KIJKEN IN DE ZIEL VAN DUITSLAND

FILMTIPS

Ik ben van 1970. Ik ben opgegroeid met, een Duitser is een Mof en een voetbalwedstrijd tegen Duitsland is een herbeleving van de bevrijding. Wij Nederlanders keken (en kijken) op de Duitsers neer.

STEREOBEELD

De Duitser spreekt niet goed Engels, drinken alleen maar bier en eten Bratwurst, ‘bei uns ist alles besser’, dragen Lederhose en Dirndl en hebben geen gevoel voor mode en humor. Net als iedere Nederlander gierig is, in een molen woont, op klompen loopt, eruitziet als Zeeuws meisje, ‘kijken kijken niet kopen’, kaas eet en een jointje rookt in Amsterdam. Precies…..

Ik merk dat het me raakt als de Duitser in het stereotype hokje wordt geduwd. Ik vind niet dat ze het verdienen.

KIJKEN IN DE ZIEL VAN DUITSLAND

Wat is het echte Duitsland vroeg ik me af. Ik woon hier al 12 jaar en zou het toch moeten weten. Ik weet het niet precies. Wat ik wel weet is dat ik Duitsland beter ben gaan begrijpen door films en documentaires. Ik snap het meer. Wat ik voel over Duitsland is ‘Duitsland is alles en zoveel meer dan de schuld aan een oorlog’.

Daarom deel ik mijn persoonlijke lijst met films en documentaires die mij geraakt hebben en mij Duitsland beter hebben doen begrijpen. Heb je aanvullingen met #mustsee #filmtips laat die dan achter in het commentaar.

Nr. 1 DWDD summerschool ‘Wir schafffen das’

Om Duitsland goed te begrijpen is deze summerschool een mustsee. NOS-correspondent Jeroen Wollaars neemt je mee naar het Duitsland  van nu. Het land wat door de Amerikanen en Russen is verdeeld met een muur in oost en west. Maar ook van 4 x wereld kampioen, Aliance Arena, Schloss Neuschwanstein, Oktoberfest, het prachtige Berlijn, Dresden, Weimar en München, natuur, Romantische Straße, Beethoven, Bach, Audi, Mercedes en Volkswagen. Het land dat zoveel heeft om trots op te zijn maar die trots is op het niet trots zijn (snap je hem nog?).

Het nieuwe Duitsland met spotende filmpjes naar “Dear Americans. What could possibly go wrong?”. En Jan Böhmermanns over Erdogan. In 2016 ving Duitsland 1,2 miljoen vluchtelingen op (waarvan de meeste in Beieren – ook hier in Treuchtlingen-). Maar ook haat en brandstichting naar AZC’s vooral in voormalig oost-Duitsland. Neo Nazis en Rijksburgers. Wil je Duitsland van nu beter snappen kijk dan de DWDD summerschool ‘Wir schaffen das’.

DWDD summerschool Duitsland 'wir schaffen das'.

DAS EXPERIMENT

Een thriller uit 2001 waarbij een gevangenisexperiment tussen gevangenen en bewakers volledig uit de hand loopt.

Das experiment

THE WAVE

Een geschiedenisleraar probeert met een project zijn studenten te laten begrijpen hoe het Duitse volk zo vol overgave achter Hitler heeft kunnen aanlopen.

The Wave

HEIMAT

Een familie kroniek van 1919 t/m 1982. Je volgt Maria, haar man(-nen), kinderen en familie. Je ziet hoe zij en haar familie leeft en overleeft in de 2e wereldoorlog en daarna.

Heimat a chronicle of Germany

UNSERE MÜTTER, UNSERE VÄTER

Je volgt vijf vrienden (twee broers, een verpleegster, een Joodse jongen en een zangeres) tijdens de 2e wereldoorlog. Ieder gaat in de oorlog zijn weg met alles wat daarbij hoort. Het is een prachtig tragisch verhaal. De vraag is of zij elkaar na de oorlog weer zullen zien en hoe ze dan tegenover elkaar zullen staan.

Unsere Mütter, unsere Väter

DAS ZEUGENHAUS

Tijdens de Neurenberger processen worden voormalig concentratiekampbewoners en kampbeulen ondergebracht onder één dak nl in ‘das Zeugenhaus’. Een herenhuis in Nürnberg waar een gravin de gastvrouw is. Deze film staat model voor hoe Duitsland na de oorlog van haar leven weer heeft vorm gegeven.

Das Zeugenhaus

 GOODBYE LENIN

In deze film volg je Alex die voor zijn moeder zorgt die uit haar coma is ontwaakt. Toen zij in coma ging gold het voormalig DDR en om haar kwetsbare gezondheidssituatie niet te verstoren besluiten ze haar niet te vertellen dat Duitsland inmiddels is herenigd. Met alle ‘grappige’ gevolgen van dien.

Goodby Lenin

ER IST WIEDER DA!

Aldolf Hitler wordt 69 jaar na de 2e wereld oorlog wakker in Berlijn en stapt in de wereld van nu. Een komedie met een boodschap. Zijn we niet allemaal (of vele) een beetje Hilter?

Er ist wieder da!

DAS LEBEN ER ANDERN!

Een must see! Ik vond de film verwarrend en heb hem twee keer moeten kijken voor ik hem echt snapte. De Stasi geeft Gerd Wiesler de opdracht de procommunistische toneelschrijver Georg Dreyman en z’n vriending Christa-Maria Sieland af te luisteren. Langzaam wordt hij in het leven van die twee gezogen en krijgt gaande weg steeds meer het besef van z’n eigen leven.

Das Leben der anderen

TANNBACH. SCHICKSAL EINES DORFES!

Tannbach werd door de Amerikanen ook wel ‘Little Berlin’ genoemd. Tannbach is namelijk net als Berlijn gedeeld in Oost en West door de muur. In deze driedelige film volg je Anna direct na de 2e wereld oorlog die op een prachtige hoeve woont. Als het verhaal begint denk je dat het qua ellende voorbij is maar dan begint het pas. Haar prachtige hoeve wordt onteigend en je ziet hoe zij hun leven opnieuw moeten vormgeven binnen het communistische regiem. Ik had ontzettend met Anna te doen. Haar hoeve voelde een beetje als ‘mijn’ Schloss en de karakters in de film kan ik naadloos over figuren uit ons dorp leggen. In een woord PRA-CH-TIG! Zien.

Tannbach Schicksal eines Dorfes

Die innere Sicherheit!

‘Die Innere Sicherheit’ uit 2000 een bijzondere film over het leven van twee op de vlucht zijnde links-terroristen met hun 15 jarige dochter.

Die innere Sicherheit