KELTISCH JAARFEEST BELTANE

Keltisch lentefeest!

Sinds ik (nuchtere Utrechtse) in 2005 naar het platteland van Beieren ben verhuist ben ik me veel meer bewust geworden van de seizoenen en de natuur.

Zo maak ik dingen waarvan ik vroeger het bestaan niet wist (zoals vlierbessensiroop bv.) Ook heb ik me verdiept in de geschiedenis van ons Schloss en onze omgeving. Zo vind ik het ineens leuk om riddertoernooien, Keltische- en Romeinse feesten te bezoeken.

Toen ik na het bezoeken van Pére-Lachaise in Parijs meer over Jim Morrion las en op zijn Keltische huwelijk met Pamela Courson stootte ben ik me een beetje gaan inlezen in de Kelten.

Door deze mix van interesses kwam het dat ik afgelopen week door een vriendin uitgenodigd werd voor een Keltisch jaarfeest Beltane genaamd,

Keltisch jaarfeest Beltane

Keltische jaarfeesten

De Kelten deelden hun jaar in acht jaarfeesten. Een van die jaarfeesten is het derde lente feest op de 1e mei het jaarfeest van licht en liefde. Dit Keltisch jaarfeest wordt Beltane genoemd. De viering vindt plaats aan de vooravond van het eigenlijke feest.

Jaarfeest in Neufang

Neufang ligt 6 km bij ons Schloss vandaan. Suzanne en ik gaan beide onwetend en een tikje onzeker het feest tegemoet. Het gezelschap is een bonte verzameling kunstenaars en zwevers. Niemand is verbaast dat er overal draken staan. Bij navraag verteld een deelnemer met droge ogen dat de draak vorig jaar dit grondstuk heeft uitgezocht. OK!!! Iedereen heeft eten meegenomen wat we gezamenlijk eten, wat super lekker is trouwens.

Draak bij Keltisch jaarfeest Beltane

Volgens de gastvrouw Doris is dit een magische plek (tuurlijk). Pragmaticus als ik ben vraag ik later hoe ze dat weet. Deze plek is uitgezocht door een ziener die hier bijzondere energieën heeft gevoelt. Precies….ik weet genoeg en dan moet het jaarfeest nog beginnen.

Keltische jaarfeest ceremonie

Tegen schemering gaat de vuurkorf en het wierook aan. We worden allemaal ingewijd en betreden via een van hout gebouwde entree de prachtige gecreëerde cirkel. Onze Coven (zo heb ik haar in mijn hoofd genoemd, Coven is een opper heks: lees het boek ‘Heks van Suzan Smit) roept de vier richtingen aan.

Oost: de richting van het element lucht, Zuid: de richting van het element vuur, West: de richting van het element water en Noord: de richting van het element aarde.  Vanaf dat moment is de cirkel gesloten en staan in in verbinding met alle elementen.

Keltisch jaarfeest cirkel

Beltane

Het feest van licht en liefde. Hoe het precies zit lees ik een dag later op wikipedia. Gisteravond liepen Suzanne en ik ontwetend samen met de andere ongeveer 40 deelnemers, acht mal het cijfer acht door het gras. Door het platgetrapte spoor licht de acht in het maanlicht zelfs een beetje op wat best cool is.

Na de acht mal acht rondjes is iedereen wel een beetje in de stemming. Er wordt Keltische muziek gemaakt en er wordt gevraagd of we willen gaan staan en elkaar de hand te geven. We moeten onze ogen sluiten, met onze voeten aarden en ons kruin naar de hemel richten en de energie voelen.

Keltisch altaar

Suzan kijkt me af en toe met grote ogen aan, zo van ‘hoe trekt die Hollandse Schloss dame dit spirituele kunstje’ Ultra zweverig of niet. Ik heb niets te verliezen en in de sfeer van de cirkel doe vol overgave mee. En serieus, als we na verschillende stappen toe zijn om de energie door onze handen te laten stromen voel ik het echt als een soort ronde cirkel in mijn handpalmen (ja ik weet het, koekoek).

Daarna komt klankschaal meester (bestaat echt) die voor deze ceremonie speciaal klank platen heeft gemaakt. Door tegen de klankplaten aan te slaan ontstaan er echt prachtige klanken. Ineens kan ik me iets bij een klankschaalmassage voorstellen.

Daarna wordt de liefde en het licht gevierd. Je mag een ‘soort van’ wens doen die met dit theme te maken heeft. Daarbij dien je rond het vuur te dansen met een ‘denkbeeldige’ partner.

Altaar

Als de ceremonie tot een eind komt knuffelen de vaste leden elkaar. Suzi en ik knijpen er snel tussen uit en staan nog een beetje dizzy buiten de kring doelloos om ons heen te staren.

Het is inmiddels bijna middernacht als we naar huis gaan. We weten zeker dat onze mannen al ogendraaiend ons avontuur zullen aanhoren, maar dat maakt me niets uit. Ik heb een fantastisch avontuur beleefd.

Ik vond het een GE-WEL-DIGE ervaring en zeker voor herhaling vatbaar.