NUSSECKEN BACKSELS VAN ROOS

Nussecken Recept

Het Nussecken Recept

Er zijn van die dingen bij de Duitse bakker die ik zo 123 niet aandurf om te eten maar die er echt op te (vr)eten zo lekker uitzien! Met een uitgebreide notenallergie neem ik het zekere voor het onzekere en dat maakt de keuze voor gebak makkelijk: Käsekuchen kan altijd!

Maar dankzij de Duitse bakbladen kan ik nu zelf van alles uit proberen, dus ook Nussecken. Die zien er zoooo lekker uit, maar helaas, eerdere thuis-bak-poging mislukte jammerlijk. Het rook heerlijk in huis, maar het resultaat zag er niet uit!

Nussecken in de herkansing

Nu in de herkansing, en het resultaat is super. In plaats van margarine gebruik ik nu roomboter en ipv 2 eieren gebruik ik er 1.

Ene ik geef het grif toe; het is een behoorlijke hoeveelheid koek. Gelukkig is het wel even te bewaren (hoera voor suiker, en ja, er zit wel ‘iets’ aan suiker in. Oeps.. ) Er zijn altijd wel collega’s/familieleden in de buurt die graag mee genieten J

Nussecken recept

INGREDIENTEN voor de Nussecken
Voor de bodem heb je nodig:

225 gram bloem
50 gram suiker
1 pakje vanillesuiker
1 ei
100 gram boter

Voor de vulling heb je nodig:
Boter 200 gram
Suiker 200 gram
2 eetlepels melk
Gemalen noten 200 gram (ik heb amandelmeel gebruikt, maar ander notenmeel is ook te gebruiken)
Amandelschaafsel 200 gram
6 eetlepels marmelade of andere jam
Chocolade glazuur

Oven: verwarmen op 180 graden

Baktijd: 25 minuten

Bereiding

Alle ingrediënten voor de bodem door elkaar kneden. Duitsers noemen dit een Mürbeteig, in Nederlandse komt de omschrijving het best over een komt met zanddeeg, of Weens deeg. Hou er rekening mee dat het een wat droger deeg wordt. Verpak in folie en een uurtje laten rusten in de koelkast.

Zorg dat je het deeg zo dun mogelijk uitrolt en op een ingevet bakblik legt. Het moet zo ongeveer 32 x 32 cm zijn. Het bakblik dat ik heb heeft ongeveer bijna deze grote, dus die ik heb ik gebruikt. (ingevet en met bakpapier bekleedt, dan krijg je straks het baksel er wat beter uit!)

Duw de randen wat terug zodat je een opstaand randje krijgt, dan loopt straks de vulling niet zo uit. Dit doe je alleen als je het direct op een bakplaat legt.

De bodem voor 7 minuten voorbakken in de oven. Hierna direct met de marmelade/jam bestrijken.

Bereiding van de vulling

Voor de vulling boter, suiker en melk in een pan verwarmen. Breng het tegen de kook aan, dan smelt de boter en lost de suiker erin op. Dan pas voeg je amandelmeel en -schaafsel toe. Goed roeren, zodat er straks geen klontjes amandelmeel of -schaafsel in zit.

Verdeel dit mengsel gelijkmatig over de deegplaat en bak dit geheel voor 25 minuten in de oven.

Nussecken zelf maken

Na het bakken laat je het kort rusten, maar probeer in stukken te snijden zolang het nog warm is. Dat snijdt een stuk makkelijker.

Snijdt het eerst in vierkanten en vervolgens snij je de vierkantjes diagonaal door. Het recept is voor 60 stukjes, ik heb ze iets groter gemaakt, ik had er 30.

Je kan nu de punten of 1 van de lange kanten van de koek in de chocoladeglazuur dopen. Deze kan je kant en klaar kopen of zelf maken. Zelf heb ik wat pure chocola au-bain marie gesmolten. In kant en klare glazuur zit nóg meer suiker, ik vond dat iets teveel suikergeweld ;-)

Variatie op de Nussecken

PS: ter variatie kan je de rasp van een sinaasappel door het boter-suiker mengsel doen.

Afgelopen zomervakantie allerlei potten met kersen mee genomen. Hier hebben we gewoon kersen in siroop. Maar in Duitsland is er zoveel variatie. Nu maar eens broeden op het volgende recept om uit te proberen. Gelukkig heb ik een blad vol met Kirschkuchen, dat moet goedkomen!

Liebe grüße,

Roos

Roos in het kort

Roos is gast van Schloss Möhren. Zij heeft al meerdere keren op het kasteel gelogeerd en we volgen elkaar online via instagram. Haar instagram profiel zegt:
Spring in’t veld-meisje | dagdromer | maakt graag backsels | ❤ ?⛰| ❤ Haarlem | buitenkind

Sandra kan daarbij aanvullen dat ze lief is, humor en prachtige ogen heeft EN haar naar eigen zeggen ‘backsels’ super leuk zijn om te volgen op insta. Nu hebben wij afgesproken dat ik haar af en toe echte Duitse taartjes tijdschriften mag sturen en zij ze gaat proberen en delen op mijn blog. Eigenlijk heeft Schloss Möhren dus een hele eigen gastblogger. Wat ik dan weer SUPER leuk vind.

VOLG ROOS OOK OP INSTAGRAM?

Volg Roos op instagram

Laat je hieronder weten of je het recept hebt geprobeerd, of hij smaakte en of je backsel verzoekjes hebt? Of probeer één van Schloss Möhren’s andere recepten, zelf gebrouwen bier of de Bavaria must tast tour. Want logeren in de vakantiehuizen op het kasteel in Beieren is natuurlijk ook het proeven van het beste van Zuid-Duitsland