WAT DE ERVAREN IK VERTREKKER LEERT VAN DE AFLEVERING

Yoga retreat Bali

Je kunt deze blogpost ook beluisteren!

Twee weken geleden belandde ik in de ik vertrek aflevering van Sjors en Lieke en hun yoga retreat in Bali. Met een mengeling van jaloezie, leedvermaak en respect heb ik de aflevering ondergaan.

Jaloers

Echt serieus ik was jaloers. Gloeiende gloeiende hoe kan het dat twee twintigers een centrum uit de grond stampen en direct op een level zitten waar wij minimaal 8 jaar over gedaan hebben. Wat doe ik fout. Waar heb ik niet zitten opletten.

Hoe kan het dat zij tijd en geld heeft om haar nagels te laten doen en zich druk kan maken over haar vrouwelijkheid. Echt serieus. Ergens heb ik natuurlijk de eerste jaren van ons ik vertrek avontuur mij totaal onzeker gevoeld. Maar ik was eerder blij met een paar kuub hout en een gerepareerde waterleiding dan met nieuwe nagels.

Het eerste personeelslid vond ik nog een hobbel om te nemen. Langzaam leer ik de rol van werkgever steeds beter. Zij schuiven zonder blikken of blozen aan voor een functioneringsgesprek met één van hun personeelsleden. Of dat ze nooit iets anders gedaan hebben.

Een geheel yoga concept kant en klaar. Hoe is het in godsnaam mogelijk.

sjors en lieke

Foto ik vertrek

Leedvermaak

En eerlijk. Wat fijn dat het altijd kritische twittervolkje dan haarscherp kan vertalen. En wat erg dat ik daar blij van werd. Ik moet mij schamen.

Respect

Want. Twee jonge blije twintigers die een ik vertrek plan zo goed regelen. Een goede financiële backup hebben. Zulke grote beslissingen durven te nemen. En het dan gewoon doen. Respect. 

Lieve Sjors en Lieke ik ben jullie een excuus schuldig. Ja jullie ik vertrek aflevering ziet er succesvol uit. En dat jeukte mij. Eerder omdat het mijn eigen tekortkomingen bloot legt. Dan dat ik het jullie niet gun. 

What you see is not what you get

Sjors en Lieke hadden geen invloed op wat ik vertrek ging uitzenden. Ik snap dat. Ik vertrek wil voorkomen dat het een reclame film wordt. 

Ik had het persoonlijk wel netter gevonden als ik vertrek hadden aangegeven  dat je als buitenlander op Bali geen werk mag verrichten wat ook door de locale bevolking gedaan kan worden. Iets wat het vele personeel van de yoga retreat verklaart.

Wij als kijker zijn overgeleverd aan de marketingmachine van de avrotros die op zijn beurt ook alleen maar publiek wil trekken. 

ik vertrek bali

Foto Happyfish 

Het geheim

Je wilt zien dat emigreren een beetje pijn heeft gedaan. En niet in een kant en klaar concept stappen. Een yoga retreate in Bali zonder Nederlandse ziel is geen echte ik vertrek. Dan kan je net zo goed gewoon een lodge op bali huren met een yogales op het strand. 

Weet je wat het is. Het moet zijn zoals bij de rimpels van een schipper. Dat je aan de verweerde huid kan zien dat de golven hoog waren en de zee woest. Dat hij je meeslepend kan vertellen over eindeloze oceanen en onontdekte baaien. Dat je de zilte zee en de hoge golven kunt ruiken.

Je wilt bij je zelf proeven of jij het al lang had opgegeven voor je de haven had gehaald. Of dat je met gemak de wal had kunnen aantikken.

Dat is waar ik vertrek over gaat. 

De ziel van ik vertrek