TOP 5 DUITSE GESCHIEDENIS FILMS

Film tips!

Wat te doen als het tijdens je vakantie slecht weer is? Nou lekker in de kussens op de bank met een dekentje om, films kijken. Ik heb 5 film uitgezocht die je een bijzonder kijkje in de Duitse geschiedenis geven.

MIJN TOP 5 DUITSE FILMS:

nr. 1 Heimat

Een familie kroniek van 1919 t/m 1982. Je volgt Maria, haar man(-nen), kinderen en familie. Je ziet hoe zij en haar familie leeft en overleeft in de 2e wereldoorlog en daarna.

Nr. 2 Unsere Mütter, unsere Väter

Je volgt vijf vrienden (twee broers, een verpleegster, een Joodse jongen en een zangeres) tijdens de 2e wereldoorlog. Ieder gaat in de oorlog zijn weg met alles wat daarbij hoort. Het is een prachtig tragisch verhaal. De vraag is of zij elkaar na de oorlog weer zullen zien en hoe ze dan tegenover elkaar zullen staan.

Nr. 3 Das Zeugenhaus

Tijdens de Neurenberger processen worden voormalig concentratiekampbewoners en kampbeulen ondergebracht onder één dak nl in ‘das Zeugenhaus’. Een herenhuis in Nürnberg waar een gravin de gastvrouw is. Deze film staat model voor hoe Duitsland na de oorlog van haar leven weer heeft vorm gegeven.

Nr. 4 Tannbach. Schicksal eines Dorfes.

Tannbach werd door de Amerikanen ook wel ‘Little Berlin’ genoemd. Tannbach is namelijk net als Berlijn gedeeld in Oost en West door de muur. In deze driedelige film volg je Anna direct na de 2e wereld oorlog die op een prachtige hoeve woont. Als het verhaal begint denk je dat het qua ellende voorbij is maar dan begint het pas. Haar prachtige hoeve wordt onteigend en je ziet hoe zij hun leven opnieuw moeten vormgeven binnen het communistische regiem. Ik had ontzettend met Anna te doen. Haar hoeve voelde een beetje als ‘mijn’ Schloss en de karakters in de film kan ik naadloos over figuren uit ons dorp leggen. In een woord PRA-CH-TIG! Zien.

Nr. 5 Goodby Lenin!

In deze film volg je Alex die voor zijn moeder zorgt die uit haar coma is ontwaakt. Toen zij in coma ging gold het voormalig DDR en om haar kwetsbare gezondheidssituatie niet te verstoren besluiten ze haar niet te vertellen dat Duitsland inmiddels is herenigd. Met alle ‘grappige’ gevolgen van dien.

Zin in een ‘Duitse’ filmavond? De films staat ter beschikking voor de gasten van onze vakantiehuizen.