TOP 10 RUINE EN URBEX LOCATIES ZUID-DUITSLAND

Geheimen ontrafelt!

Wat is een ruïne?

Een ruïne is een gebouw in vervallen staat op een unieke plek en met een bepaalde sfeer. Speciaal voor de gasten van onze vakantiehuizen op het kasteel heb ik een top 10 ruïne route gemaakt. Met 10 unieke ruïnes en 1 #urbex locatie, maximaal 20 km van je vakantiehuis!

Ruïnes in Zuid-Duitsland

Tot nu toe heb ik geen lijstje met ruïnes in Zuid-Duitsland gevonden. Tijd voor actie. Het kasteel in Beieren ligt praktisch in het centrum van de geschiedenis van Europa. En rond het kasteel barst het van de kastelen, burchten en ruïnes. Van sommige zijn alleen wat stenen en heuvels overgebleven andere hebben oorlogen en verwoesting doorstaan en doen je fantasie op hol slaan.

#SchlossMoehrenruineklimteam

Nr. 1 Sankt Katharinen Kapelle bei Hechlingen am See

De kerk is in 742 door de Heilige Ludgerus opgericht (daarom ook wel Ludgerus-kapelle genoemd) en ligt dominant op een 585 meter hoge heuvel. De kapel behoord tot de oudste stenen kerken van het Bisdom Münster.

Ruine Zuid-Duitsland

Geschiedenis van de Sankt Katharinen Kapelle

De kapel heeft erg geleden onder de 30-jarige oorlog en is twee keer afgebrand. De Kozakken hebben de kapel als paardenstal gebruikt het bouwwerk is in 1920 en 1945 zwaar beschadigd.

De kapel is van oorsprong bestemt voor pelgrims maar werd na de Reformatie zelden bezocht. Wel gebruikte sommige pelgrims de St. Katharinen-Kapelle op weg van Mitteleschenbach naar Maria Brünnlein bij Wemding. Toen de geplande renovatie in 1705 niet plaatsvond hebben de inwoners materialen gebruikt voor hun bouwdoeleinden. In 1880 legde de toren na een storm het loodje. Uit restauratie werkzaamheden in 1976 bleek de kapel op fundamenten van twee Romeinse heren huizen te zijn gebouwd.

Sankt Katharinen Kapelle

Gotische wandschilderingen

Tot 1761 zijn de gotische wandschilderingen op de muur vrijwel intact gebleven. Helaas is daar nu niets meer van de vinden.

Sankt Katharinen Kapelle

Hoe kom je bij de St. Katharine-Kapelle?

Vanuit Hechlingen am See in de buurt van de St. Lucia und Ottile kerk (ook het bezoeken waard, trouwens) vind je een bergweggetje. Al slingerend omhoog zie je rechts boven het koolzaadveld de ruïne boven de velden uitsteken. Achter de heuvel is een parkeerplaats met een eindeloos uitzicht op het kapel in het typische Franksiche Alb landschap.

Sankt Katharinen kapelle
Sankt Katharinen kapelle

Wandelroute Hohlweg van en naar de ruine St. Katharine-Kapelle

De Hohlweg is een wandelweg van 1,5 kilometer van en naar de ruïne, waarvan 250 lang en 9 meter door een soort diepe natuurlijk rotstunnel. Vanuit Hechlingen vind je de ingang tegenover het Gasthaus Forellenhof. Vanaf de ruïne vind je de Hohlweg direct achter de noordkant het bouwwerk. De wandelroute duurt een klein uurtje.

Hohlweg-Hechlingen-am-see

Bierkeller Sankt Katharine Kapelle

Aan het begin van de Hohlweg wandelroute onder de kapel vind je de oude twaalfmeter diepe Bierkeller  Deze behoort tot de Hechlinger Brauerei Müller die daar hun vaten bier voor het nagaren en rijpen opsloegen. De bierkelder is nog tot 1900 gebruikt.

St Katharinen Kapelle Bierkeller

Nr. 2 Burgruine Steinhart bij Steinhart

Burgruine Steinhart

Verstopt in het bos ligt een oud kasteeltje uit 1100. En ook deze ruïne ligt op een berg (510 meter hoog dit keer). Rond de burcht ligt een nog duidelijk zichtbare gracht. Het kasteeltje is in verschillende adelijke familiebezit geweest. Waaronder de Gundelsheimer en de Treuchtlinger (beide 3 km van Möhren). In de 30-jarige oorlog is het kasteel bij de slag om Nördlingen verwoest. En in 1600 werd het dorp en de burcht verbrand. De burcht is daarna nooit meer echt opgebouwd. Eind 1800, begin 1900 woonde onder barre omstandigheden verschillende families in de burcht. De burcht is nu eigendom van de vereniging Burgruine Steinhart.

Burgruine Steinhart

Hoe kom je bij de kasteelruïne Steinhart

Parkeren kan je bij de begraafplaats van Steinhart. Iets verderop langs het bergweggetje links van de begraafplaats vind je het bordje 'zur Burguine'. Een kleine 5 minuten lopen en je staat voor de kasteelruïne.

Joods kerkhof achter de kasteelruïne

Links achter de burchtruïne ligt een oud joods kerkhof. Steinhart Steinhart bezat een Joodse gemeenschap met een eigen synagoge en 17 Jodenhuizen in het dorp. Op de grafstenen staan de namen in het Hebreeuws en Duits. Volgens de wet van het Jodendom mogen Joodse graven niet worden geruimd. Daarom is een Joods kerkhof vaak heel oud.. Ook liggen er geen bloemen maar stenen. Vanwege vandalisme is het kerkhof omgeven door een hek en niet toegankelijk voor publiek. In het voorjaar bloeien op het kerkhof anemonen en orchideeën.

Joods kerkhof Steinhart Beieren Duitsland
Joods kerkhof Steinhart Beieren Duitsland

Nr. 3 Ruine Heilig-Kreuz-Kapelle bij Pfofeld

Ruïne Zuid-Duitsland

Dit kleine kerkje is in 1327 ontstaan voor de reizigers weg tussen Pfofeld naar Dornhausen en behoord tot de kerk van St. Michal in Pfofeld. De legende gaat dat dit kerkje over een bron met heilzaam bronwater is gebouwd geweid met een heilig kruis. Na de refomatie is het kerkje niet meer gebruikt. In de 30-jarige oorlog is het kerkje verwoest.

Hoe kom je bij de Heilig-Kreuz-Kapelle?

Je vakantiehuis op het kasteel ligt 26 km zuidelijk van de ruïne. De ruïne is zichtbaar vanaf de weg en gelegen aan de rechterkant van de weg vanaf Dornhausen naar Pfofeld. Net voor Pfofeld vind je rechts een landweggetje naar de Heilig-Kreuz Kapelle.

Ruïne Zuid-Duitsland
Ruine Heilig Kreuz Kapelle Pfofeld

Wat is URBEX

Pas maakte ik voor het eerst kennis met het fenomeen urbex. Urbex staat voor urban exploration. In het Nederlands is dat het fotograferen van verlaten gebouwen, fabrieken, ziekenhuizen, tunnels en niet openbaar toegankelijke locatie.
De regels voor urbexing zijn simpel.

  1. Je mag niet inbreken, iets veranderen, beschadigen of meenemen.
  2. Je laat alleen je voetstappen achter en neemt je foto mee.
  3. Betreden is op eigen risico.
  4. Je deelt de locatie niet.
    Zoek maar eens op de hashtag #urbex of #urbexgermany in instagram (happy #armchairtraveling ;-)

Urbex locatie Beieren

Als local van Beieren weet ik wel een paar urbex plekken te verklappen. Te beginnen met een pandje hier in de buurt. Locatie is alleen verklapt aan gasten van de vakantiehuizen op het kasteel.

Urbex mittelfranken
Urbex mittelfranken

Conclusie ruïne route

Er staan meer dan 10 ruïnes op onze my google maps lijstje. Dit zijn de eerste vier bezocht, beklommen en door uw Schloss Möhren ruïneklimteam goed bevonden. Maar dit is een lijstje die onze enthousiasme heeft en de komende tijd zeker zal groeien. Heb jij aanvullingen met mooie foto’s en beschrijvingen. Join the Schloss Möhren ruïneklimteam ? #SchlossMoehrenruineklimteam

#SchlossMoehrenruineklimteam