STATUS EN MACHT

Kronen & Kastelen

Status en macht, twee dingen die kronen en kastelen met elkaar gemeen hebben. Deze twee eenheid is onlosmakelijk verbonden met adel, monarchieën, ceremonies en traditie. Logisch ook dat ik als kasteevrouwe van het middeleeuwse jachtslot Schloss Möhren in het bezit ben van meerdere kronen ;-)

Maar eerst……

Wat is een kroon

Een kroon is een sieraad dat wordt gedragen op je hoofd en fungeert als een symbool van macht, rijkdom, waardigheid en royalty. Het wordt geassocieerd met koningen, koninginnen, keizers en vorsten.

Een kroon is gemaakt van de mooiste en duurste materialen zoals goud, zilver en kostbare edelstenenen en diamanten. Met het dragen van dit kostbare juweel wordt de autoriteit en status van de persoon bevestigd.

Kronen worden voornamelijk gebruikt voor op speciale gelegenheden en ceremoniële handelingen zoals kroningen of een processies.

Kroon Beierse koningshuis

De geschiedenis van de kroon

Het woord kroon komt oorspronkelijke van ‘kruna’ uit de oud Germaanse taal dat letterlijk hoofdtop betekent. Gedurende de eeuwen is de kroon er alleen nog maar mooier en rijker uit gaan zien.

Grieks en Romeinse kronen

De kronen van de Grieken en Romeinen waren veelal gemaakt van natuurlijke materialen zoals bladeren, takken en bloemen en werden meer voor religieuze ceremonies gebruikt. 

Misschien ken je de Stephanos Crown uit films. Dit was een kroon van versierde laurierbladeren die door generaals en andere helden tijdens een (militaire) overwinning werd gedragen. 

Later maakte de werden ook de Griekse en Romeinse kronen van goud en zilver met edelstenen gemaakt. 

Griekse kroon laurierblad

Koninklijke kronen

Kronen zijn symbool van koninklijke macht en autoriteit en worden vaak gedragen door koningen, koninginnen en andere leden van de koninklijke familie tijdens formele gelegenheden.

In veel koninkrijken is de kroon een erfstuk, en deze wordt doorgegeven van generatie op generatie. Sommige kronen zijn eeuwenoud en hebben een rijke geschiedenis en betekenis.

Kroon

The Crown of England

De bekendste kroon ter wereld is de kroon van Koningin Elizabeth.

Deze kroon is weegt ongeveer 2,2 kilo en is gemaakt van goud en bezet met juwelen waaronder diamanten, saffieren, robijnen en smaragd. Bovenop de kroon zit volgens de legende een saffier uit de ring van koning Edward uit 1066. Er schijnt ook een spinel (steen der onsterfelijkheid) van 170-karaat in verwerkt te zitten en een diamant van een duizelingwekkend 317 karaat.

Dat is nog niet het hoogste karaat want dat is nog een diamant van 531-karaat en die in de Sceptre die in de Westminster hall ligt. Over macht en rijkdom gesproken

Nederlandse Koningshuis

De belangrijkste juwelen van het Nederlandse koningshuis is de kroon van Koningin Beatrix. Het is een gouden kroon die is bezet met diamanten, robijnen en saffieren en werd speciaal voor haar ontworpen.

Andere belangrijke juwelen van het Nederlandse koningshuis zijn de kroonjuwelen die speciaal zijn gemaakt voor Koning Willem-Alexander, zoals zijn gouden zwaard van justitie en zijn gouden scepter. Ook de armbanden, hangers en andere juwelen die in bezit zijn van de koningin en de prinsessen zijn belangrijke onderdelen van de collectie juwelen van het Nederlandse koningshuis.

Beierse Kroon

Ook de koning van Beieren straalde graag macht en rijkdom uit dmv een kroon bezet met edelstenen en juwelen. En net als de Engelse had het Beierse koningshuis een Reichsapfel en Sceptre. Hoewel het koningshuis maar van 1800 tot 1918 heeft bestaan heeft de familie Wittelsbacher behoorlijk wat rijkdommen weten te verzamelen. Sommige juwelen zijn nog steeds in het bezit van de familie. De kroon, Reichsapfel, Sceptre maar ook gouden zwaarden en andere imperiale juwelen zijn te bekijken in de Residence in München.

Kroon Beierse koningshuis

De kronen collectie van kasteelvrouwe Sandra

Status en macht, ceremonie en traditie zijn de kernwoorden als het om kronen en kastelen gaat. Daar kan ik wel wat mee.

Oud frans (oefen) kroontje

De oudste kroon in de Schloss Möhren kronen collectie is het oude Franse kroontje dat rust op het blauwe kussentje. Het kroontje ligt in het museum van de senior kasteelheer Van Klaveren.

Dit kroontje is gemaakt van een takje met gouddraad omwikkeld met in het midden een klein bloemetje. Het blauw kussentje waar het kroontje op ligt is versiert met gouden blaadjes met in het midden een klein rond facet geslepen spiegeltje.

Het kroontje is sierlijk en delicaat vorm gegeven, het takje is licht van gewicht en daardoor gemaakt om goed mee te oefenen. Bij iedere prinses groot of klein, valt het gedroogde bloemetje op je voorhoofd. Het is een oefenkroontje omdat als het kroontje valt het gouden takje niet gelijk kapot gaat. Maar het is tevens een test om te kijken of de prinsses wel verantwoord met z’n delicaat voorwerp kan omgaan.

Tijdens de kasteelrondleiding krijgt iedereen die dat wil de gelegenheid met het kroontje te oefenen. De toekomstige prins of prinses mag een oefenrondje om de tafel lopen met het lichte sierlijke kroontje op zijn of haar hoofd zonder dat het te laten valt. Daarbij mag je natuurlijk niet rennen en is het belangrijk te letten op een rechte houding.

Is deze missie geslaagd is de prins of prinses in spe klaar voor het echte ceremoniële werk.

Franse oefenkroontje Schloss Moehren

De Schloss Möhren ceremoniële kroon

Deze oude robuuste kroon heb ik goud gespoten en gebruik ik voor de speciale ceremonie tot kroning van prinses of prins.

De ceremonie heb ik gekopieerd van de kroning van koningin Elisabeth van Engeland en met een Sandra sausje tot Schloss Möhren ceremonie omgetoverd.

De prinses vleit zich op het speciale blauwe ceremonie kussentje, na het doen van de Schloss Möhren belofte kroont kasteelvrouwe Sandra je tot prins of prinses.

Ceremoniële kroon

De kroontjes in de vakantiehuizen

Natuurlijk wil ik dat iedere prinses en/of prins zich in de vakantiehuizen op het kasteel direct thuis voelt. Daarom ligt er in iedere vakantiewoning een kroontje op het kussen te wachten. Zodat iedere vakantiegast de kracht van het dragen van een kroon kan ervaren. 

Met het opzetten van de kroon accepteer je uiteraard ook de verantwoordelijkheid die komt kijken bij het dragen van de kroon. Deze zijn: je gaat met respect met andere schlossgasten,  -bewoners en -personeel en met de spullen in je vakantiehuis om. 

Kroon in vakantiehuis

De kracht van kasteel en kroon

Wil jij de kracht van de combinatie kasteel en kroon ervaren of gewoon voelen hoe het is om binnen de dikke muren van een kasteel een kroon op je hoofd te hebben. 

Reserveer dan een plekje in de vakantiehuizen in het kasteel waar voor iedere tijdreiziger deze ervaring op je ligt te wachten.