WINTERTIPS

Magische winter in het Altmühltal

Wintertips onze top 5

Waarom zou je in de winter voor het Altmühltal kiezen. Nou…. 1 omdat het heerlijk rustig is en 2 omdat er zoveel is om juist dan van te genieten.

Nr 1. DE WINTERWANDELING

Niets fijner om in de winter warm gekleed buiten te zijn. De eerste zijn die voetstappen in een maagdelijk witte sneeuw zet. Met je laarzen door pak sneeuw banjeren en mooie foto’s maken. Of door een kaal bijna mystiek bos dwalen. Om daarna heerlijk bij de houthaard te genieten van warme thee, chocomelk of glühwein.

Wintertip winterwandeling

Nr. 2. MIDDERNACHT SAUNA

Opwarmen en uitzweten in de sauna van Treuchtlingen. In de winter is iedere vrijdagavond de sauna tot middernacht open. Heerlijk opwarmen, scrubben met een zeezout, opgietingen (saunaritueel) en uitzweten in het eucalyptus stoombad om daarna af te koelen in een dun laagje sneeuw.  De middernacht sauna van Altmühltherme in Treuchtlingen is iedere vrijdagavond van de 1ste oktober t/m 31ste maart geopend.

Middernacht sauna wintertip

nr. 3 LANGLAUFEN

Direct achter ons Schloss in het Heumöderntal richting Auernheim ligt een 20 km lange Rundloipe. En nu klinkt 20km als een eitje maar dat is het niet. Dat terwijl ik best een wandelcontitie heb en van duursporten hou is langlaufen meer dan pittig. Stel je een met sneeuw bedekte hevig spartelende kasteelvrouwe voor en het plaatje is compleet. Maar het is SUPER leuk. Goed materiaal is belangrijk. Laat je dus vooraf goed adviseren. Daarna gewoon doen!

Nr. 4 SKIEN EN RODELEN

JAWEL! Skieen kan ook in Beieren. In Treuchtlingen 4 km van onze ons kasteel ligt een kindvriendelijke skipiste (blauw). De skipiste gaat open bij 10 cm sneeuw. Maar voor de zekerheid is bellen vooraf handiger ( 09142 – 94 89 460).

De blauwe skipiste met een klein Gasthof (dinsdag ruhetag) ernaast heeft een 600m lange sleepliften en een babylift van 50m. Geen drukte. Parkeren voor de piste en heel gezellig. Vrijdag, zaterdag en zondag open van 13.30u. tot 17.00u. Dagpas kost 7 euro.

Wintertips rodelen en skien

Nr. 5 BEIERSE GASTRONOMIE ONTDEKKEN

Het heeft bij mij een paar jaar geduurd voordat ik het aandurfde Weißwurst of Saure zipfel te eten. Het ziet er zo raar rauw uit. Maar eenmaal over de ‘wat de boer niet kent’ drempel heen kan ik verklappen, het is lekker.

Daarentegen heb ik geen enkele moeite verslaafd te raken aan het oer Duitse chocolaatje Ritter sport. En ondanks dat wij hier al 10 jaar wonen heb ik nog steeds niet alle 300 verschillende soorten brood geprobeerd.

Kortom. In Beieren kan je proeven hoe Duitsland echt smaakt. Een persoonlijk overzicht uit de traditionele Beierse keuken.

Een Weißwurst Frühstuck
Frankische Scheebalchen
Kloß mit soß
Nürnberger Bratwurste
Schäufele
Schweinenhaxe
Currywurst mit Pommes
Schnitzel mit Pommes
Saure zipfel
Wurstsalat

Tot zover ons culinair bucketlist lijstje. En verder……

Kan je natuurlijk ook nog ‘gewoon’ genieten in de vakantiehuizen. Een warm bad nemen met een fijn boek. Of eindelijk eens die dvdbox met de serie kijken waar je anders nooit aan toekomt.

EINDELOOS WINTERS GENIETEN

Ps. voor meer winterse plaatjes zoek op de hashtag #winterinaltmühltal https://www.instagram.com/explore/tags/winterinaltmühltal/

Winter op het kasteel in Zuid-Duitsland

Wamr

Wintertips winterkasteel