OP EEN KASTEEL

STAGE LOPEN

 

VOOR WAT, HOORT WAT

In 1999 ging ik nam ik een sabbatical om de wereld maar vooral mezelf te ontdekken. Midden in Azie had ik een veilige haven bij een Nederlandse familie. Daar mocht ik landen als m’n geld en energie op was om bij te tanken. Ik ben ze daarvoor eeuwig dankbaar. Nu mag ik iets soortgelijks terug doen in de vorm van een stage voor een 16 jarige jonge dame.

STAGE OPROEP!

Ik ken Anneke via internet. Zij schrijft over bijzondere ontmoetingen en plekken en ik heb een kasteel. Zo kennen wij elkaar. Anneke plaats in januari een oproep op facebook. Haar leuke puberdochter zoekt (het liefst gisteren al) een stageplek.

De stagere schrijft een grappige brief. Ze houdt van verhalen schrijven, filmpjes maken en gitaar spelen (check). Ze houdt van dieren (check) En ze kan, als ze wil en als het moet, nog best goed opruimen en schoonmaken, als denkt haar moeder daar anders over. Schrijft ze. :-) De meiden, de pup en ik zijn bij het lezen van de brief om. Het komt tot een stage op het kasteel.

DE STAGE OPDRACHT

De jeugd van tegenwoordig wil niet graag met naam en toenaam genoemd worden. Daarom heet onze stagere online ‘de stagere’ en #zijvan5 noemt haar de eerste dagen ‘zij met een knikje haar kant op’.

De stagere gaat mijn website vertalen naar het Engels. Iets wat ik zelf zou kunnen maar waar mij de tijd voor ontbreekt. Daarnaast gaan we werken aan een filmpje. Iets script achtigs zegt ze zelf. Tot dan toe heb ik nog geen idee wat ze daarmee bedoelt.

De stagere stapt in het hectische leven van ons gezin. Ons schoolsysteem begint vroeg waardoor wij om 5.30 uur. opstaan en het lampje gaat bij mij om 21.00u. uit. Iets waar ze best aan moet wennen. Ook is huiswerk van de oudste meiden pittig en #zijvan5 heeeeuuuul druk. Zeker als je rustig wilt vertalen.

Verder slepen we haar mee naar een echt Duits carnavals feestje (zo eentje in een klein zweterig zaaltje met allemaal verklede Duitsers :-), de supermarkt, de dokter, de kleuterschool, de 3D bioscoop Cinecittà en een instagram meeting in Nürnberg.

SUPER STAGE

Hoewel niets erop wees was ik toch voorbereid op een soort noodscenario met een brutale en onbeschofte puber. Gelukkig is hier niets uitgekomen. Onze stagere is lief, rustig, zacht, grappig en zelfs een beetje verlegen. We hadden er gewoon een dochter bij. Ze heeft keurig gewerkt en een gave trailer gemaakt. En veel belangrijker nog, ze heeft het in ons gezin uitgehouden ;-) We hebben het nummer ‘Heathens’ van Twenty One Pilots, uitgeplozen en ik zal altijd aan je denken als ik het hoor. Haar ouders hebben haar weer meegenomen naar huis. Jammer…. we hebben ervan genoten. Bedankt lieve schat. Het was super.