Naturpark Altmühltal

Het grootste archeologiepark van Europa

ROMEINEN

Dat het hier prettig wonen is wisten de Romeinen aan het begin van onze jaartelling al. Hier lag het Romeinse achterland met als middelpunt Weißenburg. Er is een oude maar ook een nieuwe Romeinse Therme waar je kan baden als de oude Romeinen dat deden. Er is een Romeins museum, de Limes en een het Romeinse Kastell Biriciana.

KELTEN

De Kelten (een verzameling van volkeren en stammen) beleefde hun hoogtepunt in de 4e eeuw voor Christus en hoewel er van deze cultuur niet veel meer over is zijn er verspreid over centraal Europa verschillenden Keltische bouwwerken / nederzettingen gevonden. Eentje daarvan ligt op de Wein- en Burgstallberg tussen Treuchtlingen en Auernheim ‘de Cernubona’. Een Keltisch vierhoekdorp (ter grote van een voetbalveld) die vroeger een hoofdzetel van verschillende Keltenstammen is geweest. De Cernunnos Celtoi is een vereniging die zich inzet om dit Keltendorp weer in ere te herstellen. Zij geven Kelten feesten waarin zij het Keltenleven zo levensecht mogelijk namaken.

BAYERISCHE KULTUR

Wie aan Beieren denkt komt vaak niet verder dan de bekendste drie B’s (Beieren-clichés): Bier, Bratwurst en BMW. En eerlijk alleen daarmee is het al prima leven. Beieren heeft de grootste brouwerijdichtheid ter wereld en er is niets fijners dan een koud biertje na een lange wandeling of fietstocht. Maar ook een bierbad (ja echt, dat kan ook) of een bezoek aan een van de vele brouwerijen in onze omgeving is de zeer de moeite waard. Wist je dat Duitsland 1.500 worstsoorten heeft en de traditionele Bayrische keuken het best te ontdekken is in landelijk gebied. Oja en ons Schloss ligt tussen BMW-, maar ook het AUDI- en Mercedes- musea in.

En of die drie B’s nog niet genoeg zijn. Wist je dat ze in Duitsland 300 verschillende soorten brood verkopen? Dat dat onze oosterburen 102.071 ha wijngrond bezitten met wijnstokken uit de Romeinse tijd. En dan heb ik het nog niet eens over het Oktoberfest, de Dirndl en Lederhose gehad.

MIDDELEEUWEN

Waar kan je het beste de middeleeuwen ervaren dan in een kasteel waarvan de geschiedenis teruggaat tot het jaar 1137. De Romeinen hadden hun hielen nog niet gelicht of de ridders bouwde burchten en kastelen. De eerste bewoners van Schloss Möhren waren Heinrich en Otto von Mern. Later volgde graven en edelen van onder andere het Pappenheimer geslacht. Nu worden er in deze bijzondere ambiance vakantiewoningen verhuurd.