HOEVEEL KOST EEN KASTEEL?

Wat kost het onderhoud van een kasteel?

Hoe duur is een kasteel? 

Afhankelijk van de staat van het erfgoed, het oppervlakte, historische waarde, land en locatie varieert de prijs tussen de € 300.000 (bouwval) tot miljoenen en alles daar tussenin. Waar je met de koop van een kasteel vooral rekening mee moet houden is de kosten voor onderhoud en renovatie. 

Een kasteel moet je niet kopen als je denkt dat je met je pink omhoog alleen maar kopjes thee kunt drinken. Het zijn van een kasteeleigenaar brengt verantwoordelijkheden met zich mee. Met de koop van een kasteel beloof je het erfgoed te onderhouden en verzorgen. Je moet dus niet bang zijn de handen uit de mouwen te steken en wanneer nodig te investeren in de toekomst. 

Om in Duitsland een hypotheek te krijgen dien je een vaste baan, een stabiel bedrijf met een minimum van 5 jaar als zekerheid of voldoende eigen vermogen voor te leggen. Wij hadden geen inkomen op het moment van emigratie waardoor wij zelf voor voldoende financiële middelen moesten zorgen.

Om de koop te financieren verkochten mijn schoonouders hun boerderij en Ruud zijn huis in Vianen centrum. Het appartement in centrum Utrecht hielden wij, als backup, in de verhuur. De rest leenden wij van de bank. 

Om de hypotheek te bekostigen moesten wij direct met onze bedrijven geld verdienen. In de opbouwfase kregen wij de financiële crisis en problemen met een rots als tegenslag. Een moment in onze emigratie die ik als het absolute financiele dieptepunt beschouw. 

Kopje thee met pink omhoog

Foto is gemaakt met AI 

Wat kost een middeleeuws kasteel

Wij hebben afgesproken dat wij de koopprijs van het kasteel voor onszelf houden. Maar ik kan wel meer duiding geven zodat je zelf een beetje een inschatting kan maken. 

Wij kochten het kasteel in december 2004. Dit was voor de financiële bankencrisis, de pandemie en het woningtekort.

Om in Duitsland een hypotheek te krijgen dien je een vaste baan, een stabiel bedrijf met een minimum van 5 jaar als zekerheid of voldoende eigen vermogen voor te leggen. Wij hadden geen inkomen op het moment van emigratie waardoor wij zelf voor voldoende financiële middelen moesten zorgen.

Om de koop te financieren werd een boerderij en een woonhuis in Nederland verkochten. De rest leenden wij van de bank. 

Om de hypotheek te bekostigen moesten wij direct met onze bedrijven geld verdienen. In de opbouwfase kregen wij de financiële crisis en problemen met een rots als tegenslag. Een moment in onze emigratie die ik als het absolute financiele dieptepunt beschouw. 

Schloss Moehren Oud

Grachtenpand vs Kasteel

Je hoeft niet rijk te zijn om een kasteel te bezitten. Sterker nog, een kasteel is per m2 goedkoper dan een grachtenpand. Daartegenover staat dat het onderhoud aan de gebouwen, de tuin, verzekeringen, gemeentebelastingen, stook- en renovatiekosten vele malen hoger zijn. 

Grachtenpand Utrecht

Gemeente belastingen, water, stroom en verzekering

Water

Het verbruik van water is in Duitsland verhoudingsgewijs goedkoper dan in Nederland. De bedragen woorden ruimschoots ingehaald door de riool- en waterafvoerbelasting. Ook Duitsland heeft problemen met het grondwater en daarom wordt de afvoer van water maar speciaal ook het regenwater via het riool zwaar belast. De gemeente berekent dit nav dakoppervlakte en de afvoer via de dakgoten in het riool. Waar mogelijk laten wij de afvoer van regenwater in de grond afvoeren.

Regenwater afvoer grondwater

Verzekering

Degene die de zolders van het kasteel tijdens de rondleiding hebben kunnen bewonderen hebben met eigen ogen kunnen zien dat de bouwstructuur van het Schloss volledig uit hout en steen bestaat. Één vonkje en ons kasteel is voorgoed verledentijd. Het is daarom ook een niet te verzekeren object.

Naast verplichtte controle van de schoorsteenveger (ongeveer 500 euro per jaar) is ook een brandverzekering van 2.500 euro per jaar verplicht. Deze dekt echter niet de waarde van het kasteel.

Verder hebben wij natuurlijk net als ieder gezin een auto-, ziektekosten-, tandarts-, rechtsbijstand-, aansprakelijkheid-, inboedel- en reisverzekering enz enz. Voor de bedrijven wij hebben eveneens een bont scala aan bedrijfsverzekeringen. Eigenlijk is alles verzekerd, zelfs mijn drone.

Zolders Schloss Moehren

WOZ waarde kasteel

Ieder grondstuk in Duitsland wordt belast naar oppervlakte, hieronder vallen schuren, kelders en zolders. De waardering onroerende zaken (WOZ) noemt men in Duitsland, Grundsteuer. Dit wordt net als in Nederland, iedere paar jaar herberekend. Wij zitten op dit moment in een herberekening, dus een actueel kostenoverzicht kan ik niet geven. Maar een inschatting is wel te maken.

Wij hebben vier huisnummers: Gutshaus nr 50, Schloss nr. 52, Südturm nr. 54T en het Schweizerhaus nr. 54. Het verlengde van het Gutshaus bestaat uit schuren en zolders (grofweg 3 x de oppervlakte van het Guthaus) die, hoewel wij deze niet echt gebruiken, worden ook belast. Je zou dus je eigen WOZ-belasting maal zeven (vier huisnummer + drie maal schuren en zolders) kunnen doen. Wordt het onroerend goed bedrijfsmatig gebruikt is de verdeelsleutel hoger.

Voor een reëel beeld zou je dus je eigen WOZ-belasting tussen de 7 en 12 keer moeten verhogen.

Stroom

Vanaf april 2024 zijn wij de trotse bezitters van 56 zonnepanelen. Eerder was het niet toegestaan om zonnepanelen op gebouw dat onder monumentenzorg valt te plaatsten. Omdat de aansluitingen in de bestaande meterkast niet voldeden moesten wij deze ook vernieuwen waardoor wij de aanschaf van de zonnepanelen niet onder de 50.000 euro hebben kunnen houden. 

Uiteraard leveren de panelen alleen stroom als de zon schijnt (inkoppertje natuurlijk). Verbruik buiten de zonuren is met huidige stroomkosten op moment van schrijven 50,41 ct/kWh. Voor de levering van stroom aan de gemeente ontvangen 0,07 ct/kWh.

Wij (Schloss, Guthaus en vakantiehuizen) verbruiken 23.000 kWh stroom per jaar.

Stroomverbruik kasteel

Hoeveel kost het om een kasteel te verwarmen? 

Lang verhaal kort: het verwarmen en het vorstvrij houden van de gebouwen op ons landgoed kost 21.000 euro per jaar. Ons landgoed is verdeeld in 4 huisnummers. Een overzicht per wooneenheid vind je hieronder. 

Kasteel

Het kasteel heeft in de kelder opslag voor 10.000 liter olie. Hiervan worden het kasteel, het vakantiehuis de portierswoning en het water verwarmd. Voor het kasteel geldt dat wij ongeveer 2x per jaar olie laten komen. Afhankelijk van de olieprijs variëren de kosten tussen de 8.000 tot 9.000 euro per jaar. 

Gutshaus

Het Gutshaus (onze woning) wordt verwarmd met olie. In de kelder hebben wij een opslag voor 10.000 liter olie. Hiervan wordt het Gutshaus met ons gezin van 5 personen, het vakantiehuis in de noordelijke kasteeltoren en het water verwarmd.  Wij tanken ongeveer 2 keer per jaar. Afhankelijk van de olieprijs variëren de totale kosten tussen de 7.000 tot 8.000 euro per jaar. 

Overzicht verwarming van de vakantiehuizen:

Poorttoren

De verwarming van het noordelijke kasteeltorentje is verbonden aan de oliebrander van het Gutshaus. Omdat de noordtoren onder, boven, links en rechts direct in contact staat met winterse temperaturen van -10 graden, verhuren wij ‘s winters alleen met kerst en oud en nieuw. Het gemiddelde olieverbruik per jaar is tussen de 700 en 1.000 euro.

Portierswoning

Het vakantiehuis, de portierswoning, wordt verwarmd met de olie van het kasteel. Deze woning is gelegen  op de begane grond van het kasteel en daardoor ‘s winters gedeeltelijk beschut door het Schloss. Het gemiddelde olieverbruik is, mede door de hoge ruimtes, gemiddeld 2.700 euro per jaar.

Torenwoning

De torenwoning is alleen in het bezit van een houtkachel. Na de herfstvakantie tot pasen sluiten wij het water af waardoor wij in de winter hier niet hoeven te stoken. De houtkachel wordt voornamelijk in het voorjaar en najaar gebruikt. Voor die periode hebben wij 2 a 3 kuub hout in totaal 400 tot 600 euro per jaar. De overgangsperiodes worden opgevangen door een elektrisch kacheltje en elektrische dekens. 

Schweizerhaus

Het vrijstaande vakantiehuis, het Schweizerhaus, is het enige huis dat wordt verwarmd met gas. De gastank staat naast het Schweizerhaus. In het voor en najaar wordt de tank volgetankt. De totale kosten + tankhuur zijn gemiddeld 2600 euro per jaar. 

Winters op het kasteel

De kamers in het kasteel, Gutshaus, en de Portierswoning zijn gemiddeld 3,5 (en soms wel 5 meter) hoog. De oliekachels moeten een groter aantal kubieke meters verwarmen en is het bij het plafond warmer dan bij de vloer. 

Vorstvrij houden van het kasteel

Hoewel de winters op het kasteel de laatste jaren minder koud zijn (we hebben weleens de -25 graden aangetikt) zakt het kwik ‘s winters gemiddeld tussen de -10 tot +5 graden. 

Dat betekent dat wij alleen de kamers die wij gebruiken tot een 16 tot max 19 graden verwarmen. De ruimtes of woningen die wij niet benutten of verhuurd, verwarmen wij tot +4 graden om te zorgen dat de leidingen niet bevriezen. Nachten van -10 graden kost toch 14 graden stoken om te zorgen dat alles heel blijft. 

Houtkachel vakantiehuis

Dan nog één keer antwoord op de meest gestelde vraag. Hoe zijn wij hier terechtgekomen?

In 1988  is de broer van Ruud samen met zijn Nederlandse vrouw in de buurt van Nürnberg terecht gekomen. Toen mijn schoonouders daar een weekend op bezoek waren, bezochten zij een kasteeltje dat al 10 jaar leeg en te koop stond. Hij tipte ons om tijdens een vakantie eens te gaan kijken. 

In de herfst van 2004 zagen wij Schloss Moehren voor het eerst in december 2004 was de koop een feit

De rest is historie. 

Beginstadium ik vertrek