GASTBLOGGER WILFRED OVER

Hoe overleef ik het Oktoberfest

HOE OVERLEEF IK 1 DAG OKTOBERFEST

Ja, en dan vraagt Sandra ineens in een facebook live “zeg Wilfred weet jij een leuk verhaal ?”. Dan krab je jezelf even achter je oor en ga je heel hard nadenken. Dan gaat er ineens een lichtje branden en kom je op de titel

“Hoe overleef ik 1 dag op het Oktoberfest in München”.

Gastblogger Wilfred Bruurmeijer Hoe overleef ik 1 dag op het Oktoberfest in München

LAAT IK BIJ HET BEGIN BEGINNEN

Ons reisgezelschap bestaat ieder jaar uit ongeveer 10 man. Er gaat wel eentje niet mee maar dan is er altijd wel een persoon te vinden die het Oktoberfest ook wel eens wil meemaken. Hoe het echt is of verzinnen de jongens al die verhalen waar ze ieder jaar mee terugkomen. Op de eerste maandag na de opening van het Oktoberfest vertrekken wij naar München (per vliegtuig). Dit jaar waren de vliegtijden niet zo gunstig, vertrek 19.30 uur vanaf Schiphol maar dan wel via de polderbaan (dus eerst nog 20 minuten rijden) na een zeer rustige vlucht kreeg ik een bericht om 21.40 uur van een vriend of wij nog trek in eten hadden (deze persoon ging met de auto) de keuken van het hotel was al dicht maar een kaas- worstplankje voor 10 personen kon er nog wel gemaakt worden. Wij verblijven al jaren in hotel Gumberger in Neufahrn en prima hotel waar de tijd heeft stil gestaan sinds eind jaren 70 begin jaren 80. Na het eten en een paar glazen lekker gaan slapen voor de grote dag die er aan komt.

Oktoberfest 2017

Op dinsdag vroeg eruit voor een stevig ontbijt en dan op naar het station om een trein kaartje te kopen. Nu zijn die automaten in Nederland lastig als je nooit met de trein reist maar in Duitsland kunnen ze er ook wat van. Ik heb het idee dat de meeste Duitsers er ook helemaal niets van snappen.

Na een treinreis van 40 minuten kom je dan aan op station Hackerbrücke en kan je gewoon met de meute mee lopen naar de Wiesn (echt je kan niet fout lopen). En ieder jaar weer ben ik onder de indrukt, wat een oppervlakte is het toch! Na het gebruikelijke rondje langs de tenten wordt het toch wel echt tijd voor de eerste Mass (1 liter bier). Kosten dit jaar € 10,70 per glas. Ik hoor je denken ” jeetje zo duur ?”. Ga eens twee halve liters bier op een terras in Amsterdam bestellen, dat is tegenwoordig ook redelijk aan de prijs.

Dit voor mij de 9e keer op het Oktoberfest (voor een paar personen de 10e  keer ) en ik heb alle soorten bier geproefd. Op het Oktoberfest worden er 6 biermerken geschonken geen heeft dezelfde smaak. Het bier van Augustiner is volgens ons toch wel lekkerste. Om iets over 11.00 uur worden de glazen tegen elkaar aan geslagen en gaat het echt beginnen. Lekker om je heen kijken, praatje maken met de mensen om je heen en wachten tot de muziek om 12 uur begint te spelen.

In de tussentijd lopen verkopers af en aan die radijs, hoedjes, bretzels enz enz aan je willen verkopen. En dan is het ineens tijd voor je tweede Mass en een halve kip (en die zijn zo lekker). Hierna wordt het wel voor een sanitaire stop en in mijn geval een ommetje over het gehele terrein en even de trappen op naar het beeld van frau Bavaria. Vanaf dit punt heb je een redelijk totaal overzicht  van de gehele Wiesn.

Op de weg terug naar de tafel kom je dan ook nog de nostalgische bierkarren tegen met daar voor 4 of 6 paarden gespannen, het is altijd een mooi gezicht hoe rustig de paarden blijven met al die mensen erom heen. De eerste mensen hebben al iets te veel gedronken, de coördinatie van de benen laat her en der de wensen over, en dan hebben wij het over 14.00 uur.

Oktoberfest 2017

Nu is het zo dat er tafels gereserveerd worden in de tenten. Op alle tafels zit een papiertje met de naam van de firma/persoon met het tijdstip wanneer de tafel gereserveerd is. Op al die papiertjes staat van 17.00 t/m 23.00 uur dus mag je tot dit tijdstip zitten waar je wilt. Als het niet regent ga ik zo rond 16.00 uur de tent uit om buiten een plekje te zoeken. Nu komt het, ik ga zitten komt de kelner naar mij toe en vraagt wat ik wil. Ik zeg doe maar 1 Mass waarop de kelner zegt “hee jongen, ben je er weer en waarna zijn al je vrienden?“. Ik zeg die komen er zo aan, waarna hij iedereen persoonlijk een hand geeft en vraagt hoe het met ons gaat. Dat is best knap als je beseft dat er jaarlijks ongeveer 6.000.000 mensen (verdeeld over 2 weken) naar het Oktoberfest komen. Het kan ook zijn dat onze beheerder van de gezamenlijke pot een stevige fooien geeft.

Na een paar uurtjes buiten, een broodje kipfilet en nog maar een mass, is het voor mij tijd voor een 2e rondje over het terrein. Het wordt schemerig en de verlichting van de kermisattracties worden nu ook mooi zichtbaar. Respect voor de mensen die in deze attracties stappen. Ongelofelijk wat zijn die groot, wat gaat het hoog en aan het gegil te horen zijn er ook mensen bij die er toch wel spijt van hebben. Aan de duur van het ritje te merken vindt de eigenaren het allemaal fantastisch want er komen geen eind aan de rondjes. Bij het uitstappen zijn sommige toch redelijk licht groen, laat ik het er maar op houden dat de oorzaak van drank en te veel rondjes is (dit is dan ook de reden waarom ik niet in een attractie stap).

Mass Bier

Opeens krijg ik een bericht binnen op mijn telefoon, een foto van een Mass met de tekst “wij hebben er ook weer 1 besteld voor jouw. ps wij zitten binnen”. Ik denk hé 19.30 uur en ze zitten binnen? Dat is, in al die jaren ons nog niet vaak gebeurt. Laat ik maar gaan kijken. Het is zo, als je staat en geen tafel hebt krijg je geen drinken. De kelners en serveersters huren de tafels in de tenten en zij moeten de drank eerst zelfkopen.

Mass Bier

Ik geloof dat er door hun €9,20 betaald moet worden voor een mass en ze verkopen hem door voor € 10,70. Ze verdienen dus € 1,50 per glas + de eventuele fooi. Dus als een kelner of serveerster een bestelling niet goed opneemt en met te veel bier komt moet hij/zij dat glas wel kwijt want anders draaien ze zelf op voor de kosten. Ze lopen dan langs alle tafels om de mass kwijt te raken. Nu wil het geval dat mijn broer aan een serveerster vroeg of hij 10 mass kon krijgen waarop de dame snel zei “als jullie daar gaan zitten krijgen jullie bier” er waren net mensen bezig weg te gaan en kon onze groep zitten. In de avond gaat het echt los in de tent. De meeste mensen staan op de banken of tafels. De muziek gaat een tandje harder en de nummers zijn niet zoals in de middag traditionele nummers maar meer pop nummers met een blaaskapel op de achtergrond en iedereen kan de nummers mee brullen (behalve wij “de kaaskoppen”). Soms is er een herkenning van een of ander liedje wat de mensen die skiën in Oostenrijk herkennen. Maar wat een gezelligheid er lijkt geen einde te komen aan de avond.

Oktoberfest 2017

En dan is het 23.30 uur en de muziek is uit en worden geen glazen meer gebracht naar de tafels en is het feest afgelopen. De dag is voorbij. Nog even een paar slokken bier om richting het treinstation te lopen/slingeren. Aangekomen op het station is het best druk en de beveiligers zorgen er voor dat er geen rare dingen gebeuren op het perron, en zoals vaker is gebeurt stap ik wederom in de verkeerde trein niet richting Neufahrn maar richting het Hauptbahnhof, gelukkig zijn wij nog wel zo helder om daar uit te stappen en daar te wachten op de juiste trein. Het is wel eens gebeurt dat ik na een treinreis op de luchthaven van München stond en dacht ohhh daarom duurde de reis zo lang.

Ondertussen is de groep redelijk versplintert, we hebben wij geen idee waar iedereen is. Bij aankomst in Neufahrn blijken wij (op 1 na) toch allemaal in dezelfde trein te hebben gezeten. We besluiten op deze persoon te wachten, en  wachten en nog maar eens wachten. Pas om 01.15 komt er eens iemand vanuit het donker aan lopen met de vraag ‘Waar waren jullie nou? Ik stond buiten de tent op jullie te wachten maar jullie kwamen maar niet’. Dat kan kloppen jongen, wij liepen met z’n alle tegelijk naar buiten en jij liep achteraan .

Nu alles weer compleet is kunnen we slapen, wat een feest was het weer op naar volgend jaar.

Oktoberfest 2017

En dan wordt je wakker met een lichte hoofdpijn. Ik moet gniffelen als ik aan de dag ervoor denk. Het ontbijt valt wat zwaar. Het wordt een half broodje en glaasje sinaasappelsap, dat is genoeg, mijn buik zegt, effe rustig aan. Aangezien wij pas om 21.30 uur terug vliegen naar Nederland  besluiten wij om na het ontbijt maar weer naar de Wiesn te gaan en daar een beetje te gaan rond hangen. Het lijkt ons verstandig om de tenten maar even te vermijden en besluiten om over de kermis te gaan lopen het is er nog rustig en dan valt het op hoeveel schietsalons (ben gestopt bij 7), spookhuizen en achtbanen (4 stuks) er staan. Waarvan sommige overdekt. En dit alles voor maar 2 weken. Maar ja, zoals al eerder heb geschreven 6.000.000 mensen en die geven heel wat euro’s uit. Als het tegen lunchtijd loopt besluiten we wat te gaan eten bij de tent van Poschner’s Hühner-und Entenbraterei. Een kleinere tent voor ongeveer 400 mensen (in de grootste tent kunnen er ca. 8500 ), eigenlijk gewoon een restaurant.

Wij worden naar onze plek gebracht (nu ben ik niet de meest magere man op aarde en de rest van het gezelschap is ook redelijk aan de maat) en met een lengte tussen 1.85 en 2.00 meter vallen wij wel op. Je zie de kelner denken ‘dat gaat niet passen’. Maar wij zitten en kunnen nog net ademhalen en de vingers bewegen (tafels en bankjes staan vast op de grond). De kelner besluit dat dit toch niet gaat werken en wij moeten meekomen naar de pauze plek van het personeel. Daar hebben wij genoeg ruimte.

Het eten wordt besteld en er wordt gevraagd wat wij willen drinken. Wij kijken elkaar aan en ja hoor, de meeste zeggen doe maar een Mass. Ik zelf moet er nog niet aandenken dus neem ik een spezi (cola met limonade). Het eten is er heerlijk, er komt weer een kleur op onze gezichten en de wereld gaat er weer wat beter uit zien. Wij kijken elkaar aan met de vraag wat nu? Mijn broer komt naar mij toe voor kort overleg „broertje wat gaan wij doen? Zullen wij het centrum ingaan en even naar de bierkeller van Hacker Pschorr, daar even zitten en dan richting het vliegveld. Waarop ik zeg ‘of naar de augustiner bierkeller’. Mijn broer vindt het een goeie. Deze biergarten/keller ligt tussen de kantoorgebouwen in en staat hier sinds 1812 en ziet er uit als een oase van rust. Het lijkt er zelfs op dat hij nog niet open is maar gelukkig is dit niet het geval. Wat ons opvalt is dat een Mass hier € 7,80 kost. Dat scheelt 3 euro met de Wiesn. Wij lopen naar binnen en worden door de kelner begeleid naar de tafel met de mededeling dat deze vanaf 20.00 gereserveerd  is. Ik waag het nu ook maar om weer een biertje te nemen, geen Mass maar gewoon een halve liter. Na een tijdje beginnen de magen ook weer te knorren dus tijd voor een hapje. Iedereen heeft weer babbels dus de naweeën van de dag er voor zijn uitgewerkt ook hier is het eten uitstekend. Worst met zuurkool. Dan wordt het toch echt tijd om weer naar de luchthaven te gaan.  Op de terugweg naar het station zie je de veiligheidsmaatregelen die worden genomen om bepaalde dingen te voor komen. Politie busjes staan dwars over de weg en overal lopen agenten. Op station Hackerbrücke is het al druk. Wij staan te lachen als wij 2 jongens zien die iets te veel hebben gedronken, ze moeten elkaar ondersteunen om niet te vallen. Waarschijnlijk stonden wij de avond ervoor ook niet helemaal recht meer, hoewel we ons dat niet kunnen of willen herinneren.

Na een rustige vlucht wordt de landing ingezet en herken ik Heemskerk (mijn woonplaats). Door een landing op de F…Polderbaan wordt het 20 minuten extra taxiën op schiphol. Om 00.30 steek ik de sleutel in het slot en ben thuis en denk ‘man man man wat was het weer geweldig’ en ga lekker naar bed.

Oktoberfest 2017