EEN DORP MET 600 BEWONERS EN EEN EIGEN TAAL

Auernheim

 

HET EIGENZINNIGSTE DORP VAN BEIEREN

Om echte inheemse bevolking te leren kennen hoef niet ver te reizen. Vanaf Schloss Möhren is het maar zes kilometer wandelen naar Bayern’s meest eigenzinnige dorp, Auernheim. Het hoogst gelegen dorp van Mittelfrankenen met maar 600 bewoners is door haar afgelegen ligging eeuwenlang grotendeels geïsoleerde geweest. Met als gevolg een eigen taal, drie km buiten het dorp verstaat niemand ze meer.

Eeuwenlang had niemand interesse in het arme boeren dorp die vroeger alleen via een boerenpad te bereiken was. In de winter was het dorp zelfs maanden lang ingesneeuwd. Het leven in Auernheim was ruw. De opbrengsten van het land laag, de kindersterfte hoog (50%) en de bevolking had een voorliefde voor veel alcohol en roken.

Pas in 1960 kreeg Auernheim stromend water. Daarvoor had het dorp één waterbron voor het hele dorp. Sommige hebben hun hele leven het dorp niet één maal verlaten. Trouwen deed je met een jonge of meisje uit het dorp. Eerder uit praktische overwegingen dan uit romantische. Zelfs de liefde was hier bruusk.

Met her verdwijnen van de dorpsschool in 1977 verwatert het dialect meer en meer. De welvaart bereikt ook Auernheim en men ging studeren, werken en trouwt buiten het dorp.

Wat overblijft is een dialect. Precies zoals het leven in Auernheim vroeger was. Kortaf met weinig woorden maar een rijke schat aan scheldwoorden.

Die sprachinsel Auernheim

ETEN IN AUERNHEIM

De beste manier om Auernheim te ontdekken is een wandeling via Ober- und Unterheumödern naar Auernheim en daar eten bij Gasthaus Weberndorf. Een kleine kaart met goed Frankisch eten. DOEN!

Weberndorf