TRADITIONELE DUITSE BROODCULTUUR

Duits brood top 5

WIST JE DAT: ze in Duitsland 300 soorten brood verkopen. Echt waar! Driehonderd broodsoorten. Duitsland heeft voor iedere smaak wel een ander brood, van het traditionele rogge- en kloosterbrood tot bierbrood. Wat Duitsland voor iedere broodliefhebber wel een feestje maakt.

Hou jij van de geur van vers brood. Geniet jij ook zo van gesmolten boter op een knapperig korstje. Lees dan verder.

Duits brood top 5

Nr. 1 De Brezel, Breze, Pretzel of krakeling

Het bekendste broodje van Duitsland is de Brezel (in Beieren zeggen we Breze). Het deegrolletje gevouwen in een krakeling is er in alle soorten en maten. Met grove, fijne of geen zout. Met kaas, boter  of bij een Weißwurstfrühstuck of Wursalat. Deze populaire snack is onze absolute favoriet. en het perfecte tussendoortje.

Met een beetje boter, kaas of worst heerlijk. Maar zo uit het vuistje door de zoutkorrels lekker pittig en een super tussendoortje.

Echte Duitse Brezel Brezen Pretzel of krakeling

Nr. 2 Volkorenbrood

Het volkorenbrood is stevig, voedzaam en een echte energiebom. Omdat het is gebakken met veel volkoren granen is het rijk aan vezels. Daarom vooral populair bij de voedingsbewuste mensen. De geur textuur en zelfs de kleur is krachtig en als je daar eenmal aan gewend bent is het heerlijk.

Duits brood

Nr. 3 Kloosterbrood uit Solnhofen

Volgens een oeroud traditioneel recept met de hand gemaakt kloosterbrood vind je in Solnhofen. Hier is een Bakkerij met shop waar het brood nog in een echte houtoven gebakken wordt. Het kloosterbrood dankt zijn naam aan het Benediktklooster waar volgen het oeroud recept het Solnhofen Klosterbrot met een 90 % roggemeel gebakken wordt.

Kloosterbrood uit Solnhofen

Nr. 4 Roggebrood

Het meest historische brood uit Duitsland. Gemaakt van roggemeel die verantwoordelijk is voor de kenmerkende sterke smaak. Roggebrood is donker en vast van structuur, al dan niet met een rustieke met bloem bestoven korst. Roggebrood wordt vaak geserveerd bij een Käse- of Wurstplatte.

roggebrood

Nr. 5 Dinkelbrot – Speltbrood

Speltbrood (in het Duits noemt men dat Dinkelbrot) is luchtiger van structuur met een knapperige korst. Spelt bevat meer hoogwaardige eiwitten, vitaminen, mineralen dan ‘normaal’ brood en is lichter verteerbaar waardoor het steeds meer aan populariteit  wint. Doordat de textuur luchtiger is dan het rogge- of volkorenbrood valt het beter in de smaak bij kinderen.

Schloss brood

Omdat wij geen bakkertje hebben op loopafstand van je vakantiehuis in het kasteel bakt de Schlossvrouwe zelf Schlossbrood. Omdat Speltbrood / Dinkelbrot het dichtst bij de Nederlandse broodsoorten ligt staat er op verzoek voor de gasten van de vakantiehuizen iedere ochtend een vers zelfgebakken broodje voor de deur.

Schloss brood

Witbrood – Toastbrot –

Ondanks de vele Duits brood keuze heeft de Duitser een grote voorliefde voor het witte toastbrood. De meeste roosteren hun broodje, besmeren het met boter en beleggen het dan met over het algemeen vleeswaren. Tegenwoordig is in de meeste supermarkten een Dinkeltoast (de iets voedzame variant) te koop.

Knapperig wit bolletje – Kaisersemmel

Het harde witte bolletje wordt in Duitsland Kaisersemmel genoemd en wordt voornamelijk geserveerd bij een ontbijt of als bijgerecht. Het meest gebruikt wordt de Kaisersemmel met een braadworst, dan heet het een Bratwurstsemmel met mosterd of Ketjup. Of het witte bolletje wordt belegt met een plak Leberkäse, je snapt hem, dan heet tie Lekerkäsesemmel.

Schrippe

Heeft het harde bolletje een ovale vorm met een lichte inkeping aan de bovenkant dan heet het bolletje een Schrippe. Het broodje dankt zijn naam aan het kenmerkende snede bovenop . Het komt van het oud Duits “schraipen” of “schreipen” wat “snijden” betekent. Een Schrippe smaakt het zelfde als een Kaisersemmel alleen de vorm is anders.

Kaisersemmel en toastbrood

Duitse broodmaaltijd – Brotzeit

Duitsers hechten waarden aan een goed stuk brood. Traditiegetrouw bestaat een Brotzeit uit een paar Scheibe Brot met vlees en een stuk bergkaas.

Echte Duitse Brezel Brezen Pretzel of krakeling

Duitse brood

Kan jij ook zo genieten van als je in een stadje wandelt en de geur van vers brood je naar binnen lokt. Dat je blij wordt van een in papier gewikkeld warm brood. Stiekem een stukje afbreken. En dat je boter smelt op een knapperig korstje. Reserveer dan een vakantiehuis op het kasteel in het broodland Duitsland / Beieren en je kunt naar harte lust iedere dag een andere broodsoort proberen.

Duitse broodsoort Solnhofen kloosterbrood

Duitse brood

Meer Duits brood en andere lekkers. Neem eens een kijkje op instagram en zoek op #Germanculinary of bread_spiration. Om je vingers bij af te likken.