MEER DAN EEN SPREEKWOORD

Pappenheim top 5

Pappenheim is een oude residentie stad is waar de lucht zo fris en schoon is dat Pappenheim zich een Luftkurort mag noemen. Haar ontstaan is in 802 met een oorkonde van een Pappenheimer (toen nog Papinheim genoemd) en een Königshof bevestigd. Vooral bijzonder vind ik de Joodse geschiedenis van Pappenheim. Wist je dat het oudste joodse kerkhof van Europa in Pappenheim ligt?

Oude binnenstad

Dwalen door steegjes en langs oude stadsmuren en verdedigingsmuren. Zichtbaar vanaf de Altmühl ligt de oude stadsmuur! De zwakke halfronde stadstorens in de stadsmuur boden vroeger maar een matige bescherming. Je vind je oude verdedigingsmuur tussen de St. Augustin Kloosterker en de bovenste toren van de kanonnenweg. Of echte Dirndls en Lederhose passen in de drachtenwinkel in het centrum.

Pappenheim

Joods handelshuis uit 5608

Pappenheim heeft een rijke Joodse geschiedenis. Dat zie je aan dat oude joodse gebouwen nog intakt zijn. Zoals het oude Joodse handelshuis. Hoe dichter het Joodse huis in het centrum stond hoe belangrijker de positie van de eigenaar. Het oude Joodse handelshuis staat in het hart van Pappenheim. De Joodse jaartelling 5608 staat aan de zijkant van het handelshuis. Die overeenkomst met het jaar 1849 uit onze jaartelling.

Tegenwoordig is in het oude joodse handelshuis de gevaarlijk leuke dameswinkel ‘Frauen sache’ gevestigd.

Joods handelshuis Pappenheim

Het oudste joodse kerkhof van Europa ligt in Pappenheim

Wist je dat het ouders joodse kerkhof van Europa in Pappenheim ligt? Al in de vroege middeleeuwen genoten de Joden de bescherming van de Reichsmarschal van Pappenheim waardoor zich een grootte Joodse handelsgemeenschap in Pappenheim vestigde.

Het Jodenkerkhof bv is uit 1100 en is een van de oudste van Europa. Het kerkhof is in de Kristalnacht van 1938 bijna volledig verwoest en bouwde een weg dwars door het kerkhof. Na de oorlog in 1950 is het kerkhof weer gedeeltelijk gerestaureerd.

Oudste Joodse kerkhof Duitsland

Burcht Pappenheim

En dan is er natuurlijk de burcht van Pappenheim. De burcht torent hoog boven Pappenheim uit en is meer dan het bezoeken waard. Deze heeft een voor- en hoofdburcht, een kanonnenweg, een toernooiplaats, folterkamer, burchtkappel, ridderzaal en verschillende kanonnentorens. Er ligt een geocache schat verstopt die we (tot grote frustratie) nog niet hebben gevonden.

burcht Pappenheim

Nieuwe Schloss Pappenheim

Het nieuwe Schloss is het tweede residentie huis van Pappenheim en is in 18 honderd gebouwd door een Beierse hofarchitect. Het van origine drievleugel gebouw wordt tegenwoordig als kantoor en woonhuis door de Graven familie zu Pappenheim gebruikt. De 80 jarige bewoonster is een volle bloedverwant van Graaf Maximiliaan zu Pappenheim. De laatste Pappenheim bezitter van Schloss Möhren. De oude bierbrouwerij (net om de hoek van het nieuwe Schloss) stam uit 1700 is nog steeds in het bezit van de graven familie.

Pappenheim nieuw Schloss

Videoblog over de stad Pappenheim

Meer steden in Beieren ontdekken

“Bruisende metropolen of gezellige kleine steden”

BEIEREN ONTDEKKEN