LONGEVITY – GEZOND EN FIT LANGER LEVEN

Blue Zone Beieren!

Wat zijn Blue Zones

Blue zones zijn specifieke gebieden in de wereld waar mensen opvallend langer leven en aanzienlijk gezonder zijn dan de gemiddelde bevolking. 

Er zijn vijf belangrijke blue zones:
Okinawa (Japan)
Sardinië (Italië)
Nicoya (Costa Rica)
Icaria (Griekenland)
Loma Linda (Californië, VS)

Ene goed gezien, daar zit Beieren in Zuid-Duitsland niet tussen zit.

Maaarrrr…… , eerst even een kleine zijsprong.

Het zijsprongetje

Toen onze jongste dochter werd geboren, was ik 41 jaar oud. Ik was zo ontzettend blij dat wij een gezond meisje kregen dat ik mezelf heb beloofd zo lang mogelijk gezond en fit te blijven om zo veel mogelijk van onze meiden te kunnen genieten. 

Dus daarom, waarom zal ik niet zelf een Blue Zone in Zuid-Duitsland – Beieren creëren?

Wist je dat?

In de middeleeuwen werd een vrouw gemiddeld 24 jaar (de man ± 38 jaar). Nu bijna een eeuw later is onze levensverwachting meer dan verdrievoudigd. De gemiddelde levensverwachting in Europa is voor de vrouw ± 83 jaar en voor de man ± 79 jaar. 

Blue Zones – Longevity

Door betere gezondheidszorg, voeding en leefomstandigheden groeit onze levensverwachting met ± 5 jaar per generatie. En het smaakt naar meer. Onderzoek naar Blue Zones (Live to 100: Secrets of the Blue Zones op Netflix) en Longevity (langer leven) toont aan dat 100+ haalbaar moet zijn. En als we de tech Miljonair Bryan Johnson mogen geloven, ligt zelfs eeuwig leven binnen handbereik. 

Het Blue Zone principe

Daarom wil ik proberen de Blue Zone principes voor Beieren zo dicht mogelijk te benaderen. Ik geef een korte uitleg per blue zone principe EN hoe je dit tijdens je vakantie op het kasteel in Beieren kunt ervaren. 

De 9 Blue Zone kenmerken 

De Blue Zone principes zijn eigenlijk heel makkelijk te volgen.

 1. Beweeg natuurlijk 
 2. Ken je (levens)doel – IKIGAI
 3. Verminder stress, maakt tijd voor ontspanning
 4. 80% regel (eet tot je 80% vol zit)
 5. Eet voornamelijk plantaardig
 6. Breng tijd door met je dierbare
 7. Community, sluit je aan bij een groep
 8. Drink wijn
 9. Maak vrienden, verbindt je met gelijkgestemde

1. Beweeg natuurlijk

Het ‘beweeg natuurlijk’-principe houdt in dat mensen hun omgeving zo inrichten dat dagelijkse beweging een vanzelfsprekend onderdeel van hun leven wordt. Dit omvat zaken als lopen, tuinieren, yoga, gebruikmaken van de fiets en andere activiteiten die geen bewuste inspanning vergen maar natuurlijk in het dagelijks leven plaatsvinden. 

beweeg natuurlijk yoga

Rondje met het hondje

Één van de makkelijkste onderdelen van beweeg natuurlijk is mijn rondje met het hondje.

Ik loop iedere ochtend en avond een half uur of meer met onze viervoeter Jacky. Zijn er dagen dat ik veel achter de computer heb gezeten zorg ik dat m’n #rondjemethethondje langer is zodat ik aan mijn gemiddelde van ± 8.000 passen per dag kom. 

Bosbaden – Beweeg natuurlijk – Natuur energie – Stilte 

Wereldwijd uitgevoerde wetenschappelijke studies bewijzen dat  een verblijf in het bos een positief effect heeft op onze stemming, ons immuunsysteem, ons energielevel en ons stressniveau. Bijkomend voordeel bij het bosbaden is dat je (volgens het blue zone principe) natuurlijk beweegt.  

Een bosbad duurt officieel twee tot drie uur en daarbij is het belangrijk te ontspannen en bewust van de stilte te genieten en de kleuren, geuren en geluiden in je op te nemen. Maar ook na 30 minuten merk je het verschil. 

Meer over bosbaden

bosbaden

2. Ken je levensdoel

Jouw levensdoel is de reden om ‘s morgens wakker te worden. Waar wordt jij blij van, wat geeft jou de meeste voldoening? Waar doe jij het voor, wat is de zin van jouw leven? In Japan heet dat IKIGAI.

IKIGAI

“Ikigai” is een Japans concept dat verwijst naar de reden van bestaan, hetgeen wat het leven de moeite waard maakt. Het is een filosofie die draait om het vinden van vreugde, betekenis en doel in het dagelijks leven.

De term “ikigai” kan worden beschouwd als een samensmelting van verschillende elementen:

 • Passie: Wat je graag doet, waar je van houdt, wat je vreugde en plezier geeft.
 • Missie: Datgene waar je goed in bent, waar je talenten liggen, wat je aan de wereld kunt bijdragen.
 • Roeping: Wat de wereld nodig heeft, waarvoor je betaald kunt worden, wat jouw bijdrage aan de maatschappij kan zijn.
 • Bestemming: Wat je vervult, wat je energie geeft, wat je reden van bestaan is.

Het idee achter ikigai is dat wanneer deze vier elementen samenkomen, er een staat van vervulling en harmonie ontstaat. Het draait om het vinden van de perfecte balans tussen deze aspecten in het leven.

Het concept van ikigai heeft veel te maken met het ontdekken van wat je voldoening geeft en wat je passie en betekenis in het leven geeft. Het moedigt mensen aan om hun diepere doelen en verlangens te verkennen om een leven te leiden dat zinvol is en hen vervult.

Het kan van alles zijn en is uiteraard voor ieder persoonlijk anders, het kan je gezin, je werk, je ouders, je business, tuin, huis, reizen enz enz. 

IKIGAI - Blue Zone

3. Verminder stress

Stressbeheersing is cruciaal voor een gezond leven. In blue zones hebben mensen verschillende technieken om stress te verminderen, zoals dagelijkse ontspanning, meditatie of middagdutjes.

Slaaproutine

Voor mij werkt een goede nachtrust  als een van de belangrijkste stress-remmers. Omdat het leven op het land vroeg ( ± 6 uur) begint lig ik ook vroeg in bed. Wat neerkomt op dat ik rond 10 uur ga slapen. Als ik ‘s avonds laat eet of snoep, ligt mijn lijf dat de hele nacht te verteren en kan ik niet slapen. Ik zorg daarom dat ik na 18:00 uur niets meer eet. 

Sterrenbaden – Astro tourism

Toen ik het woord sterrenbaden of astro tourism tegenkwam wist ik ineens dat mijn sterrenkijken een officieel woord had. 

Omhoog kijken naar de sterren is eeuwen een bron van rustgevende verwondering geweest. Astrotoerisme, of sterrenbaden, is reizen met als doel astronomische verschijnselen in het vizier te krijgen – verdwijnen naar plekken in Europa  zonder enige lichtvervuiling, drukte en verkeer, waar we ons uitsluitend op de hemel boven ons kunnen concentreren en urenlang naar de hemel kunnen staren. sterren, planeten en sterrenbeelden boven je hoofd.

Sterrenbad in het Altmühltal

Boven het natuurpark Altmühltal is geen lichtvervuiling waardoor de melkweg met het blote oog te zien is. In het veld achter ons landgoed heb je een GE-WEL-DIG uitzicht op ons sterrenstelsel. Met de astro-app Starwalk kan je planeten, sterrenbeelden zelfs het andere sterrenstelsels ontdekken.

sterrenhemel boven Schloss Moehren

4. Hara hachi bu 80% regel 

‘Hara hachi bu’ komt uit Okinawa in Japan, wat betekent dat je stopt met eten als je 80% vol zit. Het idee hierachter is dat je overmatig eten voorkomt en het draagt volgens het Blue Zone principe bij aan een langer en gezonder leven. 

Persoonlijk zorgt het ‘hara hachi bu’ principe bij mij ervoor dat ik rustig en bewuster eet en beter voel of ik genoeg heb.

Hara hachi bu 80% regel

5. Eet zoveel mogelijk plantaardig

Wat alle mensen in de blue zone gebieden gemeen hebben is dat ze zoveel mogelijk plantaardig eten. Het zorgt voor een betere spijsvertering, vermindert het risico op ziekten, zorgt voor gewichtsbeheersing en is milieuvriendelijk! Ze eten ook kleinere porties vlees en zuivelproducten, wat een positieve invloed heeft op hun gezondheid.

De blue Zone voedingsrichtlijnen

Blue Zone voedingsrichtlijnen

Typisch  Bayrische plantaardige recepten zijn:

Semmelknödel, Zwiebelkuchen, Gelbe-Rüben-Salat, Kartoffel-Brokkoli-Pilzpfanne, Curry-Kokos-Möhren-Kraut en Blaukraut, Rotkraut of Sauerkraut. 

Eerlijk is eerlijk

Volledig plantaardig lukt mij niet, wij vallen in de categorie flexitarier. Eerlijk is eerlijk wij zijn ook geen fan van die echte Duitse koolgerechten. De vegetarische recepten haal ik het liefst van Nederlandse sites. 

Hara hachi bu 80% regel

6. Drink wijn

Mensen in alle blauwe zones drinken regelmatig alcohol. Gematigde drinkers overleven niet-drinkers. Binnen het Blue Zone principe mag zijn 1 tot 2 glazen per dag drinken, met vrienden en/of bij het eten. 

Volgens het Blue Zone principe mag je NIET de hele week je alcoholconsumpties sparen om op zaterdag 14 drankjes te drinken. 

Ik drink niet of nauwelijks, maar mocht  ik een Radler of Frankenwijntje drinken, hoef ik mij niet schuldig te voelen.

drink frankenwijn

7. Social netwerk 

Waar het vroeger van levensbelang was om ergens bij te horen is het hebben van een social netwerk nu belangrijk voor levensvreugde. Ergens bij horen is goed voor je gezondheid. Zelfs als je nergens bij hoort, hoor je bij de mensen die nergens bijhoren ;-) 

Groep met gelijk gestemde

Één van mijn belangrijkste groepen is mijn B&B netwerk. Ik zit in een mastermind groep met andere gastenverblijf ondernemers en babbel met mijn B&B bestie bijna wekelijks over business en privé zaken. Ook online delen wij onze gedachten en ‘wijsheden’ in de B&B babbels podcast

Maar ik heb ook een sociaal netwerk met mijn gasten. Wij blijven met elkaar in verbinding door social media, nieuwbrieven maar ook via persoonlijk berichten. 

En gelukkig bezit in een klein groepje trouwe vriendinnen die ik kan opzoeken als ik in Nederland ben. Zij kennen het stukje van mij voordat ik moeder werd en in het kasteel op de berg ging wonen. En iedere keer als ik na een bliksembezoek aan Nederland weer naar huis rij ben ik weer meer compleet. 

MeTime

8. Dierbare eerst 

Familie en geliefden staan centraal in het leven van mensen in blue zones. Er zijn maar weinig mensen die aan het eind van hun leven zeggen ‘Had ik maar meer gewerkt’. Het tegenovergestelde is waar, uit onderzoek blijkt dat men aan het eind van hun leven de meeste mensen spijt heeft dat ze te weinig tijd met hun geliefde hebben doorgebracht. 

Familievakantie – Meergeneratievakantie

Voor iedere generatie is er niets leuker als dat de kinderen naar het torentje kunnen rennen om met Opa of Oma een potje rummikub of uno te spelen. Of samen tuinieren zoals onze oudste en jongste bewoners. 

meergeneratievakantie

9. Vrienden

Breng tijd door met vrienden en maak sociale contact. Zorg dat je positieve, gelijkgestemde en ondersteunde mensen om je heen hebt. 

Meetingpoint Schloss Möhren

Onze walnotenboom is onze stamkroeg. Iedereen op het kasteel logeert is nou eenmaal niet standaard maar juist anders georiënteerd. Het is een cadeau om met gelijkgestemden gezellig onder de boom te eten, drinken en kletsen. Je wandel- of kanoavonturen, van 

Meetingpoint Schloss Moehren

Blue Zone in Beieren 

Op onze kleinschalige vakantielocatie in Zuid Duitsland vind je alle Blue Zone principes onder handbereik. 

Natuurlijk bewegen – Wandelingen beginnen direct aan de kasteelpoort

Levensdoel – Mocht je die nog niet hebben, laten we een #rondjemethethondje doen om je op ideeën te komen

Verminder stress – Zet je wekker/smartphone uit en ontdek je eigen slaapritme

Hara hachi bu – Geniet met mate van eten en drinken 

Plantaardig – Ontdek en probeer tijdens je vakantie plantaardige recepten

Drink wijn – Proef onze lokale Frankenwijn

Jouw tribe – Neem de tijd om te ontdekken van welk netwerk jij blij wordt

Dierbare eerst – Geen beter moment om samen met je dierbare te zijn dan tijdens je vakantie

Vrienden – Vind gelijkgestemde of nieuw vrienden onder onze walnotenboom 

LEEF – BEWEEG – EET – DRINK – DROOM – REIS – HEB LIEF

Meetingpoint Schloss Moehren