HIJ IS ER WEER! EEN NIEUWE BACKSELS VAN ROOS!

Apfelkäsekuchen met Streuseln

Alhoewel het buiten nog steeds zomer lijkt is het toch echt al herfst.
En in de herfst krijg ik altijd zo’n zin in appeltaart! Het liefst met een flinke dot slagroom. En dat mag dan zelfs de Duitse variant zijn; van die ongezoete slagroom.

Apfelkäsekuchen met Streuseln

Maar bij deze taart mag het best zonder! In één van de bakbladen die ik laats op de post kreeg stond een recept voor Apfelkäsekuchen met Streuseln. Appeltaart. En Käsekuchen. Dat roept om gebakken te worden.

Aan de bak dus! Gelukkig hadden wij wat vrienden over de vloer want 16 punten haal je er makkelijk uit. En met ons 2-persoonshuishouden is dat wat aan de ruime kant ☺

Apfelkasekuchen

Dit heb je nodig:

Voor het deeg
250 gr boter
400 gr bloem
30 gr gemalen hazelnoten, of amandelmeel
1 eetlepel kaneel
1 snuf zout

Voor de vulling
750 gr rode appels
3 eieren
375 gr kwark
125 gr suiker
Snuf zout
1 verpakking citroen aroma*
1 verpakking vanille kookpudding

In de Duitse super koop je van, bijvoorbeeld dr. Oetker, kleine verpakkingen met citroenaroma. In de Nederlandse super heb ik dat niet gezien, alleen grotere flesjes. Voor dit recept heb ik 2 theelepels gebruikt, uit zo’n flesje.

Maak het deeg

Smelt de boter. Meng 375 gr bloem, suiker, hazelnoot/amandelmeel, kaneel en het zout. Voeg de gesmolten boter toe en roer alles goed door tot een kruimeldeeg.  Restant bloem toevoegen en kort doorroeren.  Zet de kom met kruimeldeeg in de koelkast.

Maak de vulling

Verhit de oven voor, op 175 graden C. De appel schillen, in kwarten snijden en klokhuis verwijderen. Splits de eieren. Meng eigeel met kwark, 100 gram suiker, citroenaroma en de kookpudding. Klop de eiwitten met een keukenmachine stijf en voeg op het laatst de suiker toe. Roer heel rustig de stijfgeslagen eiwitten door het kwarkmengsel.

Verdeel 2/3 van het deeg over de bodem van springvorm (26cm doorsnede, met bakpapier bekleed). Beleg met de appelpartjes.


Apfelkasekuchen

Schenk het kwarkmengsel over de appeltjes en verdeel het restant kruimeldeeg erover.
Zet in de oven en bak voor 1 uur. Mocht je een kleine bakplaat hebben, zet deze dan onder het rooster. Ik had dit niet gedaan en had een klein plasje gesmolten boter op de bodem van mijn oven… Oven poetsen is niet mijn lievelingsklusje, dus de volgende keer zet ik er iets onder! Laat de taart goed afkoelen voordat je ‘m aansnijdt. 

Overigens zal de taart tijdens het afkoelen nog iets inzakken.

Roos in het kort.

Roos is gast van Schloss Möhren. Zij heeft al meerdere keren op het kasteel gelogeerd en we volgen elkaar online via instagram. Haar instagram profiel zegt:
Spring in’t veld-meisje | dagdromer | maakt graag backsels | ❤ ?⛰| ❤ Haarlem | buitenkind

Ik kan daarbij aanvullen dat ze lief is, humor en prachtige ogen heeft EN haar naar eigen zeggen ‘backsels’ super leuk zijn om te volgen op insta. Nu hebben wij afgesproken dat ik haar af en toe echte Duitse taartjes tijdschriften mag sturen en zij ze gaat proberen en delen op mijn blog. Eigenlijk heeft Schloss Möhren dus een hele eigen gastblogger. Wat ik dan weer SUPER leuk vind.

VOLG ROOS OOK OP INSTAGRAM?

Volg Roos op instagram

Laat je hieronder weten of je het recept hebt geprobeerd, of hij smaakte en of je backsel verzoekjes hebt? Of probeer één van Schloss Möhren’s andere recepten, zelf gebrouwen bier of de Bavaria must tast tour. Want logeren in de vakantiehuizen op het kasteel in Beieren is natuurlijk ook het proeven van het beste van Zuid-Duitsland