DIRNDL EN LEDERHOSE

Oktoberfest klederdracht guide

Wat is het Oktoberfest?

Het Oktoberfest is van origine een traditionele oogstfeest en heeft zichzelf al jaren ver overstegen. Het Oktoberfest in München is een echte hype en een ‘ones in a lifetime must see’. En het grootste bierfeest ter wereld. Maar deze staat niet alleen bekend om z’n bier maar ook om z’n klederdracht, de Dirndl en Lederhose.

Een Dirndl en Lederhose klederdracht guide!

Voor de ultieme Oktoberfest voorbereiding hier een Dirndle en Lederhose guide. Wat hoe te dragen en mijn persoonlijke shop tips.

Wanneer draag je een Dirndl?

De Dirndl wordt, naast het Oktoberfest, vooral gedragen op dorps en volksfeesten in Beieren! Je draagt de Dirndl op speciale feesten als teken van respect naar je gastheer, gastvrouw. Je geeft aan dat je je best gedaan hebt voor je bezoek.

Waar komt de Dirndl vandaan?

De Dirndl is een traditioneel Beierse (Ober Bayern) klederdracht voor de vrouw. De Dirndl stamt uit 1870 en is van origine een eenvoudige werkjurk van stevig slijtvaste stof voor de dienstmeid. Geschikt voor het zware werk op het Beierse land. Later ontdekte de vrouwen van de stad München deze prachtige Bayrische jurk. Ze pimpte de jurk tot het unieke kledingstuk wat het nu is.

Dirndl guide

Geheime boodschap van de strik van de Dirndl

Niet alleen hoe mooier of duurder maar er zit ook een verborgen boodschap in de knoop van de schort. Draagt de draagster de knoop aan:

  • de rechterkant geeft dat aan de ze getrouwd, verloofd of op een andere wijze ‘vergeven’ is.
  • Wordt de sleep links geknoopt is ze vrijgezel.
  • De knoop in het midden is de vrouw nog maagd.
  • Een sleep aan de achterkant betekent dat de dame in kwestie weduwe is.

Een Dirndl en Lederhose klederdracht guide!

De Dirndl

Even voor de duidelijkheid. De Dirndl is niet alleen sexy hij is er speciaal voor gemaakt. De Dirndl is ontworpen om de vrouwelijke vormen te accentueren. Dus eigenlijk heeft iedere vrouw één (of twee, drie) Dirndl(‘s) nodig. Je hebt ze in verschillende lengtes. Persoonlijk vind ik de Midi lengte precies goed.

Het Dirndl bloesje

Van origine heeft Dirndl heeft een bloesje nodig. Hoewel je de laatste jaren ook Dirndl’s ziet zonder bloesje.

Dirndl bloes varianten:

De klassieke witte Dirndl blouse is altijd goed. Het heeft een pof mouwtje en is geplooid aan de mouw uiteinden en de hals. Het kraagjes staat iets omhoog. Het mouwtje is tot kort op de bovenarm.

De kanten Dirndl blouse klinkt tuttig maar is verre dan dat. De kante Dirndl blouse is zeer gaaf. De kanten blouse heeft soms subtiel biesjes en borduursels. Zonder dat het eruitziet als Oma’s borduurwerk. De mouw en de hals zijn vaak wat meer bedekt wat een subtiel sexy tintje geeft.

De Dirndl blouse zwart en blauw, al dan niet geblokt, zijn meer geschikt voor het dragen bij de Lederhose. Maar zeker erg ok. Alle blouse graag met goed diep decolleté of een sexy hoog kraagje.

Dirndl bloesje
Dirndl bloesje

De Dirndl BH

Bij de traditionele Dirndl draag je een speciale Dirndl BH. Zelfs als je ultra kleine of een AA boezem hebt, tovert de Dirndl bustehouder een goeie bos hout voor de deur. Of zoals de Duitser zegt ‘Holz vor der Hüttn’.

Dirndl BH

Dirndl haardracht

Je gelooft het of niet, maar er is zelfs een speciale Wiesn haardracht, ‘de flechtfrisuren’ genaamd. Een vlecht kunstig op je hoofd gedrapeerd, als kroontje ‘Zopf Krone’, als knotje, opgestoken of (ala Lauren Verster) slordige losse gewone vlecht.

Flechtfrisuren

De Dirndl assessoires

Tasjes, rugzakjes, kettinkjes, oorbellen, vesten en schoenen. Het hoort er allemaal bij, het liefst in de zelfde kleur. Vooral op de schoenen kan je nooit los genoeg. Zelf vind ik de rijglaarsjes met sokkken (ja echt je leest het goed) het leukst. Balarina’s en pumps zijn prima. Sneakers en gewone laarzen is een ‘no go’ heb ik begrepen.

Dirndl asseccoires

De Lederhose

De Lederhose is een traditionele leren boek in licht en donker leer. Je hebt de lederhose in lang, kort en de meest gangbare tot op de knie. De echte Lederhose draag je met leren bretels. De Lederhose bezit geen rits maar een flap (ook wel fok genoemd) die met knopen wordt vastgezet. De stiksels variëren. Ik vind de knielange donkere Lederhose het meest sexy ;-)

Het Lederhose overhemd

Traditioneel hoort bij een Lederhose een goed blauw/wit blokjes overhemd. Niet zo’n hipster houthakkershemd maar een klein geblokt heren overhemd. Wit hemd met leren gilet (lekker warm) mag ook. Leuk baardje ook niet verkeerd.

Lederhose man

De Lederhose voor de vrouw

Een goeie Lederhose met dito bloes kan ook heel goed voor een stoere dame. Heb je een stel mooie benen die gezien mogen worden kan de korte lederhose prima. Maar ook de knielange Lederhose met echte Wiesn sokken mag.

Lederhose blouse voor de vrouw

De blouse voor de dame bij de Lederhose wordt off-shoulder gedragen. Wel net als bij de heren blauw/wit of rood/wit geblokt.

Wat is een Trachten Mieder?

Kies je voor een witte off-shoulder blouse ga dan voor een ‘Trachtenmieder’ eroverheen. Een soort gilet met gekruiste lint gesnoerd om je boezem mooi uit te laten komen.

Lederhose damen

Dirndl wolle jas / vest

Is het bloedheet oktober weer dan heb je hem niet nodig. Maar mocht het wat frisser zijn dan is het lekker een mooi jas aan te trekken. Loop je ooit tegen een mooie aan, kopen. Die dingen zijn van de aller hoogte kwaliteit, tijdloos en super warm.

Lederhose damen

Tijdens je vakantie Dirndl's en lederhose passen

Logeer je in de VAKANTIEHUIZEN in het kasteel. Dan is een echte Dirndl en Lederhose shop maar 8 kilometer van je vakantielocatie vandaan. Päckert in Pappenheim heeft echte Trachten en Landhaus mode met goede kwaliteit Dirndl's. Mijn Dirndl komt daar ook vandaan.

  • Ga gewoon eens passen!
  • Kijk of je een Dirndl of Lederhose type bent.
  • Voel hoe het is om in een ingesnoerd lijfje te zitten (best een apart gevoel)
  • Geniet van de prachtige stoffen (niet te vergelijken met de goedkope C&A Dirndl's)
  • Draai rondjes en geniet van de blik van je partner (ik weet zeker dat hij/zij het je prachtig vind staan)!

Online shoppen kan ik via cocovero.com aanraden. Voor je dagelijkse portie Dirndl's moet je ze absoluut op instagram volgen

Dirndl shop online

Oke.... nog een foto dan! Kasteelvrouwe in Dirndl ;-)

kasteelvrouwe in Dirndl