Pflaumenkuchen

Pruimentaart

Taartjes bakken in het Duits

Mijn stapeltje Duitse bakbladen groeit gestaag en daarmee ook mijn kennis van de Duitse (bak)taal. Het is eigenlijk wel een beetje schandalig dat ik het zó slecht spreek, ik kom in Beieren voor vakanties zolang als ik verkering heb. En dat is best lang ;-) 

En dat is zo jammer! Want eigenlijk is het zo’n leuke en logische taal. En het valt mij iedere keer weer op, waar wij meerdere woorden voor nodig hebben, hebben zij er 1. Zoals würfeln; in blokjes snijden.

Recept voor Pflaumenkuchen

Ik kwam het tegen in een recept voor Pflaumenkuchen. Ik was eigenlijk op zoek naar een Bienenstich recept, maar voor dit recept had ik alles in huis. En dus sloeg ik aan het ‘würfeln’ voor een recept waarvan ik geen idee had hoe het uit zou pakken.

Maar het was heerlijk! Deze Pflaumenkuchen is eerder een zoetig brood dan cake door het gistdeeg. Heerlijk voor zo even tussendoor, nog heerlijker met een lik boter. En ja, dat is goed voor het nodige Hüftgold, ik weet het!

Pflaumenkuchen zelf maken

INGREDIENTEN

Nodig

100 gram gedroogde pruimen
50 gram walnoten
350 gram bloem
Zakje droge gist 15 gr
Snuf zout
75 gram suiker
Pakje vanillesuiker (8 gram)
Ei
Eetlepel honing
100 gram boter, gesmolten
175 ml melk, lauwwarm
Halve theelepel kaneel
Snuf gemalen kruidnagel 

Verder nodig

Wat boter voor het invetten van het cakeblik
Wat paneermeel
Eigeel
Twee eetlepels melk
Twee eetlepels parelsuiker

Zo maken we het

De pruimen en de walnoten in kleine stukje snijden.

Bloem met gist in een mengkom doen. En voeg toe: zout, suiker, ei, honing, gesmolten boter, lauwwarme melk en de specerijen.

Mix met deeghaken tot een glad deeg en kneed daarna nog (op de laagste stand) de stukjes pruim en walnoot er door heen. Dek de mengkom af en laat het op een warme plek 20 minuten rusten.

Vet een cakeblik in met boter en bestrooi met paneermeel.
Kneed het deeg met de handen nog even door en vul het cakeblik ermee.


20 minuten rusten

Laat het nogmaals 20 minuten op een warme plaats staan tot het zichtbaar in volume gegroeid is.

Warm de oven op, 180 graden met boven- en onder warmte

Meng eigeel met melk en bestrijk deeg hiermee. Strooi de parelsuiker erover en zet het blik voor 40 minuten in het midden van de oven.

Na afloop de cake 10 minuten laten rusten in het blik, dan op een rooster storten en verder laten afkoelen.

Brownie–Käsekuchen

Roos in het kort

Roos is gast van Schloss Möhren. Zij heeft al meerdere keren op het kasteel gelogeerd en we volgen elkaar online via instagram. Haar instagram profiel zegt:
Spring in’t veld-meisje | dagdromer | maakt graag backsels | ❤ ?⛰| ❤ Haarlem | buitenkind

Ik kan daarbij aanvullen dat ze lief is, humor en prachtige ogen heeft EN haar naar eigen zeggen ‘backsels’ super leuk zijn om te volgen op insta. Nu hebben wij afgesproken dat ik haar af en toe echte Duitse taartjes tijdschriften mag sturen en zij ze gaat proberen en delen op mijn blog. Eigenlijk heeft Schloss Möhren dus een hele eigen gastblogger. Wat ik dan weer SUPER leuk vind.

VOLG ROOS OOK OP INSTAGRAM?

Volg Roos op instagram

Laat je hieronder weten of je het recept hebt geprobeerd, of hij smaakte en of je backsel verzoekjes hebt? Of probeer één van Schloss Möhren’s andere recepten, zelf gebrouwen bier of de Bavaria must tast tour. Want logeren in de vakantiehuizen op het kasteel in Beieren is natuurlijk ook het proeven van het beste van Zuid-Duitsland