Wat is een digitale detox? – ONLINE UIT – OFFLINE AAN

Top 5 digital detox tips!

Wat is een digitale detox?

Een digitale detox is een periode zonder elektronische apparaten of verbinding met internet via een smartphone, tablet of computer. Ingezet om minder afleiding en onrust te ervaren en meer focus en productiviteit te creëren.

Afgelopen jaar installeerde ik een nogal confronteert appje op mijn iPhone. Moment monitort mijn mobile gebruik. Aiiii met schaamrood op m’n kaken moet ik toegeven dat ik gemiddeld 3 uur per dag op mijn smartphone zit. DRIE UUR en dan rekening ik naar mezelf toe. Ik kan het goed praten met ‘het is voor m’n werk’, ‘ik kijken Nederlandse tv programma’s op m’n smartphone’ en ‘ik wil bereikbaar zijn voor onze dochters’. Maar dat is natuurlijk flauwekul. Ik ben nog uit de tijd van voor de smartphone! Ik kan zonder, toch?

De digitale detox app Moment

In de appstore staat, Less phone. More real life. Op veel verschillende manieren maakt je telefoon je leven leuker en gemakkelijker. Het verbindt u met mensen van wie u houdt, helpt je bij werken en als je onderweg bent. Je kunt zelfs je eten online bestellen. Maar meer en meer werkt je telefoon tegen je. Het trekt je weg van je familie, vrienden en zelfs jezelf. Simpel gezegd, je telefoon steelt je tijd.

Moment geeft je die tijd terug. De Moment app geeft je tips en dagelijkse oefeningen die ik zelf niet gebruikt heb. Alleen mijn schermtijd was al confronterend genoeg.

Top 5 digital detox tips

Mijn smartphone gebruik

Even voor de duidelijkheid! Ik ben graag online. Het is mijn verbinding met Nederland. Ik hou van alles wat internet te bieden heeft en maak daar gretig gebruik van. Maar het is ook verraderlijk en verwarrend. Verwarrend omdat ik zelf meedoe aan een wereld waar ik ook een enorme mening over heb.

Zo viel het mij op dat ineens iedereen afgelopen jaar, aangespoord door de goeroe ‘Brene Brown’, zijn zogenaamde kwetsbaarheid liet zien. Zo erg, dat ik mij bijna ging afvragen wat ik verkeerd doe. Om daarna te ontdekken dat die hele online kwetsbaarheid ook maar een gestylde marketing truc is.

Of is iedereen online Vegan en met gezond eten bezig. Quinoa zaad, een blaadje sla en een killer body. Gloeiende gloeiend van nijd poste ik vaker dan normaal de echte Duitse Schnitzel. En zette ik zelfs een ultra vegan Kloß bolletje en walnoten spinazie roerbak online. Echt serieus….hou mij tegen.

Gelukkig heb ik gezinsleden op het erf lopen die mij altijd vlotjes met beide benen op de grond houden. Zie je mij aankomen met een Vegan salade? Ik krijg gelijk een hoofd van ‘gaan we macrochaotisch doen?’. En daarmee is mijn voor trends gevoelige ego altijd weer direct terug op de eerlijke Duitse kasteelbodem.

Wat ik dus wil zeggen is. Ik vind het heerlijk online. Laat me graag meeslepen door de nieuwste online trends. Ga er helemaal in op om me daarna te realiseren dat alles showbizz is. Heel handig om te weten hoe ik het juist niet wil doen.

coffee and offline

Hoe ik de detox heb aangepakt

Ik heb er geen echt plan op gezet. Ik heb de tips van Moment ook niet gebruikt. Ik wilde alleen mijn schermtijd naar beneden en voor mezelf meer productiviteit creëren. Ik ben gewoon bewuster geworden van mijn telefoon en computer gebruik. En vanzelf vielen de detox tips op z’n plaats.

Mijn top 5 digitale detox tips

Bepaal zelf hoe lang je off en online wilt zijn

Mijn doel was mijn drie uur smartphone tijd te verminderen. Mijn social media post plan ik vooraf voor een hele maand. Ik heb geen vaste tijden van wel en niet online maar wel wat richtlijnen.

Smartphone richtlijnen.

Zo check ik maar een paar keer per dag mijn social media. Wat neerkomt op één keer in de ochtend, middag en late avond. Niet te lang alleen wat ik belangrijk vind. En eigelijk neem ik daarnaast alleen de telefoon om te bellen of om foto’s en video’s te maken.

Computer richtlijnen

Na 20.00 uur gaat de zoiezo computer uit. Anders is mijn hoofd daarna te druk en slaap ik onrustig.

Alleen wanneer de meiden naar school zijn (in Duitsland is dat alleen ’s morgens van 8 tot 12.00 uur) kan ik echt werk uren achter de computer maken. Één keer per week gaat de computer helemaal niet aan en besteed ik mijn tijd aan de vakantiehuizen. Email check ik wel. Aanvragen voor vakantiehuizen gaan altijd voor.

Zondag is een dag zonder echte regels. Ik mag van mezelf online wanneer ik wil maar vaak komt het er niet van. Naast het gezin is mijn goede voornemen wat meer lezen.

Smartphone van je nachtkastje

Ik heb een kek wekkertje gekocht. Zo ligt mijn telefoon niet meer op mijn nachtkastje. Nu moet ik uit bed om door m’n timeline heen te scrollen wat ik dan weer niet de moeite van het opstaan vind.

Alle piepjes zijn uit!

Dat scheelt een hele boel. Sterker nog ik ben zo’n type die direct afgeleid is van een ieder piepje. Ik moet dan een reflex onderdrukken om niet te kijken. Belachelijk gewoon. Piepjes uit geeft veel rust. Een paar keer per dag kijken wat de berichten zijn werkt prima.

Draag weer een horloge

Zo heb ik de mezelf aangeleerde stoere houding van ‘ik leef zonder horloge’ laten varen. Zoiezo is dat onzin omdat ik toch telkens op mijn telefoon keek hoe laat het was. En heb mezelf getrakteerd op een vintage Emporio Armani horloge met een kopere wijzerplaat en leren horlogebandje van krokodille imitatie. Had ik wel verdiend vond ik ;-)

Volgen met focus

Ik mag van mezelf niet meer dan 3 nutteloze volgers in mijn timeline houden. Zo kan ik geen afscheid nemen van mijn Russin die een exorbitant rijk leven leidt. Mag mijn spiri edelsteden dame blijven en één ‘duizend in een dozijn’ coach ;-) Blijven mijn klanten in mijn timeline (ik wil natuurlijk geen baby, puber en puppy spam missen). En mogen de creatievelingen ook blijven. Maar de rest gaat op unfollow. En staat de focus aan op waar mijn interesses liggen.

digitale detox

Digitaal valsspelen

Wat levert al deze opschepperij mij op. Eerlijk is eerlijk, ik heb ook trucjes ontwikkeld die stinken naar valsspelen. Zo heb ik Whats app op mijn computer. En heb ik ontdekt dat het luisteren van podcasts en luisterboeken niet bij je schermtijd wordt gerekend ;-)

Maar, al met al levert het mij meer rust en focus op. Er blijft letterlijk meer offline tijd over die ik echt gemist heb.

Conclusie

Ik kan nu heel bijdehand doen dat ik het onder controle heb. Maar dat is niet helemaal waar. Echt het blijft moeilijk. Soms is het gewoon fijn om even doelloos door mijn timeline heen te scrollen. Maar nu heb ik in mijn achterhoofd. Niet te lang want daarmee verhoog ik mijn schermtijd en dat vind ik zonde. Ik heb mijn dikke drie uur smartphone per dag naar 2 uur weten terug te brengen. En belangrijker nog. Ik voel me er beter bij. Er komt meer uit mijn handen en het bevordert mijn creativiteit.

Ben ik klaar voor een digital suicide? Zeker niet. Ben ik tevreden. Zeker wel.

En jij? Merk jij ook dat jouw smartphone en computer gebruik je inspiratie, creativiteit en productiviteit remt? Heb je actie ondernomen en zo ja welke? Helpt het en ben je tevreden? En vind je het net als ik af en toe gewoon ook heel moeilijk. Laat het me weten. En super goeie tips zijn altijd welkom.

digital detox

Digitale detox vakantie

Mocht de digitale detox je aanspreken maar vind je het lastig het op te pakken. Maak dan een begin met je detox als je in de vakantiehuizen op het kasteel logeert. Zoiezo is onze internet verbinding in vergelijk met de internet hemel in Nederland, net als het kasteel, middeleeuws. Het vakantiehuis in de Poorttoren heeft geen internet verbinding in het vakantiehuis zelf. Je moet om online te zijn naar het centrale punt van het landgoed onder de walnotenboom (ook wel wifiboom genoemd) lopen voor verbinding. Als dat niet de ultieme detox is weet ik het niet meer!