Het leven vroeger en nu van een echte

Kasteelvrouwe!

Hoe was het leven van een kasteelvrouwe vroeger en hoe is het om nu een kasteelvrouwe te zijn?

Om te beginnen, kasteelvrouwe word je natuurlijk alleen als je in het bezit bent van een echt kasteel. Check, laat ik die toevallig nou net bij de hand hebben :-) 

Kastelen stralen kracht, macht en autoriteit uit

Kastelen zijn gebouwd hoog op een berg als toevluchtsoord voor de kasteelheer en -dame en hun volgelingen. Met dikke muren, indrukwekkende kasteelpoorten, buitenmuur, smederij, hoge torens met wenteltrap en een fenomenaal uitzicht.  Een kasteel heeft een centrale binnenplaats en is vaak omgeven met een mooie tuin of park en landerijen. 

Binnen in het kasteel vind je verschillende kamers met hoge sierlijk gestucte plafonds, rijk versierde jachtkamers of eetzalen, grote deuren met handgemaakt hang en sluitwerk. Sommige kastelen hebben een kapel en/of een brouwerij of wijnkelder. En natuurlijk niet te vergeten vluchtgangen en geheime kamers. 

Ridderkasteel Schloss Moehren

De bedden zijn zacht en het beddengoed is dik en ligt bezaaid met kussens. En natuurlijk ligt er een kroon zodat iedere prinses zich direct thuis voelt. 

kasteel kroon

Het werkterrein van de kasteelvrouwe

In dit beschermde universum binnen de kasteelmuren zijn de kasteelheer en -dame het middelpunt van het kasteelleven. Omgeven door hun nageslacht, ridders, prinsessen, stalknechten, de hoefsmid, de medicijnman, geestelijke en het keuken en kasteelpersoneel. Met net buiten de kasteelmuren de landerijen met boeren en pachter die allemaal voor de kasteelheer en -dame werken.

Waar de kasteelheer vaak op reis is voor beheer van de landerijen, verdediging en diplomatieke zaken is de kasteelvrouwe verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken op het kasteel. Zij zorgt voor het kasteelpersoneel, de keuken, financiële zaken, kasteelfeesten, het ontvangen van gasten, de paardenstal en smederij, de brouwerij, opleiding en de zorg voor de kinderen. 

Waar de kasteelheer zijn gevecht in het veld levert, vecht de kasteelvrouw haar strijd in het kraambed. De gemiddelde leeftijd van de vrouw was in de middeleeuwen 25 jaar, velen overleden in het kraambed. Voor de kasteelvrouwen zijn zonen belangrijke als erfgenaam van het kasteel en haar dochters als huwelijkskandidaten voor een strategische huwelijk. 

kasteelvrouwe Sandra #zijvanhetkasteel

De diplomatieke rol kasteelvrouwe

In deze kringen trouwde men om politieke of economische voordelen te behalen. Een huwelijk werd vaak geregeld door de kasteelvrouwe en was niet gebaseerd op liefde of romantiek. 

Het doel van het huwelijk was vaak om land, rijkdom of macht te verwerven of om belangrijke diplomatieke verbindingen te leggen. Een huwelijk werd vaak bepaald door de sociale status en de rijkdom van de betrokken partijen. 

De kasteelvrouwe was verantwoordelijke voor deze diplomatieke rol. Zij onderhielden contacten met andere edelen, kasteelheren en dames of koninkrijken en steden. 

Ook was het niet ongebruikelijk om binnen de familie met neven of nichten te trouwen. De overtuiging was dat de bloedlijn daardoor zuiverder bleef en niet geheel onbelangrijk daarmee werd ook het kapitaal binnen de familie veilig gesteld. 

Kasteelhuwelijk

Kasteelvrouwe van een ridderburcht

Is de kasteelvrouwe eigenaar van een ridderkasteel is zij degene is die dappere aspirant ridders tot de ridderorde kan benoemen. Dit doet zij door middel van een ridderslag. Een unieke ridder ceremonie die voor iedere ridderorde net iets anders is met zijn eigen gewoonte en regels. 

Deze benoeming tot de ridderorde is een erezaak en alleen voorbehouden aan de dapperste ridders. 

De kasteelvrouwe die aan het hoofd van deze ridderorde staat, herken je aan haar kasteel uitrusting die is uitgebreid met speciaal voor de ridder ceremonie gewijd zwaard die zij gebruikt om de ridderslag uit te voeren. 

Dit vlijmscherpe en met unieke versieringen en geheime codes gegraveerde zwaard is door de kasteelvrouwe met magische krachten geladen. Deze speciale krachten draagt ze alleen over aan de ridders van haar eigen ridderorde. 

kasteelvrouwe ridderkasteel

Sociale status van de kasteelvrouwe

Al deze taken maakte de kasteelvrouwe tot een invloedrijke vrouw. En waar de status van de kasteelheer door macht werd gedomineerd was de sociale status van de kasteelvrouwe meer af te lezen aan haar kleding en juwelen. Iets wat alleen een invloedrijke vrouw zich kon veroorloven en deze was geheel volgens de heersende tijdsgeest souverain, passend bij een heerseres. 

Net als haar schoonheid die eveneens door haar status tot onmetelijke afstand van het ‘gewone’ volk steeg. De kasteelvrouwe had immers beschikking over toiletartikelen, parfum, kam, borstel, gouden spiegel en exclusieve haarspelden en gezichtsverzorging.

Daarbij past misschien ook het beeld van een kasteelvrouwe die in alle rust dromerig uit  het raam staart. Of zwierend in een kostbare jurk door een lange gang danst. Het ultieme beeld.

kasteelvrouwe ridderkasteel

De kasteelvrouwe in de 21ste eeuw

Het werkterrein van de kasteelvrouwe anno nu speelt zich nog steeds af binnen de kasteelmuren. Het ontvangen van mijn gasten voor de vakantiehuizen of de rondleiding zijn taken die ik als kasteelvrouwe in de 21ste eeuw nog steeds uitvoer. Net als de financiën, het aansturen van mijn personeel en de zorg voor de kinderen. 

Dat laatste beeld, zwierend met een kasteeljurk door een gang, lukt mij iedere week tijdens de kasteelrondleiding ook aardig neer te zetten. De ridderslag ceremonie die plaatsvindt na van de speciale kinderrondleiding is letterlijk gekopieerd van een middeleeuwse ridderceremonie met een klein Sandra sausje er overheen. 

Er zijn oudere beroepen (ja precies die :-)  maar als wij er vanuit gaan dat ons kasteel 900 jaar oud is is kasteelvrouwe toch ook een beroep die al best een tijdje mee gaat. 
.

Kasteelvrouwe Sandra #zijvanhetkasteel

In iedere vrouw zit een kasteelvrouwe 

Als je het zo bekijkt is er in de laatste eeuwen niet veel veranderd. Nog steeds zorgt de vrouw voor het reilen en zeilen in haar eigen koninkrijk. En zijn haar kleding en sieraden een afspiegeling van haar smaak en status. Hoewel wij tegenwoordig gelukkig zelf ons huwelijkspartner mogen uitzoeken 🙂

Maar zou je toch willen voelen hoe het is om je heel even een echte kasteelvrouwe te zijn. Omringd door dikke kasteelmuren en hoge sierlijk versierde stucplafonds en ridderlijke elementen. Wil jij je laten inspireren door de geest van de voormalige kasteelvrouwen en voelen hoeveel kracht het je geeft een echt kasteel te wonen. 

Dan ben je van harte welkom in je eigen kasteelwoning in historische sfeer maar wel voorzien van moderne luxe. Laat je wegzakken in het dikke beddengoed. Tijdens de kasteelrondleiding verklapt de kasteelvrouwe alle geheimen van het kasteel met aansluitend de unieke ridderceremonie.

Boek nu je verblijf en maak de droom van de kasteelvrouwe in jouw werkelijkheid.