EEN ECHTE SCHLOSSVROUW BROUWT BIER

Schlossbier

Schlossvrouwe in de middeleeuwen

Ik ben al even op zoek naar een Schlossdame die in 1300 / 1400 hier op ons Schloss geleefd heeft. Dit om haar leven te vergelijken met die van mij. Nu is deze data niet makkelijk vindbaar en daarvoor moet ik door speciale registers in München spitten. Daar heb ik tot nu toe nog geen tijd voor gehad. Maaaaarrrr…. In mijn zoektocht naar een Schlossvrouwe in uit die tijd kwam ik wel meer te weten over het leven van een kasteelvrouw in 13/14 honderd.

Bierbrouwen was vrouwenwerk

Wat vooral opviel is dat de mannen veel op pad waren en de vrouwen eigenlijk alles regelden op het landgoed. Zij stuurde de andere schlossbewoners aan EN zij brouwde bier. En die is blijven hangen.

Nu dacht ik. Wij zij konden, kan ik ook en ik heb een diy bierbrouw pakket besteld om te proberen. Of het leuk is om te doen EN of het smaakt zie je in mijn vlog hierboven.

Veel kijkplezier.

Reinheitsgebot des Bieres

Wist je dat het Reinheitsgebot des Bieres de oudste bestaande warenwet in de wereld is?

Gevaardigd door hertog Willem IV van Beieren in 1516. In dit gebod wordt bepaald dat alleen water, hop en gerst mag worden gebruikt bij het brouwen van de Beierse Beieren. Het Reinheitsgebot gold in eerste instantie alleen voor Beieren. Maar sinds 1919 geldt de wet voor geheel Duitsland. Een wet waaraan de Beierse bieren tot op vandaag hun wereldfaam te danken hebben.

Logeren in het land van de brouwerijen

Op een steenworp afstand van de vakantiehuizen in het kasteel ligt onze dorpsbiergarten Schlossblick van de Nederlandse Bart en zijn Duitse vrouw Veronica. Het kloppend hart van de ons dorp waar iedereen jong en oud onze locale Wettelsheimer bier komt drinken.

De meeste brouwerijen ter wereld

Beieren en voornamelijk ons gebied Franken heeft de hoogste concentratie brouwerijen ter wereld. Tel daar het grootste bierfeest ter wereld ‘het Oktoberfest‘ bij op en logisch ook dat je bij Beieren gelijk aan een Maß bier denkt.

Oktoberfest München