zo blanco van Leipzig kan genieten.

 

Weekendje Leipzig

 PANORAMA TOWER

Met de lift kun je in de panorama tower op de Augustusplatz gratis naar de 28ste etage. Daar kost het nog maar 3 euro per persoon om helemaal boven op 31ste etage over heel Leipzig uit te kijken.

PANORAMA TOWER LEIPZIG
PANORAMA TOWER LEIPZIG
PANORAMA TOWER LEIPZIG

VÖLKERSCHLACHTDENKMAAL

Vanaf de panorama tower zie je (naar het zo uitziet) een grote gebouw liggen. Nadere inspectie leert ons dat het oorlogsmonument het Völkerschlachtdenkmal is. Gebouwd in het begin van de vorige eeuw (1913) ter nagedachtenis aan de (de naam zegt het al) volkerenslag van 1813. Een belangrijk moment in de wereld geschiedenis waar Rusland, Pruisen, Oostenrijk en Zweden tegen Napoleon vochten. Napoleon verliest. Er vallen 110.000 doden.

Völkerschlachtdenkmal
Völkerschlachtdenkmal

OUDE FABRIEKSRUINE

Om het echte Leipzig te zoeken reden we nog een rondje buiten het prachtige gerenoveerde centrum. Tussen de Plattenbau flats kwamen wij langs een oude fabrieksruïne. Goed afgesloten en zo op het eerste oog onbereikbaar, parkeren we toch voor het hek om te kijken. Daar treffen wij een bouwkundig ingenieur, z’n vrouw (architecte) en haar demente ouders. De demente ouders maakte het bezoek nog leuker. Vooral de moeder wist zogenaamd echt overal van. Zij waren geïnteresseerd in het object omdat het te koop staat. Gezamenlijk krijgen we toch het slot open en kunnen zo een kijkje nemen in vervallen fabriek. Waarschijnlijk bewoond (zeg maar rustig uitgewoond) in de communistische tijd en daarna nooit meer opgeknapt. Een schoonheid van een ruine.

Interesse? Moet rond de 250.000 euro kosten Alte Ziegelei Fabrik Sommerfelderstrasse Leipzig.

Alte Ziegelei Fabrik
Alte Ziegelei Fabrik
Alte Ziegelei Fabrik
Alte Ziegelei Fabrik

24 uur is veel te kort voor het mooie Leipzig. Waar we niet aan toe kwamen was het Museum der Runden Ecke die museum over de Stasi, de oude gasfabriek met jonge kunstenaars, het Bachmuseum, het museum van de Universiteit van Leipzig en het Opernhaus waar de premiere van Madame Butterfly was en waarvoor het Opernhaus geheel in roze was verlicht.

Zucht ik wil terug….

Weekendje Leipzig
Weekendje Leipzig
Weekendje Leipzig