LEBKUCHENHÄUSCHEN

peperkoekhuisje zelf maken!

Zo bouw je eenvoudig een peperkoekhuisje

In Duitsland is een peperkoekhuisje (Lebkuchenhäuschen) maken een must tijdens de kerstperiode. Niets smaakt meer naar kerst dan een keuken die naar kerstkoekjes en Lebkuchen ruikt.

Wil jij het zelf proberen? Dat kan! Daarvoor heb ik een sjabloon gemaakt en het originele Duitse recept vereenvoudigd zodat iedereen een peperkoekhuisje zelf kan maken.

Ingrediënten voor je eigen peperkoekhuis

PEPERKOEKDEEG

650 gram bloem
250 gram (room)boter
125 gram bruine suiker
135 gram schenkstroop
Bakpoeder 15 gram (2 theelepels)
Kaneel 15 gram (2 theelepels)
Vanillesuiker 15 gram (2 theelepels)
20 gram geraspte gember of gemberpoeder
1 snufje zout

SUIKERLIJN & DECORATIE

3 Eiwit (maat M)
600g poedersuiker
smarties, gummiebeertjes en andere snoepjes om te versieren

Sjabloon Peperkoekhuisje

Voorbereiding

Meng de boter, bruine suiker, schenkstroop, kaneel, gember en een snufje zout tot een romige massa. Zeef de bloem en voeg deze met de bakpoeder aan de massa toe. Kneed het deeg tot een een bal en wikkel het in vershoudfolie. Laat het deeg moet 2 uurtjes in de koelkast rusten om hard te laten worden.

Print het sjabloon uit en knip het op maat.

Peperkoekhuisje maken

Peperkoekdeeg maken

Haal het deeg uit de koelkast en laat het nu ongeveer 30 minuten op kamertemperatuur komen. Verdeel het deeg in 5 gelijke stukken, kneed het kort en rol het, op een licht met bloem bestoven werkblad, plat tot ongeveer een 0,5 cm dikte .

Leg de sjablonen op het platte deeg en snij ze uit. Laat de vormpjes nog eens 15 minuten in de koelkast (zo rijst het peperkoekdeeg niet zo snel en behoudt het zijn vorm).

Maak van de rest van het deeg dat overblijft een bodem, figuurtjes, dennenbomen of een sneeuwpop.

Peperkoekhuisje maken

Pepperkoek bakken

Plaats de onderdelen op een bakplaat met bakpapier. Bak de peperkoekdelen in ongeveer 15 tot 20 minuten goudbruin in een voorverwarmde oven op 170 graden (boven- en onderwarmte). Het midden van het deeg moet stevig zijn, maar de hoeken mogen niet te donker zijn. Laat de koeken vervolgens afkoelen.

Peperkoek afkoelen

Pepperkoekhuisje lijmen

Klop hiervoor de eiwitten stijf. Voeg langzaam de poedersuiker erbij tot er een stevige lijm ontstaat. Giet het glazuur in een spuitzak met een klein geperforeerd spuittuitje.

Begin met de zijwand en spuit de rand ervan in met glazuur. Druk de muur op de vloer en houd deze korte tijd zo vast, zodat het glazuur een beetje opdroogt. Om het vast te zetten, kun je ook aan beide kanten een lijn met glazuur tekenen nadat je op de muur hebt gedrukt. Zo blijft de muur beter op zijn plaats.

Caramel lijm

Soms lukt het niet lekker met de suikerlijm en dan is caramellijm een oplosing.

Verwarm suiker met een eetlepel water in een pannetje tot dat het bruin kleurt. Met een spatel kan je de randen van je peperkoekhuisje insmeren en op dezelfde manier plakken als met de suikerlijm.

Peperkoekhuisje

Versieren van het pepperkoekhuisje

Als je huisje in elkaar zit begint het leukste gedeelte. Versieren kan met gummiebeertje, smarties, tumtummetjes, nootjes, zuurtjes, mini biscuitjes enz  deze kleef je allemaal met de suikerlijm op je huisje.

Hoelang is het peperkoekhuisje eetbaar

Wil je het huis niet alleen zien maar ook opeten, dan kan dit binnen de eerste week nog.

Peperkoekhuisje mislukt

Wat deed ik fout!

De onderdelen heb ik niet dun genoeg gerold waardoor ze te dik waren. Hierdoor kon de suikerlijm de onderdelen niet houden.

Verstop de en gummiebeertjes zodat ze niet opgegeten worden als je aan de versiering toe bent.

Nürnberger Lebkuchen

Geen zin om een heel peperkoek huisje te maken. Kijk hier dan voor een echt Nürnberger Lebkuchen recept.

Nürnberger Lebkuchen

Meer video’s en recepten vind je ook op mijn YouTube kanaal.