VEGAN KARTOFFELSALAT RECEPT

Volgen Duits recept

WAT IS VEGAN!

Een veganist is iemand die geen of minder dierlijke producten eet (zoals vlees, vis, zuivel, eieren en honing). Een echte veganist gebruikt ook geen leer of wol. Nu is in het door Schweinenfleisch gedomineerde Beieren Vegan niet populair maar wel meer upcomming! Zeker in steden zoals München en Nürnberg.

Duits Vegan Kartoffelsalat

De dames van het kookbook KOCH! De Duitse keuken anno nu, maakte speciaal voor de Schloss Möhren vegan recept.

DE NET-IETS-ANDERE VEGAN KARTOFFELSALAT

Duitsers zijn meesters in Kartoffelsalat, die bij allerlei gelegenheden op tafel komt. Maar Kartoffelsalat wordt vaak aangemaakt met mayonaise en kan daardoor best zwaar op de maag liggen. Deze variant is een stuk lichter, en is ook geschikt voor veganisten.

INGREDIENTEN voor 2 flinke porties Vegan Kartoffelsalat

500 g krieltjes

200 g sperziebonen

halve komkommer

2 lente-uitjes

1 bio-sinaasappel (bloedsinaasappel is ook erg lekker!)

2 el olijfolie

beetje Kürbiskernöl (naar keuze)

1 el azijn

1 el basilicum

2 el zonnebloempitten

zout, peper

RECEPT Vegan Kartoffelsalat

  1. Was de krieltjes maar schil ze niet; zet ze op in een pan water met een snuf zout en kook ze in circa 15 min. gaar. Maak de sperziebonen schoon, halveer ze, doe ze bij de krieltjes en kook mee. Giet af en laat uitlekken. Je kunt de krieltjes heel laten, of in niet al te kleine blokjes snijden.
  2. Halveer de komkommer in de lengte en snijd de helften vervolgens in flinterdunne plakjes. Snijd de lentje-uitjes in ringetjes en was grondig. Rasp de schil van de sinaasappel heel fijn (zorg dat er geen wit meekomt, dat maakt het bitter), en pers de sinaasappel uit. 
  3. Klop in een kommetje het sinaasappelsap en de sinaasappelrasp los met de olijfolie (en event. wat Kürbiskernöl – pas op, het heeft een sterke smaak!) en de azijn. Scheur de basilicumblaadjes klein en meng door de dressing; breng op smaak met zout en peper. Doe de aardappelen, sperziebonen en komkommer in een kom en meng de dressing erdoor.
  4. Rooster de pitten in een droge pan tot ze geuren; strooi ze over de salade en serveer.