OVERHEERLIJKE BACKSELS VAN ROOS

Bienenstich recept

Als ik in Duitsland ben en bij de bakker naar binnen mag, dan is een stuk Bienenstich moeilijk te weerstaan. En het maken van een Bienenstich leek mij niet heel moeilijk, wel heel leuk! Ha! Had ik mooi de Duitse baksels mét gist onderschat! Daar had ik toch wel een paar pogingen voor nodig!

Maar het is gelukt. En goed ook!

Nu zijn wij met z’n tweetjes, dus iets uit de oven toveren waar je een heel weeshuis mee kunt voederen is niet zo handig. Gelukkig is dit een recept wat je makkelijk door 2 kunt delen. Alleen blijft het hannesen als je 1 ei door de helft moet doen; maar een goede weegschaal is daarbij je vriend! Onderstaande is zeker voor 16 personen, of minder als de stukken ruim gesneden worden ;-)

Bienenstich recept

Gebruik een bakblik van 30×35 cm of anders een bakplaat.

Dit heb je nodig voor het deeg en het lekkere laagje bovenop:

500 g bloem + 1 tl extra voor het amandelmengsel
250 g suiker
250 g zachte boter
1 ei
2 zakjes gist
200 ml melk, lauwwarm
2 el honing
50 ml slagroom
150 g amandelschaafsel

Voor de vulling:

Vaak is de Bienenstich gevuld met slagroom. Als je dit gebruikt voor de vulling gebruik dan wel wat slagroomversteviger. Gewone opgeklopte slagroom is te ‘slap’. Als dan je vork erin zet, komt het aan alle kanten ertussen uit, net als bij moorkoppen
En de slagroom te lang doorkloppen om het lekker stevig te krijgen wil je ook niet, het wordt al snel boter.

Je kan ook een custard vulling gebruiken. Dat heb ik deze keer gemaakt. En heel lui heb ik een kant-en-klaar-mixje hiervoor gebruikt. Dat had ik wél in huis, de slagroom was ik vergeten..

Wat ook lekker is, is een laagje jam (framboos of aardbei) en dan de slagroomvulling. Niet zoals je het bij de bakker haalt, maar voor de afwisseling wel erg lekker.

Aan de slag dan maar!

De zakjes gedroogde gist werken tegenwoordig goed genoeg om direct te gebruiken. Het hoeft niet eerst ‘geactiveerd’ te worden met warme vloeistof.

Meng in een grote kom de bloem met het gist, 100 gr suiker en de melk. Dek de kom af met een theedoek en zet voor 15-20 minuten weg op een warme plek.

Doe dan 100 g van de boter, het ei en een snuf zout erbij en kneed het 10 minuten met de mixer (met deeghaken) Zet het nogmaals afgedekt weg, voor een uur.

Ondertussen kan je het amandellaagje maken. In een kleine pan roer je 150 gr boter met 150 gr suiker en de honing, tot het kookt. Laat een minuut pruttelen en roer dan de slagroom en amandelschaafsel erdoor. Meng goed en laat daarna afkoelen.

Kneed het deeg nog een keer door en rol het uit tot een rechthoek van 30×35 cm. Leg op een met bakpapier beklede bakplaat/bakblik en laat afgedekt nog eens 25 min. rijzen.

Verwarm je oven voor op 200°C.

Verdeel het amandelmengsel over het deeg en bak in het midden van de oven in 20-23 min. gaar. Neem de taart uit de oven en laat afkoelen.

Bienenstich recept

Omdat de Bienenstich in 1 stuk lastiger te snijden is, begin je met het snijden in 2 langwerpige repen. Deze repen kun je hierna makkelijker doormidden snijden zodat je 2 lagen krijgt. Een boven- en onderkant.

Verdeel je vulling over de onderste helften en leg voorzichtig de bovenlaag met amandelen erop. Zet het in de koelkast zodat het nog verder kan opstijven.

Variatie tip: gebruik bijvoorbeeld een kookring om cirkels uit de taart te snijden. Snijd deze vervolgens weer horizontaal door en vul ze. Zo krijg je leuke eenpersoonstaartjes. De randjes die overblijven zijn lekker om zo op te eten.

Roos in het kort.

Roos is gast van Schloss Möhren. Zij heeft al meerdere keren op het kasteel gelogeerd en we volgen elkaar online via instagram. Haar instagram profiel zegt:
Spring in’t veld-meisje | dagdromer | maakt graag backsels | ❤ ?⛰| ❤ Haarlem | buitenkind

Ik kan daarbij aanvullen dat ze lief is, humor en prachtige ogen heeft EN haar naar eigen zeggen ‘backsels’ super leuk zijn om te volgen op insta. Nu hebben wij afgesproken dat ik haar af en toe echte Duitse taartjes tijdschriften mag sturen en zij ze gaat proberen en delen op mijn blog. Eigenlijk heeft Schloss Möhren dus een hele eigen gastblogger. Wat ik dan weer SUPER leuk vind.

VOLG ROOS OOK OP INSTAGRAM?

Volg Roos op instagram

Laat je hieronder weten of je het recept hebt geprobeerd, of hij smaakte en of je backsel verzoekjes hebt? Of probeer één van Schloss Möhren’s andere recepten, zelf gebrouwen bier of de Bavaria must tast tour. Want logeren in de vakantiehuizen op het kasteel in Beieren is natuurlijk ook het proeven van het beste van Zuid-Duitsland