EMIGREREN NAAR DUITSLAND #IKVERTREK – 10 JAAR LATER

Zakelijk – De opbouw van het kasteel bedrijf

Je kunt deze blogpost ook beluisteren!

Dit is deel 2 van de ‘Emigreren naar Duitsland ‘ik vertrek’ 10 jaar later serie. In deel 1 praat ik je bij over onze privé situatie. Nu neem ik je mee in een zakelijk kijkje achter de schermen van het kasteel bedrijf Schloss Möhren.

Deel 2. #ikvertrek 10 jaar later – Zakelijk

Want hoe begin je een B&B zonder enige hospitality ervaring? Hoe bestier ik als Utrechtse, oud schoonheidsspecialiste en voormalig directiesecretaresse een landgoed met alles wat daarbij hoort? 

Emigreren is een spoedcursus ondernemen

Ik ben mijn business in 2005 omgekeerd begonnen. Toen ik de vakantiehuizen begon had ik zakelijk geen volledig uitgewerkt B&B businessplan. We hadden het kasteel en schulden meer niet. De rest was natte vinger werk. Een grof ingeschat, ‘dat moet wel lukken’ plan. 

Sandra de Greeff zakelijk

De vakantiehuizen

In het begin waren onze vakantiehuizen gevuld met meubels die over waren of antieke karakter stukken die al jaren in het kasteel stond. Maar als je in een kasteel verblijft wil je dat proeven. En niet het gevoel hebben dat je bij je oma logeert.

Daarom liet ik een interieurspecialist komen. Eentje met wie ik samen één lijn in door alle interieurs heb getrokken. Passend in onze no-nonsens kasteel sfeer. Gericht op gezinnen, stelletjes, wandelaars of fietsers met of zonder hond die op zoek naar een speciaal vakantieadres. 

Vakantiehuis met karakter

De karakterstukken zijn gebleven. De metersdikke kasteelmuren en de geheime vluchtgang ook. Na de eerste verdienste kwamen er nieuwe meubels, boxspring bedden, keukens en badkamers.

En ‘as we speak’ gaat er op dit moment een compleet nieuwe keuken in het 6 persoons vakantiehuis het Schweizerhaus.

Bad op pootjes vakantiehuis kasteeltoren

Het personeel

Vanaf dag één op het kasteel ligt er bergen werk. Kleine en hele grote klussen. En heb je alles op het 4,5 ha grote landgoed één keer door je handen laten gaan. Kan je weer bij het begin beginnen. Wij kunnen tot St. Juttemis kan doorgaan.

Deden wij in het begin nog alles zelf. Kom je er snel genoeg achter dat het hoofdstuk personeel ook een nieuw avontuur is. Met alles wat daarbij hoort, zoals personeel missers en uren-, ziekte-, vakantie- en loonadministratie.

Het heeft wat vallen en opstaan gekost maar inmiddels hebben wij nu een stabiel bestand van 3 vaste werknemers. Ieder met z’n eigen kwaliteiten. Een lekker team waar ik eigenlijk best trots op ben. 

Sandra zakelijk office

Fotografie

En toen waren de vakantiehuizen naar mijn zin. Ik was klaar om het aan iedereen te laten zien.

Het was duidelijk dat mijn kiekjes niet voldoende waren. Ik liep opdrachten mis omdat onze locatie niet goed uit de verf kwam. Mijn nieuw gestyled interieur kwam totaal niet over met mijn fotokwaliteiten.

Tijd voor actie.

Via een twitter zoektocht kwam ik in contact met Leontine. Zij heeft met liefde alle vakantiehuizen fotografeert. Voor mij een ontdekkingsreis in de de fotografie waar ik nog dagelijks profijt van heb. 

Olympus pen pl7

Marketing

En toen waren de vakantiehuizen en de foto’s klaar. Met volle enthousiasme heb ik mij in de marketing gestort. Zoekend probeerde ik van alles, en raakte volledig ‘lost’ en onzeker van alles en iedereen die het ‘ogenschijnlijk’ beter deed. Iets met het gras is altijd groener….

Het duizelde mij met termen en concepten! Op zoek naar meer duidelijkheid en hongerig naar structuur raakte ik ook nog eens verdwaalt in het online marketing advies. 

In mijn woest online zoektocht naar meer marketing informatie zijn er twee dames stevig overeind gebleven. Door mij zorgvuldig uitgezocht op vakkennis (en niet die ‘ex-burn out’ types die ook online zijn gaan adviseren of coachen).

Mijn SEO specialist (en secret weapon) Sabine is verantwoordelijk voor inzicht in mijn online cijfers. Hell yeah eindelijk.

En Linda Thuijs de marketing specialist in de B&B branche, heeft mij de weg gewezen in het woest online marketing landschap. Nog dagelijks leer ik bij en heb ik er een waardevolle vriendschap en een online cheerleader aan overgehouden. 

Sandra zakelijk office

Kasteel passie

Door deze verschillende spoedcursussen in ondernemen heb ik zakelijk structuur en overzicht gekregen in iets wat ik allang had en deed. Namelijk een uniek kasteel met vakantiehuizen en een enthousiaste kasteeldame die iedereen online meeneemt in al haar kasteel avonturen. 

Vele van jullie hebben mijn online groei meegemaakt. Mij zien veranderen en groeien als moeder, kasteelvrouwe en ondernemer van ons unieke project.

Drie disciplines die ik inmiddels met veel plezier best aardig beheers. Waar ik al mijn ambitie en leergierigheid in kwijt kan. En waar ik met veel passie en liefde nog meer in wil groeien.

One moment Just go!

De beste vakantiehuizen van Duitsland

Inmiddels behoort Schloss Möhren tot de beste vakantiehuizen van Duitsland. En staat het kasteel nr. 1 van de Top 10 kastelen van Europa. Met een score van ZOOVER 9,8 | GOOGLE 4,8 sterren | FACEBOOK 4,7 sterren Kan je niet meer echt om de vakantiehuizen in het kasteel heen!

En wat heerlijk dat ik deze reis niet alleen heb gemaakt maar samen met jou.