KERSTMARKTEN IN BEIEREN

ONTDEK DE OORSPRONG VAN DE KERSTMARKT

Kerstmarkten in Beieren traditioneel, sfeervol en sprookjesachtig

Eind november (de eerste advent op precies te zijn) brand Beieren weer van de kerstlichtjes en Gluhwein. Ieder dorp of stad heeft wel een Kerstmarkt. Van sprookjesachtig Treuchtlingen tot de grootste van Duitsland, de Christkindlesmarkt in Nürnberg.

Nergens sta je dichter bij de oorsprong van de kerstmarkt als in Duitsland. En dat op maar een halve dag rijden van Nederland.

Kerstmarkten in Beieren

Even een stukje kerstmarkt geschiedenis.

Waar komt de kerstmarkt vandaan?

De kerstmarkt komt van oorsprong uit Duitsland. De Weihnachtsmarkt in der Bautzener Wenzelsmarkt uit 1384 geldt als oudste van Duitsland. 

Wat is de beroemdste kerstmarkt van Duitsland?

De Nürnberger Christkindlesmarkt is de één van de beroemdste kerstmarkt van Duitsland. Al in 1628 wordt er geschreven over de Nürnberger Kerstmarkt. Toen in het begin van 1900 de kerstmarkt minder populair was is de kerstmarkt op het Insel Schütt gehouden. Maar sinds 1933 is de Christkindlesmarkt weer terug op de Hauptmarkt in hartje Nürnberg.

Was er een kerstmarkt in Nürnberg tijdens WOII?

In de oorlogsjaren was er in Nürnberg geen kerstmarkt. In 1947 begon men weer voorzichtig met de verkoop van dennentakken. Maar de eerste kerstmarkt op de op het wrakstukkenlandschap (Trümmerlandschaft) na de 2e wereld oorlog was in 1948.

De eerste Postkoets reed in 1950 over de kerstmarkt en de het historische stadsdeel van Nürnberg. Het leuke is, er rijdt nog steeds een koetsje over de kerstmarkt. Nostalgischer kan het niet.

Wie is het Nürnberger kerstkind?

Waar de kinderen in Nederland geloven in Sinterklaas. Geloven de kindjes in Duitsland dat het Christkind op kerstavond cadeautjes brengt. In 1968 werd het Nürnberger kerstkind vertolkt door een actrice. Maar vanaf 1971 wordt er ieder jaar een heus kerstkind gekozen. 

Christkind Treuchtlingen

Wat is een Feuerzangbowle

Feuer watte???? Ik zal het je uitleggen. komt tie!

Ingrediente Feuerzangbowle

Het over 200 jaar oude feuerzangenbowle recept bestaat uit rode wijn, kruiden (kaneel en anijs), suiker en rum! Een stuk suiker ligt op een tang (Zangen) op de ketel. Daaroverheen wordt 54% sterke rum gegoten die zachtjes smelt en gekarameliseerd in de warme rode wijn druppelt.

Rode wijn en rum, een vuurtje en een tang met suiker = feuerzangenbowle.

Het vuurtje eronder zorgt ervoor dat je van verre al ruikt waar je moet zijn. Nürnberg heeft zelfs de grootste Feuerzangbowle ter wereld. De feuerzangenbowle in Nürnberg is 2,5 mtr breed en 3,4 mtr hoog en er kan 9.000 liter in.

Wat is feuerzangbowle

Wat is er te doen op de kerstmarkt in Nürnberg?

Nr. 1 Koetsje rijden.
Nr. 2 Kerstcadeautjes kopen.
Nr. 3 Het Nürnberger Christkind ontmoeten.
Nr. 4 Zwetschgenmännle (gedroogde pruimen mannentjes) kopen.
Nr. 5 De Frauenkirche beklimmen voor het mooiste uitzicht.
Nr. 6 De kinderkerstmarkt bezoeken.
Nr. 7 En last but not least warme Glühwein drinken. 

Wat zijn echte traditionele kerstmarktlekkernijen?  

Nr. 1. Nürnberger Bratwürst
Nr. 2. Nürnberger Elisen-Lebkuchen
Nr. 3. Glühwein drinken

Kerstmarkt Glühwein

Waarom Londen als het echte Kerstshoppen zo dichtbij is!?

Waarom zou je naar Londen vliegen om voor de hoofdprijs ergens te overnachten terwijl het echte kerstshoppen zo dichtbij is. Als je comfortabel met je eigen auto op maar een halve dag rijden in een kerstsprookje bent.

Aan de oorsprong van de kerstmarkt. Waar je niet alleen de beroemdste kerstmarkt in Nürnberg maar ook de kneuterige locale kerstmarkt tussen de echte Duitser kunt meepakken.

Kerstmarkten in Beieren

De oorsprong van de kerstmarkt proef je in Duitsland

Proef de gemütliche atmosfeer en de warme Glühwein.  De beste Bratwürst ter wereld en de allerlekkerste Lebkuchen (ik overdrijf niet). De beste plek voor het shoppen van originele handgemaakte kerstdecoratie. Om daarna gewoon lekker relaxt in een locale kroeg aan te schuiven voor een traditionele Duitse maaltijd! 

Duitsland culinair

Ontdek de kerstmarkten vanuit het vakantiehuis in het kasteel

Vanuit je vakantiehuis is er met de trein een perfecte verbinding naar Nürnberg. Je stapt uit midden in het historische centrum en tussen de kerstmarkten.

Laat je meeslepen door de bijzondere sfeer en drink warme Glühwein en eet Lebkuchen. Laat je betoveren door het vele handwerk, speciale kerst en/of museum rondleidingen en met een beetje geluk ontmoet je het Nürnberger Christkind.