Myrte en de demonen – de film

Mijn schoonmoeder is een filmster

Mijn schoonmoeder Polly van Klaveren is een filmster. ECHT. Toen zij 7 jaar oud was speelde zij de hoofdrol in de film ‘Myrte en de Demonen’. De film gebaseerd op het gelijknamige boek, geschreven en geregisseerd door haar vader Paul Bruno Schreiber. De film is de eerste zwart/wit film na de 2e wereldoorlog. Myrte en de demonen is opgenomen op ‘Huis het Manpad’ te Heemstede en gaat over goed en kwaad.

Polly speelde Myrte (het goede) en de demonen (verkleed als sprookjesfiguren) speelde het kwaad. Camerawerk is van Bert Haanstra die met een geleende filmcamera aan het begin van zijn carrière stond. Hij wilde later nooit meer met de film geassocieerd worden vanwege zijn slechte camerawerk.

Paulida en haar vader Paul Bruno Schreiber bij de film Myrte en de demonen

Paul Bruno Schreiber is de vader van Polly. Een Duitse kunstenaar, cultuurfilosoof en politiek vluchteling die tijdens de 2e wereldoorlog naar Amsterdam vluchtte. Daar ontmoette hij Bert Haanstra en ze raakte bevriend. 

Paul Bruno Schreiber had het boek ‘Myrte en de Demonen’ geschreven en droomde ervan dit boek te verfilmen. Ze spraken af na de oorlog daar samen aan te beginnen. Bert Haanstra was enthousiast en wist maar één man die hem met het camera werk kon assisteren: Dirk de Herder. Een zwart/wit fotograaf die bekent was om zijn prachtige fotografie. 
Schreiber en Bert Haanstra 1948

The making of Myrte en de demonen

Zo gebeurde het dat na de oorlog het drietal, een jaar lang, dag en nacht aan de sprookjesfilm ‘Myrte en de Demonen’ heeft geploeterd. Wat uiteindelijk een succes moest worden is op een drama uitgelopen. De film heeft alles bij elkaar één week in een Nederlandse bioscoop in Heemstrede gedraaid. En daarna nooit meer. Bert Haanstra vond zijn eigen camerawerk niet goe en heeft daarom de film zijn leven lang doodgezwegen. Het niet slagen van de film had mede te maken met het feit dat een sprookjesfilm over goed en kwaad was en dat na de oorlog iedereen wel wat anders te doen had. Wat nog over is zijn de foto’s van Dirk de Herder over de film. 

Dirk de Herder

Dirk de Herder is na de film bevriend gebleven met de familie. In de oude boerderij van m’n schoonouders was vroeger zelfs een heus ‘De Herder’ museum. Nu vind je overal in het Schloss en de vakantiehuizen op het kasteel fotowerk van Dirk de Herder. En in ieder vakantiehuis ligt het boek Flashback van Dirk de Herder met oa uniek fotomateriaal van de film.
Myrte en de demonen oude filmrollen

Vertoning van Myrte en de demonen

De laatste paar jaren is de film opgepikt door de film cultscene. Worm uit Rotterdam heeft ervoor gezorgd dat de film in oorspronkelijke vorm op originele originele 35MM filmband is vertoont in een bioscoop in Amsterdam. En heeft de film volledig gedigitaliseerd en vertoont in Zuid-Scharwoude.

De film staat ook in delen op youtube.

Acteur Kokobos