DE TOEKOMST VAN REIZEN VOOR BEIEREN

Reistrends voor de toekomst!

Welkom in de eenentwintigste-eeuw. Ik wens je een mooie toekomst vol dromen, liefde, reizen en gezondheid.

De groei van reizen na de pandemie zet door. Sterker nog, reizen krijgt niet alleen meer maar ook andere prioriteit. De natuur, het milieu, voeding, bewegen, slaap, ijs-, bos- en zelfs sterrenbaden zijn een paar reistrends van de toekomst.

Ik zette de reistrends voor de toekomst voor je op een rijtje.

Reistrends voor de toekomst

Tourismus & Zukunft

1. Wellness Plus – Beyond Wellness

Wellness is allang niet meer alleen een Spa-dagje. Voeding, bewegen, ijs-, en bosbaden, slaap en natuur worden steeds meer onderdeel van onze gezondheid. En wij willen dat ook op vakantie. Sterker nog misschien willen wij tijdens onze vakantie net even wat extra wellness. Beyond wellness dus!

Beyond wellness

2. Sightsleeping – Transporting to an other world

Vrij vertaalt betekent Sightsleeping ‘zichtslapen’. Anders gezegd verwijst sightsleeping naar een vorm van overnachten waarbij de accommodatie zelf de bezienswaardigheid is. Het combineert een bijzondere slaapervaring met de mogelijkheid om een culturele of historische locatie te verkennen alsof je in een andere wereld bent.

Sightsleeping in een kasteeltoren

3. Sterrenbaden – Astro tourism

Toen ik het woord sterrenbaden of astro tourism tegenkwam wist ik ineens dat mijn sterrenkijken een officieel woord had.

Omhoog kijken naar de sterren is eeuwen een bron van rustgevende verwondering geweest. Astrotoerisme, of sterrenbaden, is reizen met als doel astronomische verschijnselen in het vizier te krijgen – verdwijnen naar plekken in Europa  zonder enige lichtvervuiling, drukte en verkeer, waar we ons uitsluitend op de hemel boven ons kunnen concentreren en urenlang naar de hemel kunnen staren. sterren, planeten en sterrenbeelden boven je hoofd.

Boven het natuurpark Altmühltal is geen lichtvervuiling waardoor de melkweg met het blote oog te zien is. In het veld achter ons landgoed heb je een GE-WEL-DIG uitzicht op ons sterrenstelsel. Met de astro-app Starwalk kan je planeten, sterrenbeelden zelfs het andere sterrenstelsels ontdekken.

Sterrenbaden

Foto Mark Dommisse

4. Soloreizen

Er eventjes alleen tussenuit. Weer intappen op wie je bent zonder gezin, werk, sport en sociale leven. Je eigen ritme en interesses de ruimte geven om daarna weer opgeladen en met nieuwe focus en energie je leven meer vorm te geven.

Solo travel - solo reizen

5. Treinreizen

Om duurzaam reizen te stimuleren introduceerde Duitsland het 49 euro ticket. Hiermee kan je een maand lang door heel Duitsland reizen inclusief ICE, metro en Ubahn. Hiermee wint treinreizen (wat sowieso relaxt is want je kan lekker lezen en/of rondlopen tijdens je reis) aan terrein in de reiswereld.

Treinreizen

6. Reizen in het laagseizoen

Reizen in het laagseizoen wordt door de vele voordelen steeds populairder. De graag geziene bezienswaardigheden zijn veel minder druk, de prijzen voor accommodaties zijn lager en het is vaak veel minder heet of koud. Bestemmingen die normaal overvol zijn, bieden in het laagseizoen een kans om ze in alle rust te verkennen. Bovendien zijn er vaak speciale aanbiedingen en kortingen beschikbaar voor activiteiten en bezienswaardigheden.

Reizen in het laagseizoen
©Bayern.by

7. Familievakantie – Vriendenvakantie – Private groep vakantie

Families en of vrienden reizen steeds vaker samen. Maar ook groepen gelijk gestemde kiezen voor een bestemming om samen te zijn. Met grootouders, ouders, kinderen en vrienden om samen avonturen beleven en herinneringen maken. Hierdoor is er een steeds grotere vraag naar accommodaties en activiteiten die geschikt zijn voor groepen waar iedereen zichzelf kan zijn.

Familie vakantie

8. Duurzaam reizen

Duurzaam reizen betekent dat je rekening houdt met het milieu en de locale gebruiken, tradities en leefomstandigheden zodat de generaties na ons ook nog kunnen genieten van de mooie plekken op onze planeet.

Wij worden ons steeds bewuster van de voetafdruk die we op aarde achterlaten en maken daarom gerichte keuzes. We leven en eten weloverwogen, scheiden ons afval, gaan bewuster met stroom, water en brandstoffen om en kiezen daarom ook tijdens onze vakantie voor dezelfde duurzame waarde.

duurzame wereld

9. Technologie in reizen

Innovaties in technologie, hebben mede door kunstmatige intelligentie een vlucht genomen en maken reizen gemakkelijker. Denk aan apps voor het efficiënt plannen van je reis, virtuele reisassistentie, een persoonlijk reisschema en vertaaldiensten.

technologie in reizen

AI foto Playground

10. Digital detox vakantie

We worden ons steeds bewuster van de invloed van het algoritme van sociale media op onze gezondheid en kiezen bewust voor momenten offline. Tijdens vakantie kiest de reiziger er steeds vaker voor vliegtuigstand om echt even af te schakelen.

Vakantie in een kasteel Schloss Moehren

Of je nu solo (het kasteeltorentje), met een groep (alle vakantiehuizen), op een historische locatie, in het laagseizoen of volgens het blue zone principe midden in de natuur wilt reizen. Voor alle reistrends is ons middeleeuwse kasteel zo’n gek idee nog niet.

Bronnen:
De reistrends voor Zuid-Duitsland / Beieren heb ik samengesteld uit Duitse (BayTM), Nederlandse (Independent Hotel Show), locale en internationale (CNNtravel, Forbes) toeristische experts.