MUST TASTE ZUID-DUITSE GERECHTEN

Duitse culinaire specialiteiten!

Wat zijn de echte traditionele Duitse culinaire specialiteiten? Wat moet je proberen tijdens je vakantie op het kasteel in Duitsland! Hoe maakt je ze? En hoe eet de echte Beier deze traditionele gerechten? Je leest er alles over in deze blogpost.

Wat is een Leberkäse?

Anders dan de naam doet vermoeden zit in Leberkäse geen lever of kaas in maar fijngehakte varkens- of rundvlees. Deze soort worst wordt gebakken in een broodbakvorm. Aan deze vorm heeft de Leberkäse ook zijn naam te danken. Het oud Duitse woord Lab staat voor ovaal, de vorm van het Leberkäse. Onze meiden zijn er dol op.

Hoe eet je Leberkäse?

Wij eten het broodje warm vlees graag als kleine warme maaltijd tussen de middag. Het liefst op een Kaiserbroodje met een beetje zoete mosterd of ketchup. Als hoofdgerecht vind je het vaak met aardappelsalade of met een gebakken ei.

Wat is een Weisswurst?

Een echte Duitse culinaire specialiteiten is een Weißwurst! Het heeft even geduurd voor ik mij aan een echte Weißwurst durfde te wagen. Wie eet er nou witte worst? Maar eenmaal geprobeerd ga je voor de bijl. Het lekker zachte en fijn smaakende worstje is gemaakt van kalfsvlees, uien en peterselie. Je verwarm de witte worst je in warm niet kokend water. Je eet er een Breeze of Pretzel met grove zout en zoete mosterd bij.

Hoe eten ze in Beieren een Weisswurst?

Traditie in Beieren is dat je een Weisswurst eet vóór 12 uur ’s middags. Een echte Bayern houdt zich daar aan. En hij eet de Weißwurst met de hand en uit het vel. Maar als je net zoals ik er de voorkeur aan geeft om met mes en vork te eten wordt dat voor toeristen en buitenlanders toegestaan.

Hoe eet je een weisswurst

Wat zijn Klößen, kloß of knödeln ?

Ook een Duits culinair specialiteit pareltje is een Knödel. Een kloß is het best te vergelijken met een aardappelpuree balletje. Het is aardappel aangemaakt met creme fresh, meel, boter, tijm, peper, zout en ei. Het is een aardappelvervanger die veel meer variatie biedt. Je kunt er heerlijk spekjes of brood doorheen doen voor extra smaak.

Hoe maak je Knödeln ?

Ik ben van het makkelijke slag en koop een kant en klare verpakking in de supermarkt. Je verdeelt de 500 gr Knödeldeeg in 6 balletjes. Bakt 150 gr spekjes uit en verwerk die in de Knödelballetje. Laat ze 25 minuten in warm, niet kokend water staan. Klaar is kees.

Knödeln recept!

Liesbeth en Marijne van het Kookboek ‘Koch, de Duitse keuken anno nu‘ Hebben op pagina 85 van hun kookboek een goddelijk Zweibelknödel (uienknödel) recept staan! Het kookboek ligt in alle vakantiehuizen op het kasteel voor onze vakantiegasten klaar.

schäufele, schaufele mit Knodel knödel Knoedel
Bild BayTM

Wat zijn Maultaschen?

Maultaschen is een traditioneel Duits gerecht. Het van oorsprong Schwabische recept is een armlui maaltijd van goedkoop deeg met gevuld met restjes. Net een soort ravioli. Het zijn vierkante pastadeeg buideltjes gevuld met gerookt vlees, gehakt, spek met spinazie uien en kruiden. Bij de vegetarische versie is het vlees vervangen door, zalm, kaas en/of eieren. En even lekker.

Hoe eet je Maultaschen?

De Schwabische variant wordt geserveerd in runderbouillon. De vegetarische Maultaschen vind ik heerlijk met rijst, tomatensaus en kaas uit de oven erbij. De maultaschen gevuld met vlees zijn het lekkerst met champignon saus en aardappeltjes.

Maultaschen recept

In het Nederlandes kookboek ‘Koch, de Duitse keuken anno nu! (die in al onze vakantiehuizen op je ligt te wachten) vind je op pagina 46 een echt goddelijk maultaschen recept. Het kookboek is geheel in het Nederlands geschreven en het recept super duidelijk.

Wat zijn Duitse frikandellen?

Anders dan de Nederlandse frikandel is gemaakt is van afvalvlees. Is de Duitse frikandel (tenminste die in Beieren) een soort plat geslagen hamburger gemaakt van gehakt. En ideaal als je snel een makkelijk stukje vlees op tafel wilt hebben.

Duitse Frikandellen

Wat is een Flammkuchen?

Een flammkuchen ziet er uit als een pizza maar is totaal anders. Het originele flammkuchendeeg is van verse gist en het beleg van crème fraiche, schmand, uien, spekjes. Dit samen geeft een verrassende smaak. En op ieder Volks- of Dorffest wel ergens te scoren.

Flammkuchen

Wat is een Wurstsalat?

Het woord zegt het al. Een salade van worst. Een echte Wurstsalat maak je van azijn, olie, uien en dunne reepjes worst. De Bayrische Wurstsalat is met augurkjes en bieslook erbij.

Hoe maak je een wurstsalat / wurstsalat recept?

Ik koop altijd een kant en klare verpakking van de wurstsalat. Zonder de uitjes die mix ik er liever zelf doorheen. Dan kan ik de hoeveelheid uien doseren. Maar je kan ook Lyoner wurst kopen en die zelf in reepjes snijden. Een uitje, azijn, olie en een beetje peper en zout en klaar is kees! Lekker fris en heerlijk met een mooi stuk Duits brood, gebakken aardappeltjes of patatjes erbij.

Wurstsalat mit Breze

Wat is kaiserschmarrn?

Mag absoluut (zeker in de winter) niet ontbreken aan een bezoek aan Zuid-Duitsland. Het van oorsprong Beiers/Oostenrijks gerecht is een soort pannenkoek in stukjes gemixt met rozijnen. Daaroverheen strooi je poedersuiker of appelmoes. Het is een lekker (best stevige) maaltijd voor tussen de middag of na een wandeling. Als toetje, past die alleen als je nog veel plek in je maag over hebt.

Een Kaiserschmarrn recept – Zelf Kaiserschmarrn maken

Ik maak altijd de luie variant. Ik koop een zakje bij de Lidl. Kiep er 200 ml melk bij. Even roeren, bakken, klalala.
Maar zelf maken is natuurlijk net even iets lekkerder.

Ingrediënten Kaiserscharrn

  • 4 eieren
  • 80 gram bloem
  • 50 gram suiker
  • 30 gram boter
  • 75ml vette melk
  • evt handje rozijnen
  • Poedersuiker of appelmoes

Bereiding Kaiserschmarrn

Splits de eieren. Klop het eigeel met de suiker tot een luchtig romige massa. Voeg daarbij voorzichtig de bloem en melk toe. Klopt het eiwit tot een witte schuim. Schep het schuim eiwit voorzichtig bij het bloem-, melk-, eigeel- en suikermengsel.  Mix de eiwitten in ongeveer 3 minuten tot luchtige, witte pieken. Schep met een spatel de eiwitten rustig door het eigeelmengsel. Net genoeg totdat het opgenomen is.

Doe een klontje boter in de pan en verdeel je mengsel over de bodem. Bak deze 3 minuten lichtbruin. Schep de massa om en bak de andere kant ook 3 lichtbruin. Snij daarna met een houten spatel de Kaiserschmarrn in grove stukken. Voeg eventueel een handje rozijnen toe en en schep het nog even lekker om. Vul het op je bord met de Kaiserschmarrn. Poedersuiker eroverheen en zet er een schattig schaaltje appelmoes bij. Klaar en snullen maar.

kaiserschmarrn

Duitse frisdranken

Wat is een Spezi?

Spezi is een cola-limonade frisdrankmix. Een spezi is net even iets milder als cola en pittiger als Fanta. Spezi is de merknaam maar die kan je hier gerust gebruiken voor de cola-mix. Let op. Bij het bestellen van een grote Spezi krijg je een halve liter.

Wat is een Apfelschorle?

Apfelschorle is een mix van appelsap met mineraalwater.

Wat is een Schorle?

Schorle wordt in Duitsland gebruikt om aan te geven dat je een drankje mix met mineraalwater. Zoals bv een weinschorle. Dat is dus een wijntje gemixt met mineraalwater. Net even wat frisser drinken. Maar ook Traubensaft-, Johannesbeer-, Orangesaftschorle zijn fruchtensap mixjes met mineraalwater. Heerlijk sprankelend en minder zoet.

Boodschappenlijstje doen in het buitenland!

Als je net als wij als Nederlander een poosje in het buitenland woont. Kan je ons in Nederland niet gelukkiger dan met een hele grote supermarkt. Het liefst eentje met drie etages. Ons gezin splits zich dan op en iedereen haalt zijn of haar favoriete Nederlandse lekkers.

Stip op Nr. 1 zijn een lekker stukje echt oude kaas, ontbijtkoek, jodenkoeken en Klene drop. Maar ook dingen die je als Nederlander zo gewoon vindt dat je je niet kunt voorstellen dat ze die niet overal verkopen. Zoals bv Calvé pindakaas, filet americain, frikadellen, kroketten, Wijko satésaus (sorry, echt waar),  beschuit of een ouderwets blokje Croma (daar braad ik toch het liefst een biefstukje in). Hele tassen Nederlandse boodschappen gaan mee terug naar Duitsland. Je kunt een Nederlander uit Nederland halen maar niet andersom ;-)

Boodschappenlijstje echte Duitse culinaire specialiteiten!

Maar andersom geldt dat natuurlijk ook. Als je als Nederlander in Duitsland op vakantie bent is er niets leukers dan in een joekeloeres van een Duitse supermarkt echte Duitse specialiteiten in te kopen! Maar wat mag je absoluut niet missen? Wij maakte boodschappenlijstje met echte Duitse specialiteiten die je moet proberen tijdens je verblijf in de vakantiehuizen op het kasteel in Beieren.

Boodschappenlijstje met echte Duitse culinaire specialieten downloaden?

Shopping list Google