VAKANTIE MET DE HOND

Als je hond overlijdt op vakantie!

In augustus plaatste ik dit bericht op Facebook

“Soms zijn er ook droevige momenten. Zoals gisteravond. Toen de lieve hond van een van onze gasten in de Tierklinik in Nürnberg moest inslapen.”

In de vakantiehuizen van het kasteel zijn honden welkom

Wij zijn dol op (lieve, eigenwijze, grote, kleine en ondeugende) honden en hebben zelf hebben en Doodle en een Spaanse straathond. Hier in Zuid-Duitsland / Beieren een heerlijke omgeving zijn om samen met je viervoeter een vakantie in met je hond door te brengen.

Vaste gasten met hond van de vakantiehuizen

Eric en Erna en hun honden (twee Leonberger dames) zijn vaste gasten van de vakantiehuizen op het kasteel. Kort voor de vakantie belde Erna me op met het bericht dat hun jongste Leonberger Rory in de dierenklinik lag dat het onduidelijk was wanneer ze zouden aankomen. Op de aankomstdag zaterdag kreeg ik het 2e telefoontje met het droevige nieuws dat Rory in de dierenkliniek was overleden. Rory werd op maandag gecremeerd. Eric en Erna hadden besloten hun vakantie op dinsdag bij ons voort te zetten. Het zou goed zijn voor hun andere hond Freya, die wel wat afleiding kon gebruiken en hun zelf zijn.

Hoe komt de Leonberger aan zijn naam?

Wist je dat de Leonberger van oorsprong een Duitse hond is? Deze honden weren gefokt als imitatie van de leeuw in de Duitse stad Leonberg. Vandaar de naam Leonberger.

Over de Leonberger

Een Leonberger is een echte familiehond. Sociaal, loyaal, speels, slim, vriendelijk, nieuwsgierig, beslist geen doetje en lief voor kinderen. Een Leonberger is een hond die als een echt familielid gezien moet worden. En als haar zusje overlijd (zoals in het geval van Freya) is de Leonberger een hond die daar last van heeft.

vakantie met de hond Duitsland

Hond op vakantie zonder maatje

Bij aankomst was Freya enorm overstuur. De lange rit en het verlies van haar beste maatje eisten hun tol. Gelukkig is ze na een half uurtje gekalmeerd en snuffelde ze, nieuwsgierig als ze is, rond.

Woensdagochtend ging het prima met Freya en ze speelde heerlijke met onze (Welsh terrier) Jetje. Met 32 graden was het wat warm en toen ik met onze meisjes van het zwembad terug kwam had Freya het erg benauwd. Te erg en we besloten naar de dierenarts hier een dorp verderop te gaan.

Een bezoek aan de dierenkliniek /dierenarts tijdens je vakantie

Onze dierenarts is hier maar 6 km vandaan. Daar aangekomen constateerde hij dat het meer dan niet goed ging en stuurde ons direct door naar de dierenkliniek in Nürnberg. De dierenkliniek in Nürnberg ligt aan de noordzijde van Nürnberg en is vanaf Möhren een uurtje rijden. Maar met een benauwde hond in de kofferbak en twee bezorgde hondenouders was het een helse rit.
Het is maar goed dat de Duitse politie ons op dat moment niet stil hield. Erna zat achterin de kofferbak bij Freya, om haar zo goed en zo kwaad als het ging te kalmeren. Eric zat voorin. Alle ramen stonde wagenwijd open om de zo verschrikkelijk benauwde Freya van enig zuurstof te voorzien. Met veel meer dan de maximale toegestane snelheid en zonder een woord met elkaar te wisselen reden wij naar Nürnberg. Een nachtmerrie.

vakantie met de hond Duitsland

Dierenkliniek Nürnberg

In de dierenkliniek van Nürnberg was net voor ons een aangereden hondje gebracht en er zaten meerdere mensen in de wachtkamer. Voor ons was iedere minut met een benauwde hond te veel. Niet geheel beleefd (aan de blikken van de wachende mensen te merken) heb ik Freya tussen de aangereden hond en de mensen in de wachtkamer gekletst. Een kordate dierenarts zag in één oogopslag wat er aan de hand was en met twee assistente werd Freya de dierenkliniek ingebracht.

Daar kreeg ze een buisje in haar hals waardoor de ademnood minder was. Maar haar temperatuur was zo ver opgelopen dat ze in een shock lag. Ik kan me het gesprek met de dierenarts nog goed herinneren. Maar de rit van een dik uur met een benauwde hond had ons allemaal doen realiseren dat er maar een oplossing was. Om 11.00 uur hebben Eric en Erna daar afscheid van Freya moeten nemen.

Als je hond overlijd tijdens je vakantie in Duitsland

Freya moest in de dierenkliniek blijven. Wij reden zonder hond terug naar het kasteel. Op de terugweg wisselde stilte en gesprekken elkaar af. Op de stille momenten werden we ‘getrakteerd’ op lievelingsmuziek van Eric.

De dagen daarna regelde wij vanuit het vakantiehuis de crematie van de hond. Hoewel we onze gasten hadden aangeboden hun hond op ons landgoed te begraven kozen zij er voor om Freya mee naar huis te nemen. Wat wij uiteraard allemaal snappen. De crematie zou een paar dagen later plaatsvinden.

Een bijzondere vakantie met de hond ervaring.

Eric en Erna besloten te blijven. We hebben bijzondere, verdrietige, vrolijke, maar ook mooie momenten gedeeld. Dat zijn van de ervaringen waarbij je gasten in je hart sluit. Onze ervaring maakt dat we voor altijd verbonden zullen zijn.

Freya is in een prachtige urn meer naar huis gegaan.

Eens een Leonberger, altijd een Leonberger

Inmiddels hebben Eric en Erna weer een nieuw familielid. Lisa is precies zoals een Leonberger hoort te zijn. Groot met een klein hartje, ondeugend en lief. En ook al op bezoek geweest in de vakantiehuizen op het landgoed.

vakantie met de hond Duitsland