SHINRIN-YOKU OF WALDBADEN IN DUITSLAND

Bosbaden in Beieren!

Wat is bosbaden?

Het idee van bosbaden meer dan alleen maar wandelen in een bosrijk gebied. Het is een manier om bewust contact te maken met de natuur, waarbij je al je zintuigen gebruikt om de gezonde kracht van het bos te ervaren. Je dompelt jezelf onder in de natuur, waardoor je de energie van het bos gebruikt om je lichaam en hoofd tot rust te brengen. Het is een soort bosdouche! Tijd in het bos doorbrengt zorgt voor ontspanning en verminderd stress.

De oorsprong van bosbaden

Bosbaden is ontwikkeld in de jaren ‘80 in Japan als reactie op de steeds verstedelijkte samenleving. In Japan heet bosbaden Shinrin-Yoku, wat ‘onderdompelen in de natuur’  betekent. De filosofie achter Shinrin-yoku is de overtuiging dat het bewust ervaren van de natuur helende effecten heeft op zowel je fysieke als mentale gezondheid.

Bosbaden

Voordelen van Bosbaden

Door te begrijpen wat bosbaden met je doet zorgt het niet alleen voor betere resultaten maar wordt een bosbad ook veel leuker. 

Verminderd stress

Onderzoek heeft aangetoond dat tijd doorbrengen in de natuur je cortisolniveau aanzienlijk verlaagt. Cortisol is het stresshormoon dat gemaakt wordt in de bijnieren. 

Versterkt het immuunsysteem 

De natuurlijke stoffen die bomen en planten uitstoten (zoals fytoncide) zorgen voor een versterking van het immuunsysteem die je weer beter beschermden tegen ziekten. 

Positief op je stemming

Bosbaden stimuleert de productie van serotonine die wij het ‘gelukshormoon’ noemen, hierdoor kunnen gevoelens van angst, depressie en negatieve emoties verminderen. 

Verbeterd je concentratie

Door jezelf onder te dompelen in de natuur, geef jij je hoofd kans om te herstellen van mentale vermoeidheid dat weer kan leiden tot verbetering van je concentratie. 

Verbetering van je lichaamsfuncties

De rustgevende effecten van het bosbaden wordt geassocieerd met een lagere bloeddruk en zorgt voor een beter slapen. 

Solo travel - solo reizen

Stappenplan voor een Succesvol Bosbad

Stap 1. Kies een bos 

Zoek een rustig bos of natuurgebied. Zorg voor goede wandelschoenen en een lange broek ter bescherming van evt teken. 

Stap 2. Laat alle afleiding thuis

Zet je telefoon op vliegtuigmodus, oortje uit en geen muziek of podcast aan en neem hooguit een flesje water en evt een fleece jas/jack mee. 

Stap 3. Wandel langzaam

Start je wandeling langzaam en bewust. Let op je ademhaling en kijk met aandacht om je heen.

Stap 4. Gebruik je zintuigen

Luister naar de geluiden om je heen, de vogels of het ritselen van de bladeren.

Ruik de geuren van aarde, gras of bloesem.

Geniet van de frisse lucht

Stap 5. Neem de tijd voor details

Stop af en toe je wandeling en observeer kleine dingen zoals kleuren, vormen en geuren. Voel de structuur van een stam, blad of mos. 

Stap 6. Mediteer of reflecteer

Zoek een rustige plek, ga evt zitten en sluit je ogen. Focus op je ademhaling en laat het bos je zintuigen strelen.

Stap 7. Geniet

Laat je volledig opgaan in het bos, geniet van alles en en laat de natuur z’n werk doen.

Stop 8. Keer huiswaarts

Neem de tijd om rustig naar huis te gaan en bedank de natuur voor deze ervaring. 

MeTime
©Bayern.by

Bosbaden in Treuchtlingen – het Altmühltal

Ons kasteel ligt in een schilderachtige vallei in het natuurpark Altmühltal bij Treuchtlingen Om het landgoed vind je weelderige bossen met veel loof- en naaldbomen afgewisseld met weide en kabbelende riviertjes. Het natuurpark is één van de grootste maar ook minst toeristische natuurparken van Duitsland en precies wat een bosbad in het Altmühltal zo ideaal maakt. Want in de bossen rond Treuchtlingen zijn talloze rustige plekken en je kan uren bosbaden zonder overlopen te worden door mensen. 

Waldbaden-Treuchtlingen
©Bayern.by-Gert Krautbauer

Ieder seizoen een ander bosbad

Lente en zomer: In dit seizoen barst het bos van kleuren en leven. Van de kwetsbare bosviooltjes in de vroege lente tot geurige kruiden in de zomer.

Herfst: In dit seizoen zijn de kleuren en de vibe warmer en rustiger. Het gehele bos ademt rust en wijsheid.

Winter: Een bijna buitenaardse ervaring is de oorverdovende stilte van een dik pak dorre bladeren of sneeuw in een kaal winterbos. 

bosbaden winterbos

Bosbaden in een groep

Treuchtlingen biedt drie “gecertificeerde bosgezondheidstrainers” die je meeneemt naar de beste plekken en speciale rustpunten in de omgeving van het kasteel. Met als afsluiter een kleine “bossnack” waarbij je ook nog eens kruiden uit het bos kunt proeven.

Waldbaden in Treuchtlingen

Natuurlijk hoeft een bosbad niet de voorgestelde twee à drie uur te duren. Het is vooral belangrijk bewust van de natuur, kleuren, geuren en de stilte te genieten en ontspannen de geluiden in je op te nemen. 

Ook na een wandeling van 30 minuten kan je het effect van een bosbad al merken. 

 

Waldbaden in Treuchtlingen

Ik hoop dat deze blogpost door de wereld van bosbaden je heeft geïnspireerd om om een bosbad in de natuur te proberen. Of je nu in de weelderige bossen rond de vakantiehuizen in het kasteel bent of ergens anders ter wereld, herinner jezelf eraan om bewust tijd door te brengen in de natuur.

Laat je zintuigen de leiding nemen terwijl je jezelf onderdompelt in de rustgevende omgeving. En wie weet ontmoeten wij elkaar een keer in het bos.