|, Privé|Deel 5 emigreren en cultuur

HOE HET IS OM TE EMIGREREN

Emigreren & Cultuur

Vandaag het laatste deel in de serie van 5 ‘Hoe het is om te emigreren. Over cultuurverschillen

De eerste vijf jaar stond ik nog met één been in Nederland en ééntje in Beieren. In het begin geloof je nog dat je nooit Carnaval gaat vieren (ik kom van boven de rivieren).  Maar als #zijvan5 de leukste Pippi Langkous is die je kent zit je voor je het weet in een zweterig zaaltje tussen verklede feestvierende Duitsers. En wilde ik vroeger niet dood gevonden worden in een Bierzelt, precies je raad het al.

TRADITIONEEL BEIEREN

Het leven hier in Beieren is traditioneel en eenvoudig. Op het saaie af. Het meubilair gekocht voor de eeuwigheid, kleding comfortabel in plaats van volgens de laatste mode, het leven duidelijk vanaf de wieg tot de dood. Je leeft zoals, maar vooral samen met je ouders in een Einfamilienhaus. Een carrière vrouw is hier ondenkbaar, de moeders werken deeltijd en dragen nog steeds de grootste zorg voor de kinderen. Ze bakken taartjes en verzorgen hun inwonende ouders. Opa’s en Oma’s daarin tegen zorgen weer voor de kleinkinderen en dat er tussen de middag een warme maaltijd en ‘s avonds een gscheide Brotzeit met een maß Bier op tafel staat.

Brotzeit | Käseplatte

SCHLOSS HERRSCHAFTEN

Naast dat ons kasteel nogal dominant boven het dorp Möhren uitsteekt hebben we met de koop het Schloss ook een soort status gekocht. Ineens behoor ik (Utrechtse met mavo opleiding) in onze omgeving tot een select groepje van ondernemers, artsen, raadsleden en zelfs de burgemeester.  Wij zijn de Schloss Herrschaften wat in die kringen blijkbaar genoeg zegt. En weet je wat dat is best cool.

Schloss Möhren

Daarbij heet ik ook nog eens ‘de Greeff’. Als je dat een beetje Duits uitspreekt en met de wetenschap dat van oudsher een tussenvoegsel in Duitsland van Adel is. Klinkt dat best sjiek en gewichtig. Hah

Dit geldt trouwens alleen voor de wat oudere generatie Duitsers. De jongeren kunnen ons slecht pijlen en noemen ons blauäugig, Schloss geister en Hollander. Wat neerbuigend en dommig bedoelt is. Dat ik met m’n kasteeltje maar niet denk dat ik meer ben dan zij 😉

NOOIT MEER NAAR HUIS

Na 12 jaar Beieren ben ik er ontzettend van gaan houden. Onze traditionele woonvorm met drie generaties op het terrein is een luxe. Ik geniet me suf als ons kleine meisje de trap op rent en naar opa Wijk roept ‘Opa kom je met me spelen’. Zich totaal niet bewust van het leeftijdsverschil van 70jaar. Als mijn schoonvader zich met m’n rondleiding door zijn museum bemoeit en met nieuwe plannen komt.

DORPSLEVEN

We hebben kinderlijk eenvoudige dorpsfeestjes met alleen Bier en Bratwust en een ‘spendebox’ waarin je een donatie doet voor wat je gegeten en gedronken hebt. In Duitsland hebben ze niet veel nodig om een feestje te bouwen. Bier houden we koud in de Möhrenbach en Nederlandse gasten sluiten aan of het nooit anders geweest is.

EEN ANDER MENS

Ik ben van bijdehante stadse die dacht dat ze carriere maakte (duhh) veranderd in een kasteelvrouwe, onderneemster, moeder, boerin met rubberlaarzen en huis, tuin en keuken heks. Maak stoofpeertje, aardbeienjam en cougettesoep met groente en fruit uit eigen tuin (echt serieus), bak ons eigen brood en zorg voor onze kinderen. Wie had dat gedacht.

Mijn ambities en social media gedrag liggen nog wel ver boven het gemiddelde van de dames hier in de omgeving. Iets wat ze totaal niet snappen. Ze laten me.

WAT IK MIS

Goed, er blijven nog steeds wel dingen die ik mis. Om je een idee te geven….

 • Bloemen kopen op de markt in Utrecht

 • Bekende tegenkomen in de stad

 • De dom van Utrecht

 • De HEMA

 • Schaats- en Elfstedenkoorts

 • Boodschappen doen op de fiets

 • Op bezoek gaan zonder afspraak

 • Koek en zopie

 • Supermarkt Jumbo

 • Nederlandse woordgrappen

 • Even een kopje koffie drinken

 • Iemand die snapt wie Koten en de Bie zijn

 • Koningsdag

 • Mijn ouders

 • Ultra snel internet

WAT IK VOORAL NIET MIS

Als je een tijdje in het buitenland woont ga je anders tegen de dingen in Nederland aankijken. En omdat ik enorm fan ben van de rubriek STOM! in het magazine LINDA. Hier mijn wat vind ik Stom!

Ik hoop dat je hebt genoten van mijn emigratieverhaal. Geschreven vanuit mijn gevoel zonder rekening te houden met of wat er van wordt gevonden. Echt en helemaal zoals het voor mij was. Ik ben benieuwd wat je er van vond en zou het leuk vinden als je een reactie achterlaat hier in de commentaren. Bedankt dat je er bij was.

Deel 1: SAMENWERKEN

Deel 2: ONZEKERHEDEN

Deel 3: FINANCIËN

Deel 4: VRIENDSCHAPPEN

Deel 5: CULTUUR

Eerder gepubliceerd:

Emigreren en hoe we hier terecht gekomen zijn!

Waarom wij niet meededen aan #ikvertrek

2019-02-11T14:44:24+00:00februari 10th, 2017|ik vertrek, Privé|

22 Comments

 1. Sandra 10th februari 2017 at 06:23 - Reply

  Ik heb er enorm van genoten, had al bewondering voor je en heb dat nu nog meer en… Voelde door je persoonlijke verhaal opeens hoe graag ik je weer eens zou zien/spreken. Liefs voor jou en je gezin!

  • Sandra de Greeff 10th februari 2017 at 08:13 - Reply

   Dank je wel. Soms moet een verhaal verteld worden Dat kan jij als geen ander. En zeker tot een volgende keer…. Auf Wiedersehen

 2. Marina Boers 10th februari 2017 at 06:36 - Reply

  Dag Sandra, zoals gisteren al iemand anders schreef, fijn om de dag te beginnen met het lezen van jouw blog! Hoe groot wil je het compliment hebben?!
  Jouw blogs zorgen voor een verdieping van mijn eigen ervaringen op Schloss Möhren.
  Dus Sandra, blijf vooral ook, naast al jouw andere rollen, schrijfster van deze blogs.

  Groetjes,
  Marina Boers

  • Sandra de Greeff 10th februari 2017 at 08:17 - Reply

   Ik ben ook overrompeld door alle mooie reacties. En wat mooi van jou omschreven dat het een verdieping van je ervaring is. Dank je wel.

 3. Saskia 10th februari 2017 at 07:06 - Reply

  Ik vond het heel gaaf om te lezen! Dankjewel dat je dit met ‘ons’ wilde delen. Als de meiden wat ouder zijn komen we zeker nog eens logeren. De torenwoning was heel gaaf met z’n tweetjes en Benco. Heerlijk gewandeld en leuke dingen gedaan.
  Ik ben benieuwd welke plannen jullie nog meer hebben. En wat er van die enorme zolder is geworden of nog gaat worden….

 4. Miranda Tel-Postma 10th februari 2017 at 07:11 - Reply

  Lieve Sandra, wat jammer dat het voorbij is. Ik heb de afgelopen dagen met een glimlach aan het ontbijt gezeten. Dank je wel dat je je mooie verhalen met ons wil delen. Groetjes Miranda

 5. Yvette 10th februari 2017 at 07:26 - Reply

  Heerlijk om dit allemaal te mogen lezen. Super verwoord en duidelijk recht uit het hard. Wat ben ik blij dat we jullie op ons pad hebben gevonden……

 6. Marloes wessels 10th februari 2017 at 07:59 - Reply

  Ik geniet nog na van onze prachtige vakantie afgelopen zomer. De jongens vragen regelmatig of ze nog een suikerklontjeskasteel mogen bouwen. Super leuk om je verhalen altijd te lezen! Dapper en met lef, respect. En die mediawijsheid is ook ver boven het Nederlandse gemiddelde. Niet alleen de inhoud maar ook vorm en kleur van alle pagina’s daar word je blij van!
  Veel succes met alle avonturen en dank je wel dat we mee mogen genieten! Marloes en mannen

 7. liane 10th februari 2017 at 08:03 - Reply

  Ik heb genoten van de verhalen en vol verwondering me verbaast over jullie moed en onverschrokkenheid. Deze zomer komen wij een weekje meebeleven op jullie mooie schloss. Tot snel?
  Groeten Liane Ham

 8. Nick van der Heijden 10th februari 2017 at 12:55 - Reply

  Hoi Sandra,

  Ik heb enorm genoten van je eerlijke verhaal. Jullie hebben er echt wat moois van gemaakt in Möhren. Dat het niet makkelijk is geweest laat zich raden. Maar jullie mogen jezelf een schouderklopje geven voor wat het geworden is. Wij hebben het voorrecht gehad meerdere malen bij jullie te hebben mogen logeren. Meerdere malen in de portierswoning en eenmaal in het Schweizerhaus. Voor ons is jullie schloss een thuis, weg van huis. De eerste kennismaking alleen heeft al gezorgd dat we voor altijd een ‘verhaal’ hebben. Wij voelen ons bij jullie eigenlijk al geen gasten meer, maar vrienden die bij vrienden op bezoek zijn. Heel veel succes verder met jullie buitenlandse onderneming en zeker tot ziens.

  Lieve groeten,
  Nick & Diana

  • Sandra de Greeff 10th februari 2017 at 14:37 - Reply

   Zoals ik al in deel 4 beschrijf. We have a new kind of friendship 🙂

 9. Linda Thuijs 10th februari 2017 at 14:15 - Reply

  Hey Sandra,

  Wat heb je een ontzettend leuke ‘Kijkje-in-je-hart-en-binnen-de-Schloßmuren’-5-daagse gegeven! Je nam me met je emigratieverhaal even mee in je leven alsof ik naar een spannende film keek. Wat leuk dat je dit hebt gedeeld. Ik kijk met spanning uit naar het vervolg! 🙂 (…maar binnenkort eerst het interview!) Grtz, Linda

  • Sandra de Greeff 10th februari 2017 at 14:41 - Reply

   Wat lief dat je ziet dat het een ‘kijken in m’n hart is’. Vorige week twijfelde ik nog. Zal ik het wel allemaal publiceren. Dank alle lieve reacties ben ik blij dat ik dat gedaan heb.
   En inderdaad straks eerst een mooi interview.

 10. Alwine Kerkhof 13th maart 2018 at 13:03 - Reply

  Wat heb ik genoten van al je verhalen. En wat is er veel veranderd in al die jaren, sinds wij 2 weken in het portiershuis zaten.
  Je had Sterre op je heup in die tijd, dus zolang is het al geleden, en we waren volgens mij 1 van de eerste families die hier kwamen.
  Ik heb met veel bewondering je verhalen gelezen, jullie mogen heel trots op jezelf zijn, en dat meen ik.

  Groetjes Alwine.
  xxx

 11. Sabrina 1st januari 2019 at 17:46 - Reply

  Hoi Sandra, ontzettend leuk, eerlijk en open verhaal. Daar houd ik van! Het is leuk om te lezen hoe je nu tegen dingen aankijkt zoals ze in Nederland zijn. Geeft perspectief en een leuk inzage in het leven dat jullie leiden.
  Geweldig dat jullie de stap gemaakt hebben. Wij denken er ook over om te gaan emigreren naar Beieren. Door mijn oriëntatie over de regio op internet kwam ik op jullie site terecht.

  Bedankt voor het delen!

  Groeten uit Flevoland, Sabrina

  • Sandra de Greeff 2nd januari 2019 at 13:33 - Reply

   Dank je wel Sabrina. Leuk om te lezen dat ons verhaal je aanspreekt en een inspiratie is voor jullie mogelijke emigratie naar Duitsland. Wie weet. Groetjes Sandra

Leave A Comment