Dit voorjaar heb ik een foto van Schloss Möhren uit 1890 weten te bemachtigen. Haarscherp en met prachtige details. Het eerst wat opvalt is dat er bijna geen bomen staan. Onze berg is helemaal kaal. Ook is er zichtbaar minder bebouwing, het Schutzengelhaus (het huis met de gouden engel op haar dak) is er niet en ook de Schlossmuur is nog in oude staat. Het smeedijzeren hek voor het Schlossterras ontbreekt en er staat een huifkar op het terras. Op de foto staat het Zerlegehaus (slachthuis) nog voor de schlossmuur en naast de Schlossstrasse zie je ook nog het wandelpad van de Gravin Van Pappenheim. De walnotenboom (wifi-bom) is nog maar een ukkie en ook het Schweizerhaus is op de foto niet zichtbaar. Prachtig vind ik ook de mensen op de voorgrond die op de fotograaf zijn afgekomen.

Schloss Möhren 1890

Schloss Möhren 1890

Dat vraagt om een foto van de huidige situatie vonden wij. En toen Mark Dommisse en Joost van Halm, twee zeer goede amateur fotografen, op ons Schloss waren, zagen we onze kans schoon.


Hieronder Schloss Möhren bijna 125 jaar later (124 om precies te zijn).

Mark:

Ik vind dit soort oude foto’s geweldig. Het zijn vensters naar het verleden, in dit geval 1890. In die tijd was het maken van een foto ook een stuk minder vanzelfsprekend dan in het digitale tijdperk van nu. Negatieven waren in die tijd nog van glas en de apparatuur van de fotograaf was een stuk groter en zwaarder dan de spullen waarmee ik fotografeer.

Schloss Möhren 2014

Schloss Möhren 2014

Hoe de heren deze foto EXACT op de zelfde positie hebben gekregen beschrijven ze hier.

We probeerden na te gaan waar de fotograaf destijds gestaan moest hebben. Na wat kijken bepaalden we dat de foto aan de andere kant van het dal was gemaakt, ongeveer op de plek waar nu het kruis boven het dorp staat. Het was nu later in de middag, want de zon stond ‘achter’ het Schloss. Voor een foto niet ideaal. Het beste licht heb je dan ’s morgens. 


De volgende ochtend was het gelukkig niet mistig. Gewapend met onze camera’s gingen wij op stap. Het gebaande pad hadden wij nog niet ontdekt, maar met een avontuurlijke omweg kwamen we toch op de juiste plek uit. Vanaf het kruis maakten we de eerste foto’s, maar het perspectief klopte niet helemaal. Op de originele foto was de spits van de kasteeltoren precies in lijn met het midden van de linker trapgevel. 


Het kruis stond er ook nog niet in 1890. We moesten een stuk naar links. Na wat zoeken en turen vonden we op een rotsige rand de plek waar de fotograaf bijna 125 jaar geleden het Schloss en de omgeving letterlijk op de gevoelige plaat heeft vastgelegd. Wij deden hetzelfde, maar dan op een geheugenkaartje. Wat minder romantisch, maar zeker niet minder leuk. 


Tot zover was de missie geslaagd. We zagen de kinderen spelen rond de WiFi-boom, maar we konden ze ook horen. Nadat we hun geroepen hadden en uitbundig naar de overkant gezwaaid hadden, zijn we (nu via het goede pad) weer teruggelopen naar het kasteel en konden we op de schermen van de camera’s een voorproefje laten zien. Na wat bewerkingen om de uitsnede en kleur min of meer hetzelfde te krijgen, is dit het resultaat. 

Dank Mark en Joost. Deze foto hangt met trots in ons Schloss naast de uitvergroting van 1890.