NATUURPARK ALTMUHLTAL

Alles over Duitslands mooiste natuurpark!

Natuurpark Altmuhltal een samenvatting

Waar ligt het natuurpark Altmuhltal?

Het natuurpark Altmuhltal ligt in Zuid-Duitsland, tussen Nürnberg en München, net boven de rivier de Donau. Met rechts van het natuurpark de mooie stad Regensburg en links Ulm de stad met de hoogste kerktoren ter wereld.

Hoe groot is het Altmuhltal?

Het natuurpark is 2.962 km² groot en is daarmee het grootste natuurpark van Beieren. En net iets groter dan het Bayerische Wald (Beierse woud) met 2.782 km².

ligging Altmuhltal

Natuurpark Altmuhltal vs Beierse woud

He natuurpark Altmuhltal en het Beierse woud verschillen niet zoveel van elkaar. Beide natuurparken liggen in het middelgebergte en zijn kenmerkend voor hun beeldschone natuur, pittoreske dropjes, idyllische beekjes en meren. En ook voor kinderen zijn de beide natuurparken een ideaal vakantiegebied. Het bij Nederlanders veel populairdere Beierse woud ligt meer naar de Duits-Tsjechische grens (boven Passau) en is veel toeristischer. Het Beierse woud vooral als wandelgebied en drielandenpunt wordt gepromoot.

Het Altmuhltal  is bijzonder vanwege de Top Trail van Germany ‘de Altmuhltal-Panoramaweg’ en haar fossielen. Maar ook kanovaren, fietsen, klimmen, maar ook bijzondere vogels, vlinders en cultuur. En 5 van de 27 Romantische Straße steden ( Donauworth, NordlingenHarburg,  Dinkeslbühl en Augsburg) liggen in het Altmuhltal.

Romantische strasse Nordlingen

Hoe is het Altmuhltal ontstaan?

15 miljoen jaren geleden heerste er op de plek wat we nu het natuurpark Altmuhltal noemen een subtropisch klimaat. Er was een groot meer met vissen, dinosauriërs en de oervogel (de Archeopteryx). Door de inslag van een asteroïde (van één kilometer doorsnede) in Nördlingen veranderde het landschap in één klap van vlak naar heuvelachtig. De Asteroïde kwam met een snelheid van 70.000 km per uur op de aarde neer en sloeg een gat van 3 kilometer diep. Stel je voor, 70.000 kilometer per uur en een gat van 3 kilometer. Onvoorstelbaar.
Door de inslag is niet alleen het landschap maar ook de loop van de rivier de Donau veranderd.

Nordlingen

Wat is de Altmuhltal-Panoramaweg?

Dit is een 200 kilometer lange wandelroute dwars door het natuurpark Altmuhltal. De route begint in Gunzenhausen en eindigt in Kelheim en bestaat uit 10 etappe’s. Je wandelt langs indrukwekkende rotspartijen, idyllische meertjes, imposante ruïnes en weides vol grazende lammetjes. De route heeft tussen de 4.243 en 4.311 hoogtemeters en valt in de wandelcategorie ‘middel’. Meer info over de Altmuhltal-Panorama weg vind je op de website van het naturpark Altmuhltal.

altmuhltal-panorama wandelweg

Waar staat het Altmuhltal vooral om bekend?

Het natuurpark Altmuhltal is vooral bekend om haar Altmuhltal-Panorama wandelweg EN de als vindplaats van de oervogel de Archeopteryx. De eerste dinosauriër met vleugels. Volgens de laatste telling zijn er 11 oervogel fossielen in het Altmuhltal gevonden. Met hamer en beitel kan je op zoek naar leven van miljoenen jaren terug.

Archeopteryx

Wat is er te doen in het Altmuhltal?

Actief:

Als recreatie biedt het natuurpark Altmuhltal kanovaren over de Altmuhl, fietsen, klimmen en wandelen. De  Altmühltal Panoramaweg’ behoort tot de ‘Top Trails of Germany’.

Natuur:

Oeroude rotsformaties zoals de 12 Apostelen. Bijzonder natuurschoon zoals de Steinerne rinne of wandelen door het oerdal van de Donau. ook bijzondere vogels, en cultuur.

Cultureel:

En 5 van de 27 Romantische Straße steden ( Donauworth, Nordlingen, HarburgDinkeslbühl en Augsburg) liggen in het Altmuhltal.

Culinair:

Duitsland moet je proeven. En dat kan je het beste in een echte Beierse Biergarten met een traditioneel Maß Bier en een echt Altmuhltallerlammetje.

Kinderen:

Schatzoeken, ridder of prinses worden, fossielen jagen en dino’s kietelen.

Wat vindt de local van het natuurpark Altmuhltal?

En ik vind het Altmuhltal extra bijzonder omdat het onze eigen echte tijdmachine is. Je kunt van de dino’s naar de Kelten, Romeinen, middeleeuwen en WOII reizen. En ik vind het Altmuhltal charmant om haar historische steden, kastelen en ruïnes.

Allemaal vanuit je vakantiehuis op een bijzondere locatie op het kasteel.

Overnachten in het natuurpark Altmuhltal?

Het barst van de vakantiehuisjes in het Altmuhltal. Veel vakantiehuisjes zijn Duits standaard en weinig origineel. De vakantiehuizen in het kasteel vallen op vanwege hun frisse moderne interieur, bijzondere ambiance, ruimte maar met kleinschalige opzet en gastvrijheid van de Nederlandse eigenaren. Vooral de kasteeltorens zijn bij wandelaars en fietsers geliefd. De ruime familie vakantiehuizen zijn meer geschikt voor gezinnen met kinderen.

Weten of er nog plek is? Bekijk onze beschikbaarheid!

Overnachten in het Altmuhltal

Auf Wiedersehen op in de vakantiehuizen op Schloss Möhren

alles over het altmuhltal