MUST TASTE BAVARIA FOOD

Zuid-Duitse culinaire tips

Beieren moet je proeven. Dan denk ik verder dan de standaard Schnitzel mit Pommes. Het echt traditioneel Bayrische specialiteiten! Zoals een Weißwurst Frühstuck, Nürnberger Bratwurste tot SchweineHaxe of Schäufele. Ik help je graag een eindje op weg.

Must tast Bavaria food tour

Ik heb een must tast Bavaria food tour samengesteld. Die, zoals de naam al zegt, een lijst is van echt Beiers eten. Een soort routekaart voor je bezoek aan een echte Duitse Wirtschaft of Biergarten waar ze naast een oerduitse Schnitzels (die over de rand van je bord hangen) ook veel  traditionele Beierse specialiteiten aanbieden waarvan je het bestaan vast niet kent.

Schnitzel met patat

Schäufele

Schäufele is een stuk een varkensschouderbot met vlees eraan. Omdat het bot er als een schop uitziet (in Duits Schaufel) heet het Schäufele. Dit zachte stukje varkensvlees is zeker een aanrader. De korst wordt kruislings ingesneden en gaat met groenten, uien, bouillon en een flinke scheut donker bier in een braadslee voor ca. drie uur in een tot 200 graden voorverwarmde oven. De Schäufele wordt geserveerd met Kloße (aardappelballetjes) en geroosterde vleesjus

Schäufele - schaufele - schaufele

Schweinehaxe

In Franken zeggen we Haxe. Dit is ook een stuk vlees aan een bot alleen gaat het hier om het varkensbeen. Dit zachte stukje sappig geroosterde ham, smeltend in je mond. De botergare Schweinehaxe wordt vaak geserveerd met zelfgemaakte aardappelsalade of Knödeln (aardappelbolletje) Onze dochter besteld altijd Haxe met Pommes (frietjes) wat hier in Franken een doodszone is :-) 

Must taste Bavaria food tour Schweinehaxe

Nürnberger Rostbratwürste

Beroemde Nürnberger Bratwurste zijn kleine pikant gekruide braatworstjes van varkensvlees. Vaak geserveerd met Sauerkraut (zuurkool) of gewoon een paar worstjes in een broodje (semmel)

Waarom zijn de Nürnberger Rostbratworstjes zo klein?

Dit stamt nog uit de tijd van de stadspoorten van Nürnberg. De gegrilde worstjes moesten klein genoeg zijn om de laatkomers na het sluiten van de stadspoorten nog steeds door het sleutelgat een Nurnberger bratwurstje te kunnen geven.

Wist je dat je zelfs een privé Bratwurst rondleiding kunt boeken

Must taste Bavaria food tour - Nurnberger bratwurst mit sauerkraut

Weißwurst Frühstuck

Het witte zachte worstje van kalfsvlees op smaak gebracht met ui en peterselie. De Weißwurst eet je met een zoete mosterd, een Breeze en een liter witbier. Van oudsher eet je in Beieren een Weisswurst vóór 12 uur ‘s middags. Een echte Beier houdt zich daar aan. Ook eet men in Beieren de Weißwurst met de hand en uit het vel. 

Weisswurst met breeze

Solnhofen Kloosterbrood

Het Solnhofen kloosterbrood, het woord zegt het al, gebakken in het klooster van Solnhofen is het brood van Altmühlfranken en een echte Deutsche Brotzeit.

Solnhofen kloosterbrood

Wurstsalat

Worstreepjes in zuur en olie met ui en kaas, geserveerd met een breeze of Solnhofen kloosterbrood. De wurstsalat is door de lichtte zure smaak lekker fris en romig door de olie en kaas.

Leberkäse

Anders dan de naam doet vermoeden bestaat Leberkäse niet uit lever of kaas maar uit fijngehakte varkens- of rundvlees. De Leberkäse komt aan zijn naam omdat hij gebakken wordt in een broodbakvorm.  De bakvorm in het oud-Duits ‘Laib’ genoemd staat voor ovaal, de vorm van het Leberkäse. Wij eten het broodje warm vlees graag als kleine warme maaltijd tussen de middag. Het liefst op een kaiserbroodje met een beetje zoete mosterd of ketchup.

Leberkäse

Wettelsheimer bier

Sinds 1797 brouwt de familie Strauß in Wettelsheim bier. Op dit moment is de kleine familiebrauerij al 30 jaar in het bezit van Braumeister Karl Strauß.  In de biergarten die stamt uit 1850 wordt het Wettelsheimer Fassbier geschonken. De biergarten is ver buiten de landsgrenzen van Altmühlfranken bekend.

De Wettelsheimer Bierkeller is ieder weekend vanaf 1 mei tot eind september geopend.

Must tast Bavaria food Wettelsheimer bier

Brotzeit – Broodmaaltijd

Op het Beierse platteland eet men ’s middags warm en neemt men ’s avonds een uitgebreide broodmaaltijd. Een Brotzeit bestaat uit een paar schijven brood en meer kaas of worst (of beide) dan op de sneetjes brood passen. Het is gemaakt om gezellig bij te tafelen, drinken en genieten.

Logeren in Beieren

Natuurlijk ben ik nieuwsgierig of deze Must taste Bavaria food tour smaakt naar meer. Nog leuker is het als je mij laat weten of het gesmaakt heeft. Logeer je in de vakantiehuizen op het kasteel krijg je vanzelf toegang tot mijn gratis Ebook met biergarten en restaurantTips

Schloss Moehren