WAT IS HET VERSCHIL TUSSEN EEN

kasteel, slot, burcht, paleis of fort

Een burcht en een slot betekenen hetzelfde. Het zijn beide versterkte woningen gebouwd ter verdediging en bescherming. Pas later (vanaf de 14e eeuw) is men, toen de verdediging minder belangrijk werd en de luxe toenam, een burcht een kasteel gaan noemen. In Duitsland noemt men een kasteel nog steeds een slot, in het Duits Schloss.

Wat is een burcht?

Een burcht is een versterkte woning.  Burchten zijn voornamelijk gebouwd ter verdediging en bescherming. De verdediging bestaat meestal uit een dubbele zware stenen ommuring met daartussen een droge of natte gracht en evt een valbrug. Vaak zijn de burchtmuren met elkaar verbonden door torens die mede als steun dienen. De torens zijn uitkijkpunt en tevens toevluchtsoord.

Binnen de muren de burcht vonden edelmannen en zijn familie bescherming. Het woord burcht is afgeleid van het Duitse woord Burg wat versterkte nederzetting betekent. Burchten waren minder luxe dan kastelen.

De burcht van Pappenheim

Voorbeeld van een echte burcht vindt je in Pappenheim. De burcht heeft een dubbele burchtmuur met een droge gracht ertussen waar vroeger toernooien werden gehouden. Binnen de muren van de burcht van Pappenheim bevindt zich een natuur- en jachtmuseum, een folterkamer, een trouwzaal, smederij en een kruiden tuin. De burcht van Pappenheim is te bezoeken van Pasen tot en met de herfstvakantie. Meer over de geschiedenis van de historische stad Pappenheim!

Toernooi Burcht Pappenheim

Wat is een Slot?

Een slot is hetzelfde als een burcht. Beide woorden staan voor een versterkte woning.  Tot de 14e eeuw gebruikte men slot als synoniem voor burcht, vanaf de middeleeuwen gebruikt men pas het woord kasteel. 

Riddertoernooi Burcht Pappenheim

Wat is een kasteel?

Een kasteel combineert de oorspronkelijke verdedigende functies van een burcht met meer luxe en bewoonbaarheid voor voornamelijk adelijke of edele families. In de middeleeuwen bestond het woord kasteel niet. Een burcht werd pas in na de 14e eeuw een kasteel genoemd, toen de verdedigende functies minder belangrijk werden en de luxe toenam. Hoe meer luxe zoals grote zalen, torens, binnenplaatsen en mooi aangelegde tuinen hoe meer status en macht.

Jachtkamer Schloss Moehren

Romeins Castellum Biriciana in Weissenburg

Het woord kasteel is afgeleid van Latijnse woord castellum. Fundamenten van een echt Romeins Castellum Biriciana vind je in Weißenburg in Bayern.

Romeins Castellum Biriciana

Kasteeltorens

Een toren wordt als ‘het’ kenmerk van een kasteel gezien. Sommige kastelen hadden een toren die werd gebruikt als laatste plekje waar je naar toe vluchtte mocht het kasteel worden ingenomen. Bij andere kastelen werd de toren gebruikt als voornaamste woongebouw. En soms bestond een kasteel enkel uit torens.

Torens waren bovenaan meestal afgewerkt met kantelen.

Kateeltoren Schloss Möhren

Wat is een Slot?

Een slot is hetzelfde als een burcht. Beide woorden staan voor een versterkte woning.  Tot de 14e eeuw gebruikte men slot als synoniem voor burcht, vanaf de middeleeuwen gebruikt men pas het woord kasteel. 

Fort

Een fort is geen woonplaats voor adel maar een ommuurde stad die gezamenlijk wordt verdedigd.

Kasteelmuur Schloss Möhren

De fundamenten van het middeleeuwse jachtslot Schloss Möhren

De fundamenten van het middeleeuwse kasteel Schloss Möhren gaan terug tot 1137. In de eerste tekeningen uit 1300 wordt Schloss Möhren ‘Die Burg Möhren’ genoemd. Wat ook wel logisch is omdat ons kasteel op een berg ligt, ommuurd is met deels twee kasteelmuren, twee verdedigingspoorten en een kasteeltoren heeft.

Ook heeft ons kasteel, naar wij denken, een hungerturm en meerdere vluchtgangen, waarvan wij nog steeds niet helemaal weten hoe en waar ze vroeger liepen.

Wat is een hongertoren?

Een hongertoren is een hoge smalle toren zonder ramen of deuren, meestal gelegen aan de kasteelmuur. De vijand werd daarin opgesloten zonder eten of water. Een hongertoren werd gebouwd om het verzet van de vijand door middel van uithongeren, te breken. Een middel die in de middeleeuwen effectief werd ingezet.

Poorttoren met hongerturm

Vluchtgangen in een kasteel

Verstopt in het kasteel zijn meerdere vluchtgangen, gebouwd om een veilige manier te ontsnappen als het kasteel volledig was overgenomen door de vijand.

Één vluchtgang ligt verstopt in het vakantiehuis ‘de portierswoning‘ en bood vroeger een doorgang naar de Maria kerk in Möhren. Omdat de ontsnappingsgang gebouwd is in de tijd dat er nog geen zware voertuigen of auto’s waren is de gang dichtgestort om instorting te voorkomen.

Vluchtgang kasteel

Kasteel en vakantiehuis

Op dit moment is het kasteel en landgoed Schloss Möhren prive bezit van een Nederlandse familie. Zij bieden een kleinschalig vakantielocatie met 4 karakteristieke vakantiehuizen in Zuid-Duitsland – Beieren! Voor de eigen-wijze vakantiegast met gezin of hond die rust en natuur wil afwisselen met actie en cultuur.

Schloss Möhren