BRAND STORY

F%&CK de middelmatigheid! 

Een dag niet gelachen is een dag niet geleefd.

En ik haat Harry Potter!

Je kunt deze blogpost ook beluisteren!

Wat is een brandstory

Een brand story is een merkverhaal die vertelt waarom je doet wat je nu doet. Via een brand story leer je ons beter kennen. Je voelt of wij een klik hebben en of wij uit hetzelfde avontuurlijke hout gesneden zijn.  

Daarbij krijg je gelijk antwoord op de meest gestelde vraag: ‘Hoe zijn jullie hier terecht gekomen?’ 

Dit was de omschrijving van de man die in 2004 op mijn keurig opgepoetste datingprofiel reageerde. Middelmatig is het allerminst geworden. Gelachen heb ik zeker niet altijd. En voor wie niet in sprookjes gelooft moet vooral even verder lezen.

Wat eraan vooraf ging 

In de zomer van 2004 woonde ik (Sandra) in het centrum van Utrecht (voor de Utrechters onder ons, op het oude AZU terrein). Ik had er net een paar maanden vrijwilligerswerk en reizen in Indonesië op zitten. En werkte als directie secretaresse bij Venture Capital van de ING. Ik reed in een oude groene Volvo Amazon uit 1969. En ik genoot enorm van de stad, mijn vrijheid en vriendinnen.  

De man van het provocerende datingprofiel is Ruud. Leraar basisonderwijs op een keurige tweeverdieners school. Daarnaast deeltijd eigenaar van een eigen online elektronicabedrijf. Hij had zelf een oud winkelpand omgebouwd tot een eigenwijs mannen woonhuis. Met Herman Brood kunst aan de muur, een gitaar naast de koffiemachine en een mega groot bed midden in de kamer. 

Tot zover het brave gedeelte 

Wij clickte als een dolle. Na date nr 3. ontmoete ik Ruud zijn ouders. En op de terugweg van ons eerste weekendje samen, gingen wij even bij de broer van Ruud langs die al sinds 1988 in Zuid-Duitsland woont. 

brandstory kasteel Fuck de middelmatigheid

That’s where this story begins.

De broer van Ruud wist in de buurt een kasteeltje te koop! En zoals ik later begreep, als nationale sport van de familie, gingen we ‘even’ oude pandjes bekijken.

Wij werden door twee makelaars in fout pak door het kasteel heen gejaagd. En voor ik het wist hoorde ik Ruud zeggen. ‘volgende week laten wij u weten of wij gaan voor de koop van het kasteel’. 

De bezichtiging van het kasteel was nog maar het begin. Want….. Drie maanden na onze eerste ontmoeting hadden wij een pup. Vier maanden later was ik zwanger. En zes maanden later was de koop van het kasteel een feit. 

Oja. En meisje nr 2 werd 11 dagen na de 1e verjaardag van meisje nr 1 geboren. 

En, om de dynamiek op het kasteel nog ingewikkelder te maken, wonen op het landgoed ook nog de ouders van Ruud en mijn kersverse schoonouders.

Zonder zekerheden

Grenzenloos

Dat één van ons (oké, meestal was ik dat) nog wel eens met opspattend grind het terrein af reed om een punt duidelijk te maken, zal je niet verbazen.

Want waar stel je grenzen in een leven waar alles nieuw is? Waarvan je totaal niet weet waar überhaupt een grens begint of eindigt. In een ander land met Beierse dialect (wat echt totaal anders is dan Hochdeutsch) en een volledig andere cultuur.

De genadeslag

Zonder de zekerheden van vast inkomen, familie of vrienden. Om nog maar te zwijgen over. Hoe bouw je (met twee baby’s aan de borst) aan je B&B business zonder ooit maar een uur in de hospitality branche te hebben gewerkt. 

En net als je denkt dat dat je het een beetje onder controle hebt. Stort er een een kasteelmuur in, moet er een mega rotsblok op je grondstuk worden gezekerd en doet de financiële crisis z’n intrede. Die laatste heeft ons bijna een genadeslag geven. 

Brand story kasteel

Middeleeuwen in de 21ste eeuw

Maar misschien juist wel doordat vrienden, familie en de financiële zekerheden 700 kilometer verderop lagen. En we niet meer op die veiligheid konden terugvallen. Moesten wij wel door met ondernemen, bouwen, bijsturen en (heel heel veel) doorzetten. 

Ik hadden immers een man die niet van mainstream houdt en ik moest zo nodig een pand met van bijna 1.000 jaar oud en m’n honger naar het onbekende stillen.  

Precies daardoor konden wij het leven om ons heen creëren zoals het om onze eigenwijze karakters en situatie heen paste. Aan ons om de middeleeuwen om te toveren naar stukje wereld wat past in de 21ste eeuw. Geen kasteel met gouden kranen waar je nergens aan mag komen. Maar een authentieke Schloß met wifi boom.

WIFI boom op Schloss Mohren

Tijdreizen 

Een kasteel midden in een natuurpark die 15 miljoen jaar geleden door een asteroïde inslag is ontstaan. Waar de dinosauriërs, Kelten, heksen, Romeinen en middeleeuwse ridders hun sporen hebben achtergelaten. En waar je nu, vanuit je vakantiehuis in de kasteel, door deze tijdlagen heen kunt reizen. 

Daarbij is als kers op de taart. Dat ons kasteel met fundamenten uit 1100 een ziel heeft van bijna 1.000 jaar oud. Waar het niet anders kan, dan dat iedere steen een verhaal vertelt. 

Inscripties in onze muren zijn de stille getuigen van dat er vroeger in ieder hoekje van onze zolders, mensen woonde. Gezinnen sliepen bij de dieren in de stallen. En er werden kinderen geboren in de kasteeltorens. 

In de 18e eeuw kwam het landgoed via de koningin moeder van Beieren (Marie van Pruisen, verbonden met Oostenrijkse Sisi, ik bedoel hoe cool wil je het hebben) weer handen in handen van Pappenheim familie. Je weet wel van het spreekwoord ‘Ik ken mijn Pappenheimers’.  Een gedeelte van de geschiedenis van ons kasteel waar nog veel van bewaard is gebleven. 

Tijdreizen - Kasteelmuur met een ziel timetravel

Alles behalve middelmatig 

Mijn drijfveer achter dit avontuur is mijn niet aflatende nieuwsgierigheid naar het onbekende. Op zoek naar bijzondere verhalen en dingen met een ziel. Vooral niet standaard of mainstream. Anders dan anders. Dat was deep down inside de reden dat ik verliefd werd op de man met het ‘‘f%&ck de middelmatigheid’ provocerende datingprofiel.  

In december 2004 werden wij de trotse bezitters van het kasteel. Wat eigenlijk een soort tijdmachine is inclusief duizenden verhalen. Die, als je goed kijkt en luistert, zich tijdens je verblijf op het kasteel als vanzelf aan je ontvouwen.

Nou jij weer, Harry Potter ;-) 

15 jaar later

Nu 15 jaar later runnen wij beide een succesvolle business. Ruud is een broker in online elektronica onderdelen. Ik run het kleinschalige ruim opgezette vakantiepark met vier eigenwijze vakantiehuizen op het kasteel. Ik ben inmiddels volleerd kasteelvrouwe die kleine gezelschappen voor bijzondere bijeenkomsten ontvangt en verschillende unieke kasteel rondleidingen geeft.

Een kasteeldame met een zwak voor lieve hondjes en een liefde voor bijzondere verhalen, mini tijdreizen, kasteel-, cultuur en wandelavonturen.


Samen zorgen wij voor onze drie meertalige dochters. 

Kasteelvrouwe met zwak voor lieve hondjes

Maar een halve dag rijden voor uniek stukje eigen wereld

Wij hebben een uniek stukje eigen wereld op het 4,5 ha groot landgoed gecreëerd. Een mix van het traditionele Zuid-Duitsland met de Dirndl, Lederhose, de beeldschone natuur, de geschiedenis van het kasteel en nuchtere Hollandse ondernemerslust. 

Nog wel steeds met gitaar naast de koffiemachine.

Vakantiehuizen in een kasteel in Duitsland

Het kasteel

Tegenwoordig neem ik jullie graag mee in het leven op het kasteel. Een plek met een ziel. Geen gouden kranen of een interieur waar je niet aan mag komen. Maar een jachtslot met metersdikke muren, kroonluchters, authentieke elementen, een kroontje naast je bed en een wifi boom.

Kroontje naast je bed in het vakantiehuis

Leven op het landgoed

Je verblijft in een kleinschalig maar ruim opgezet vakantiepark midden in het natuurpark Altmühltal. De vakantiehuizen zijn in kasteelsfeer en met liefde en smaak ingericht. Allemaal met  een ruime eigen tuin, vuurkorf en een eindeloos uitzicht.  

Je kinderen kunnen lekker spelen met vriendjes in de boshut. En na de ridderslag en het prinsessen avontuur is hun fantasie grenzeloos en de tablet ver weg. Je hond ligt aan je voeten. En je geniet in de schommelstoel van de stilte en de natuur om je heen. 

Jullie wisselen actie met rust af. Helemaal aangepast aan de karakters van je reisgezelschap. Na een fijne wandeldag zijn er luie relax dagen. En na een druk dag Playmobile, Legoland, zwemmen, het dinopark of het klimbos is er weer een luie dag met een fijn boek. ‘s Avonds staren jullie in het vuur van de vuurkorf en hebben eindelijk quality time voor elkaar,

Absoluut geen standaard vakantielocatie. Maar een kasteel waar ieder vakantiehuis een eigen karakter heeft. Ruim genoeg om je creativiteit de ruimte te geven om zichzelf te kunnen zijn

Met alle vrijheid om je eigen ritme te bepalen. Voor de één is dat een rondje met het hondje, voor de andere een pittige fietstocht. Samen kies je misschien wel voor een avontuurlijke kanotocht of een bezoek aan één van de Romantische Straße steden. Met als afsluiter een traditioneel Duitse maaltijd in één van de vele biergartens of gekke restaurantjes in onze omgeving.

Met altijd de mogelijkheid om gewoon even weg te dromen of te genieten van een mooi gesprek onder de eeuwenoude walnotenboom.

Want…. sprookjes bestaan!

Meer ervaren over leven op het landgoed. Krijg toegang tot meerdere verhalen…..

Kasteelfamilie

Uwe kasteelvrouwe Sandra #Sandravanhetkasteel
Zij van het kasteel #zijvanhetkasteel