DE VERSCHILLENDE SOORTEN

Kasteeldames en -heren!

Iedere historisch pand, of het nu een burcht, residenz, vesting of kasteel is heeft een eigenwijze bewoner. Kasteeleigenaren steken daar met kop en schouders bovenuit. Want niets zo excentriek als de kasteelheren en kasteeldames.

Om te beginnen zijn er 3 verschillende soorten kasteeldames en -heren te onderscheiden. Die ik hier scherp uitvergroot neerzet om je een beeld te schetsen

Oud geld kasteelheer en kasteeldame

Bij de oud geld familie is het erfgoed al jaren in familiebezit. Hun rijkdom is lang geleden verworven en de familie heeft het fortuin jaren in de geslacht weten te houden.

Het interieur is overdadig en rijk aan kunst. De kasteelheer draagt een vlinderstrik en de dame een tweed jasje en ze zijn beide geen 40 ers meer maar neigen eerder naar de 50 en ouder en de kinderen zijn het huis al uit.

De oud geld kasteeldame draagt haar haar graag opgestoken vergezeld met een parels om haar hals. Haar make up is natuurlijk net als haar nagels. Haar lange lokken goot ze los als ze een paardrijbroek en paardrijlaarzen aantrekt iets wat vaak ook tot de standaarduitrusting van de kasteeldame behoort. Paarden zijn altijd vaste bewoners van kastelen geweest en trouwe partners van de oud geld familie. 

oud geld

De hond is een Airedale Terrier, Grayhond of épagneul breton passend bij de jachthobby van de kasteelheer en -dame 

Waar bij de kasteeldame haar liefde bij dieren ligt heeft de kasteelheer vaak een andere liefde in de garage verstopt. Namelijk een klassieke auto keurig geparkeerd naast de zitgrasmaaier. 

Oud geld kan afkomstig zijn uit verschillende bronnen, zoals landerijen, zaken, industrie of beleggingen. De term wordt vaak gebruikt in contrast met nieuw geld, dat verwijst naar personen of families die recentelijk rijk zijn geworden, bijvoorbeeld door middel van hard werken of slim beleggen.

Nouveau riche kasteeldames en -heren

De Victoria en David Beckham’s onder ons, de jetset, beroemdheden uit de film- en muziekindustrie en rijke zakenmensen behoren tot deze groep.

Het wagenpark bestaat naast een oldtimer uit meerdere Bentley’s, Porsche’s, een met panzerglas bewapende Audi R8 en de Hummer uit de Dakar-Rally. 

Het tweedjasje is vervangen door een seide Hermes sjaal, de parelketting voor een met goud en een diamanten bezet Cartier horloge. De make up op haar botox-lippen is rijkelijk met lipgloss verzorgt en haar nepnagels zijn gekleurd. 

De paardenstal staat leeg maar er is wel een inloopkast met kleding voor de Chiwawa’s van de kasteeldame.

De uitrusting van de nouveau riche kasteelheer herken je aan z’n Breitling horloge, een kostbare maar op eenvoud uitgezochte sweatshirt waar quasi nonchalante een 600 gram zware 18 karaat geelgouden brede Byzantijnse koningsketting overheen hangt. De sportschoenen zijn limited edition van een sportmerk. Dit alles om de straatvechtersmentaliteit van zijn verworven imperium te benadrukken.

Hier is het kasteel echtpaar juist eerder 30 en jonger, heeft nog geen kinderen en heeft z’n ‘nieuwe’ geld verdient door crypto’s en slim beleggen. 

En tegenovergesteld aan het oud geld, dat liever decadent te koop loopt met haar rijkdom, schaamt de nouveau riche zich juist niet te pronken met hun verworven bezittingen. Vakanties viert men met vrienden in Lech of St. Moritz en voor feestjes wordt speciaal kaviaar ingevlogen en het gezelschap drinkt Möete Champagne als water.

Nouveau-Riche

De kasteel families

Daar oud geld het kasteel door overerving al generaties in bezit heeft gekregen, de nouveau riche het kasteel in één keer heeft afgetikt na een goede deal, heeft de kasteelfamilie het kasteel uit passie en romantiek of zoals in ons geval uit nieuwsgierigheid en avontuur gekocht. Zoals de familie Meiland en kasteelvrouw Emmy.  

De kasteel familie zwemt niet in het geld zoals de nouveau riche en is niet van adel of ‘gegoede familie’ maar heeft het kasteeltje weggekaapt voordat de gemeente of organisaties konden toeslaan of voor een ‘bouwvalprijsje’ op de kop getikt.  

De kasteelfamilie zit qua uitstraling en leeftijd een beetje tussen oud geld en nouveau riche in. Het kasteelgezin heeft nog kinderen thuis wonen en is in de leeftijd tussen 35 en 55 jaar. het kasteelgezin brengt traditie en moderne familieleven charmant samen.

De kasteelfamilie heeft een familiehond zoals een golden retriever, een doodle of koningspoedel. 

Kasteel familie

Ze zijn te herkennen aan hun vaak onopvallende kleding versierd met een ‘I don’t give a fuck’ uitstraling. Het zijn absoluut geen trendsetters en totaal ongevoelig voor heersende hypes. Hun kledingstijl is klassiek en tijdloos. 

De kasteelheer heeft wel een oldtimer die geparkeerd staat naast de zit grasmaaimachine. Hij heeft een werkbroek en schoenen met stalen neuzen voor als er een boom moet worden omgezaagd. Zijn schuur staat vol Makita gereedschap en het tuingereedschap is van Stihl. Zijn casual kleding bestaat uit een jeans en overhemd maar vaker met poloshirt of zachte pullover. 

De kasteeldame is eenvoudig maar tijdloos gekleed, een jeans of zwarte broek met rolkraag trui en platte schoenen of hoge laarzen zijn haar handelsmerk. Heeft ze eenmaal een kledingstuk van goede kwaliteit gevonden blijft ze het merk trouw. Uitspattingen in haar stijl zijn een opvallende ring of klassiek horloge en een classy jasje. Haar make up is minimaal en een natuurlijk. 

De kasteelfamilie is rijk aan stenen maar niet steenrijk. Waar de oud geld familie zonder hypotheek meer geld overhoudt om te renoveren, klust de kasteelfamilie waar ze kunnen zelf en mixen met gemak vintage met ikea meubels. 

Kasteelvrouwe Sandra #zijvanhetkasteel

Ieder kasteeldame en -heer gelijk

Wat voor iedere kasteeldame en -heer gelijk is, is dat ze de verantwoordelijkheid hebben het erfgoed en de geschiedenis van het gebouw in leven te houden. Het is hun plicht goed te zorgen voor het kasteel en hun gasten. 

Ieder gast die dit kleine universum betreedt wordt vanaf dat moment onderdeel van de historie van het kasteel. Met daarbij dezelfde verantwoording met respect met het erfgoed om te gaan. 

In iedereen zit een kasteeldame of -heer

Wil jij je even kasteeldame en -heer voelen en ervaren hoe het is om op een kasteel te logeren. Bekijk dan de vakantiehuizen op ons familie kasteel waar honden (ook de Chiwawa’ met inloop kledingkast) van harte welkom zijn. 

Maak uw droom waar en reserveer nu een unieke overnachting in ons prachtige kasteel.

Kasteelvrouwe Sandra #zijvanhetkasteel kijkt ernaar uit om je te mogen verwelkomen!